Şekerpare diğer kayısılara oranla daha küçük boyutlarda olan ve daha tatlı olan kayısı türleridir. Şekerpare ile kayısı arasındaki fark boyutları neticesinde, paket içi adeti ve tatlarıdır.
Peki, zerdali ve kayısı arasındaki fark ne? Zerdali ya da yabani kayısı, Akdeniz havzasında yetişen, gülgiller familyasından bir kayısı türüdür. Meyveleri kaysıya göre daha küçüktür ve çekirdekleri acıdır. Zerdali, Orta Anadolu'nun bazı yörelerinde kayısı meyvesinin tüm çeşitlerinin ismi olarak kullanılır.
Zerdali, kayısının yabani bir türüdür. Ebatları kayısıya göre daha küçüktür. Kendiliğinden yetişebilen bu meyve ekonomik amaçlı olarak da yetiştirilir.
Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad.
İlgili 29 soru bulundu
Ülkemizde Malatya yöresinin kayısısı oldukça meşhurdur. Daha çok zerdali adıyla bilinen kayısı yaş haliyle yazları kuru haliyle de kışları daha fazla tüketilmektedir.
Hasanbey
Sarkık dallara sahip olan Hasanbey kayısı ağacı, şekil olarak yayvandır ve kuvvetli yetişir. Hasanbey kayısının meyveleri iri, dokusu sert ancak tatlı ve yaklaşık 40-45 g ağırlığında olur.
Kayısı kelimesi, kökeni Arapça ḳys kökünden gelen ve “zerdalinin iyi ve iri cinsi” manasındaki قَيْسِي (ḳaysī) sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça “kıyaslama, ölçme” anlamındaki قيس (ḳays) sözcüğünden +ī ekiyle türetilmiştir. Türkçede ilk olarak 1360'a tarihlenen Dânişmendnâme eserinde bahsi geçmektedir.
Diğer iki çekirdek gibi, acı zerdali veya kayısı çekirdeği de sabit yağ amigdalin maddesi taşımaktadır. Bu da kayısı çekirdeğinin zehirli olduğunu ve miktarının iyi ayarlanarak kullanılması gerektiğini göstermektedir.
Gülgiller (rosaceae) familyasından olan kayısı Bilimsel olarak Prunus armeniaca L. diye adlandırılır. Meyve şekline göre : 1-Küçük meyveli kayısılar: Ceviz iriliğinde olup, çekirdekleri acıdır. 2-Büyük meyveli kayısılar: Cevizden büyük meyvelidir.
Kayısı çekirdeği, kayısının sert tohumunun içinde yer almaktadır.
Zerdali ağacı; Yabani kayısı ağacı olarak bilinen ve meyveleri kayısıya göre daha küçük ve çekirdekleri acı olan zerdali ağacı ülkemizde rakımı yüksek olan nemli bölgeler hariç her bölgede kolaylıkla yetişebilir. Ana vatanı Erzincan olan zerdali ağacı Nevşehir, Kayseri ve Van da yetiştiriciliği yapılır.
Zerdali Nedir? Malatya'da özel olarak yetiştirilen taze ve lezzetli kayısıların kurutularak sofralarınıza ulaştırılmış haline kuru kayısı denilmektedir. Zerdali ya da yabani kayısı, Akdeniz havzasında yetişen, gülgiller familyasına ait bir kayısı türü olarak bilinmektedir.
Şekerpare kayısısının meyveleri ufak, 25-30 g ağırlığında, oval şekilli, meyve kabuk ve et rengi sarıdır. Meyve tatlı, et dokusu orta sertlikte olup meyveler belirgin şekilde kırmızı yanak oluşturur. Meyve kabuğu paslı ve beneklidir. Yuvarlak şekilli, çekirdekleri tatlı olup meyve etine yapışık değildir.
Kabuk rengi sarı ve güneş gören kısımları kırmızıdır. Şekerpare kayısı et dokusu orta sertlikte, çekirdeği etten ayrı ve çekirdeğin içi tatlıdır. Şekerpare en tatlı kayısı çeşitlerindendir. çok kaliteli ve lezzetli bir aromaya sahiptir.
Ürünün Tanımı: Prunus armeniaca L. türüne ait olan Malatya Kayısısı'nın başlıca çeşitleri: Hacıhaliloğlu, Hasanbey, Kabaaşı, Soğancı, Çataloğlu ve Çöloğlu'dur.
Amigdalin, siyanür içermektedir. Siyanür ise insan sağlığı açısından çok tehlikeli bir zehirdir. Kayısı çekirdeği yendiği zaman tükettiğiniz zaman, ciddi zararlara yol açabilen siyanürle de başınız derde girebiliyor. Bu durum; mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ya da dönmesi gibi sorunlar şeklinde karşınıza çıkabilir.
Yemek borusu ve midede yanmalara yol açan kayısı çekirdeği mideden bağırsaklara geçerek alkali ortamda 10 dakika içinde çözünür.
Dikkat! Kayısı çekirdeği siyanür içerdiğinden fazla sayıda tüketildiğinde zehirliyor.
Eski çağlardan beri yetiştiriciliği yapılan Kayısının anavatanı, Türkistan'dan Batı Çin'e kadar uzanmaktadır. Kayısı, coğrafi olarak dünyanın hemen hemen her yerinde yetiştirilse de daha çok Akdeniz'e yakın olan ülkelerde Avrupa, Amerika ve Afrika kıtalarında yetiştirilmektedir.
Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı Malatya'da hasat devam ediyor.
III. Bin yılda o meyveye 'armanu' (yani Ermeni), Ermenistan'a da 'Armani' (Kayısı ülkesi) adını veriyorlardı.
Hasanbey kayısı fidanı, Malatya'nın en önemli sofralık kayısı çeşididir. Ağaçları yayvandır ve kuvvetli olarak gelişir. Meyve eti sert dokulu ve tatlıdır.
Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır. Son yıllarda Kabaaşı, Soğancı çeşitlerinin de yaygınlaştığı görülmektedir.
En iyi Malatya kayısısı olarak bilinen Hasanbey kayısısı, halk arasında sıklıkla geçen bir sofra yiyeceğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri