Tüp Mide Ameliyatı Kilo Sorunu Olan Herkese Uygulanabilir Mi? Tüp mide ameliyatı olanlar aşağıdaki şartları taşımak zorunda: Vücut kitle indeksi 40 kg/m²'nin üzerinde (morbid obez yani ileri derecede obez) olanlar.
Bu ameliyatın uygulanabilmesi için de Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlemiş olduğu en düşük vücut kitle indeksi 35'dir. 35 ve üzeri olan kişiler ameliyat noktasında doktorlarına danışabilirler. Belirtilen yaş aralığından daha küçükseniz obezite derecesine bağlı olarak hekim karına göre işlemler uygulanır.
Tüp mide ameliyatı için normal kilonuzun en az 25 kilo üzerinde olmanız gerekir. Vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olmalıdır. 30-35 arası olan şeker hastaları da ameliyat olabilirler.
Tüp mide ameliyatı, vücut kitle indeksi 50 kg/m2'den yüksek olup süper obez olarak tanımlanan ileri evre obezite hastaları için en uygun tedavi yöntemlerinden biridir. Bunun yanı sıra vücut kitle indeksi 50 kg/m2'den düşük olmasına rağmen bu yöntemi isteyen obez kişilerde de güvenli şekilde tercih edilir.
Peki mide küçültme ameliyatı kimlere yapılır ? Kilosu fazla olan herkese obezite cerrahisi yapılabilir mi ? Obezite Cerrahisi için kabul edilen kriterler vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde veya diyabet gibi ek hastalık varlığında 35'in üzerinde olması olarak kabul edilir.
İlgili 18 soru bulundu
Ameliyat sonrası altı aylık süreç içerisinde beklenen kilo kaybı yaklaşık 30- 35 kilo civarında olmaktadır tüp mide ameliyatı sonrası ilk ayda kaç kilo verilir? diye merak ediyorsanız, yaklaşık 9 kilo veya aktifliğe bağlı olarak biraz daha fazla kilo kaybı yaşayabilirsiniz.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Ne Kadar Kilo Veririm? Tüp Mide ameliyatından sonra hastalar ilk bir ayda ortalama total kilonun %10 u kadarını yani 10-20 kiloyu ilk bir ayda verebilirler. Bununla birlikte hastalarda ilk bir ayda kişiden kişiye göre değişen -30 kiloya varan tartı değişiklikleri bile olabilmektedir.
Tüp mide ameliyatı sonrası ilk ay fazla kilonun yaklaşık %10 kadarı verilir (yaklaşık 10-25 kg arası), ilk 3 ay fazla olan kiloların en çok verildiği zaman dilimidir.
Mide küçültme ameliyatının uygulandığı yaş aralığı 18-65 olmakla beraber ameliyata uygunluk için söz konusu kişinin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen Vücut Kitle İndeksinin 35 ve üzerinde bir değere sahip olması gerekir.
Beden kitle indeksi 30 ve üzerinde olanlar obezite hastası olarak nitelendirilir. Fakat obezite de kendi içerisinde seviyelere ayrılır. 30-34.99 kg/m2 BKİ 1. derece obeziteye işaret eder, 35-39.99 kg/m2 Bki 2. derece obeziteyi, 40 kg/m2 ve üzeri BKİ ise 3. derece obeziteyi ifade eder.
Tamamen tecrübesiz merkezlerde mide küçültme ameliyatı ücretsiz olarak yapılabilmekte iken, daha az tecrübeli merkezlerde 30.000 – 50.000TL arasında değişen fiyatlar söz konusu olabilmektedir.
Kilo verme tüp mide ameliyatından sonra 12- 18 ay kadar devam eder.
Nadiren açık yöntem kullanılırsa da günümüzde bu ameliyat kapalı (laparoskopik) olarak yapılmaktadır. Ameliyatta mide stapler denilen bir alet yardımıyla mide tüp şekline getirilmektedir. Ameliyat ortalama 45 dakika sürer.
Tüp Mide Ameliyatı Ölümcül mü? Tüp Mide ameliyatında ölüm riski 1/1000 dür. Bu oran Gastric Band'den (Kelepçe) yüksek Gastric Bypass (Mide Bypassı) ameliyatından düşüktür. Ölüm riskini en aza indirmek için ameliyat ekibinin profosyonel olması şartdır fakat yinede hiçbir ameliyat için ölüm riski sıfıra indirilemez.
Vücut kitle indeksi 40 kg/m²'nin üzerinde (morbid obez yani ileri derecede obez) olanlar. VKİ'si 35-40 arası olup aşırı şişmanlığa bağlı tip 2 şeker hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi gibi sorunları olanlar da morbid obez olarak kabul ediliyor ve mide küçültme ameliyatı olmaları gerekebiliyor.
~ Tüp Mide Ameliyatı sonrası midenin büyük bir hacim kaybına uğraması sebebiyle kilo verememe ihtimali olmamaktadır. Ameliyatın ardından doyma kaliteniz, açlık hissetme oranınız değişeceği için ideal kilonuza sağlıklı bir biçimde kolayca ulaşabileceksiniz.
Çok nadirde olsa bazı hastalar ameliyat sonrası pişmanlık hissine kapılabiliyor. “Neden böyle bir ameliyat oldum?” şeklinde pişmanlıklarını dile getirebiliyorlar. Pişmanlık duyan hastaların hayatı genellikle yeme içme odaklı oluyor. Hayatının en büyük hazzını, en büyük keyfini yeme içme olarak ortaya koymuş hastalar.
Tüp Mideliler yeme arzularıyla savaşmazlar. Az acıkır, az yerler, her şeyden yer, çabuk doyarlar. Tüp mide ek bir sağlık sorununa yol açmaz. Kilo verme hızı değişkendir, hastanın başlangıç kilosuna ve metabolik özelliklerine göre farklılıklar gösterebilir.
Ameliyat sonrası süreçte 2. yılın ardından 60 aya kadar hastalar yüzde 10 civarında kilo alabilmektedir.
Taburcu olduğunuz 3. günden 15. güne kadar olan bu dönemde berrak sıvılara ek olarak yeni besinler eklenerek tam sıvı diyet uygulanır. Bütün içecekler pipetten geçebilecek kıvamda ve oda sıcaklığında olmalıdır. Sindirimi zor ve gaz yapan içecekler tercih edilmemelidir.
Ameliyattan üç ay sonra yavaş yavaş normal gıdalara geçiş yapılabilir. Un içermeyen çorbalar, haşlanmış kırmızı et veya beyaz et, ızgara balık tüketilebilir. Çiğ sebze ve meyve tüketimi de yapılabilir. Öğünlerin saatlik şekilde uzun periyotlarda olması gerekir.
İlk 3 ay çiğ sebzeler tüketilmemelidir. (domates, salatalık, marul v.b.) Kahve ilk 1 ay hiç tüketilmemelidir. 1 aydan sonra kafeinsiz tüketilebilir.
6 ve 7. hafta parça etler gibi daha katı besinler denenmeye başlanır. 8. haftada hemen hemen her besin denemiş olur. Bu şekilde sıvıdan katıya doğru aşamalı olarak geçildiğinde beslenme durumu iyileştirilmiş olur. Herhangi bir aşamaya geçişte sorun olduğunda bir önceki aşamaya dönerek beslenmeye devam edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri