Nym kablolar yüksek voltajlı kullanım alanlarında, rutubetli ve nemli alanlarda kullanılabilen kablolardır. Bir ya da birden fazla telli, bakır iletkenli olan Nym kablolar, bir ya da birden fazla PVC bazlı özel termoplastik yalıtkanlı kablolar olma özelliğini taşırlar.
Nym kablo, sıva altı ve sıva üstü tesisatlara uygun olarak tasarlanmış bir kablo türüdür. İletken yapısında örgülü bakır kullanılmaktadır. Dolgu ve dış kılıf yapımında ise PVC (polivinil klorür) tercih edilmektedir. Tek damarlı ya da çift damarlı formda bulunmaktadır.
NYM kablo ne demektir, sorusunun cevabına NYM'nin açılımına değinerek cevap verilerek başlanabilir. Çok damarlı antigron olarak da adlandırılan NYM kablolar, içeriğindeki yalıtkan maddeler sayesinde ciddi risklerin (patlama, yangın, vb.) meydana gelebileceği yerlerde rahatlıkla kullanılabilirler.
NYA kablolar elektrikli ev aletlerinde, NYM kablolar konutların kapalı elektrik tesisatlarında kullanılırken NYY kablolar yer altı tesisatları veya ıslak alanlar gibi daha çetin çevresel ortamlarda kullanılabilir.
Antigron Kablo, toprak altına döşenmeyen ve nemli ortamlarda kullanılan kablo çeşididir. Bir diğer ismi ise, NYM kablo olarak da bilinir. Genellikle de birden fazla teli olan bu ürün, alçak gerilim işlemlerinde de sıkça kullanılır.
İlgili 27 soru bulundu
Öznur 4x10 NYM Antigron Enerji Kablosu
NYM (NVV) Kablolar; PVC İzoleli, çok damarlı, bir veya çok telli bakır iletkenli enerji kablolarıdır.
NYM Antigron Kablo Özellikleri
Antigron kablo yani NYM kablo bir ya da birden fazla telli, bakır iletkenli, bir ya da daha fazla PVC bazlı özek termoplastik yalıtkanlı alçak gerilim kablosu olarak bilinir.
NYY kablolar bazı açılardan NYM kablolar ile benzerlikler gösterse de NYM kablolar yalnızca sıva üstü tesisatlarda kullanılabilmektedir. NYY kabloların ise toprak altına döşenmesi de mümkündür.
İletken Yapısı: NYY kabloları, çoklu tellerden oluşan bakır iletkenlere sahiptir. NYA kabloları ise tek telli bakır iletkenlerden oluşur. Bu fark, kabloların kurulum esnekliği ve güç iletim kapasitesi açısından önemlidir.
Antigron kablonun diğer bir adıda NYM kablodur. Bir veya birden fazla telli, bakır iletkenli, PVC bazlı özel bir termoplastik yalıtkanlı alçak gerilim kablolarıdır. Bu kablolar kuru, ıslak ve nemli iç mekanlar için tercih edilmektedir.
Bu kapsamda NYM kablolar ıslak ve nemli ortamlarda güneşe maruz bırakmamak şartı ile güvenle kullanılabilir. NYM kabloların TTR kablolara göre fiyatının nispeten daha yüksek olduğu söylenebilir. Antigron ve TTR kablo arasındaki fark, kullanım alanlarındaki ve fiyatlarındaki farklardan kaynaklanır.
Hes 3x4 NYM Antigron Enerji Kablosu
Güç merkezlerinde, şalt ve endüstri tesislerinde, yerel enerji dağıtımında güç kablosu olarak mekanik hasar riskinin olmadığı yerlerde hariçte, dahilde, toprak altında veya kablo kanallarında kullanılır.
Alçak gerilim kablo çeşitlerinden biri olan NYY kablo, bir ya da çok telli bakır iletken, PVC izole, PVC dolgu ve PVC dış kılıftan meydana gelen bir yapıya sahiptir. İzin verilen maksimum çalışma sıcaklığı 70 santigrat derece olan bu kablonun, maksimum kısa devre sıcaklığı ise, 160 santigrat derece (+/- 5 sn )dir.
Hes 4x6 NYM Antigron Enerji Kablosu
Güç merkezlerinde, şalt ve endüstri tesislerinde, yerel enerji dağıtımında güç kablosu olarak mekanik hasar riskinin olmadığı yerlerde hariçte, dahilde, toprak altında veya kablo kanallarında kullanılır.
TTR kablo, dışı PVC ile kaplanmış olan ve içinde birbirine sarılmış birden fazla tel demet olan elektrik iletim kablolarına verilen addır. Bu kablolar bakır ve alüminyum ancak çoğunlukla bakır iletkenlerinden imal edilen bir kablo türüdür.
Alçak gerilim grubundaki 3x2,5 nyy kablolar maksimum 70 derece çalışma sıcaklığına ulaşabilir. NYY kabloların üzerinde yalıtkan bir madde bulunmaktadır ve bu sayede elektrik akımlarının iletilmesi için kullanılmaktadır. Genellikle yer altında kullanılan nyy kablolar halk arasında yer altı kablosu olarak da bilinir.
TTR ( damarların içindeki bakır iletkenin bir çok küçük iletkenden oluşması ve esnek hareket kabiliyeti sağlamasını sağlan özellik için kullanılan koddur.
Nyaf Kablo Özellikleri
Genel anlamda bakır içerikli Nyaf Kablo (NV-b) olarak da yazılabilir. Termoplastik yalıtkanlardan yapılan kablo 0,5-400 mm² gibi kesitler ile ince ve çok telli yapıdadır. B grubu tellerle üretilmektedir.
Ev Tesisatında Hangi Kablo Kullanılır? Ev tesisatında, elektrik akımını iletmek için genellikle TTR kabloları tercih edilir. 3x1.5 TTR kablo, evlerdeki aydınlatma devreleri ve bazı küçük elektrikli cihazlar için yaygın olarak kullanılan bir örnektir. Bu kablo, genellikle prizlere enerji sağlamak için kullanılır.
NYM (NVV) Kablolar; PVC İzoleli, çok damarlı, bir veya çok telli bakır iletkenli enerji kablolarıdır.
Nym kablolar yüksek voltajlı kullanım alanlarında, rutubetli ve nemli alanlarda kullanılabilen kablolardır. Bir ya da birden fazla telli, bakır iletkenli olan Nym kablolar, bir ya da birden fazla PVC bazlı özel termoplastik yalıtkanlı kablolar olma özelliğini taşırlar.
NYAF kablolar özellikle otomatik kumandaların terminal bağlantılarında taşınabilir ve hareketli cihazların bağlantılarında, elektrik panolarının içerisinde, nemli alanlarda farklı kablo kanallarının içerisinde kullanılabilmektedir.
Ancak aynı akım taşıma kapasitesindeki kablolar için, alüminyum kablo daha büyük kesitli olacağından, daha geniş bir bükme açısı ile döşenmesi kaçınılmaz olacaktır. Enerji tasarrufu ve CO2 emisyonu yönünden ele aldığımızda, elektrik ve ısıyı en iyi ileten metaller arasında, bakır öne çıkmaktadır.
Alçak gerilim kablosu olan NYA, PVC kaplı, izoleli ve kılıfsız olarak tasarlanır. Som veya örgülü olarak üretilen NYA kablo çeşitlerinin teknik detayları farklılık gösterir. Kablo 0,5 ile 10 milimetrekareye kadar tek telli, 10 ile 400 milimetrekareye kadar da çok telli olarak üretilir.
Aşağıda, Vatan Kablo'nun, Türkiyede en yaygın kullanılan kablo tiplerinden olan alüminyum iletkenli NAYY kablo ve bakır iletkenli NYY kablo kataloglarının teknik değerlerinin bulunduğu tablolar yer almaktadır. Akım Taşıma Kap. Akım Taşıma Kap.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri