Bariatrik cerrahi olarak da adlandırılan obezite cerrahisi, diyet ve egzersiz ile hedeflenen ölçüde kilo veremeyen hastalara uygulanır. Obezite cerrahisi ile bazı yöntemlerde kişinin yeme kapasitesi azaltılırken bazı yöntemlerde ise mide ve bağırsaktan emilen besin miktarı azaltılır.
Tüp Mide Ameliyatı Kilo Sorunu Olan Herkese Uygulanabilir Mi? Tüp mide ameliyatı olanlar aşağıdaki şartları taşımak zorunda: Vücut kitle indeksi 40 kg/m²'nin üzerinde (morbid obez yani ileri derecede obez) olanlar.
Obezite cerrahisi bir diğer adıyla 'bariatrik cerrahi' vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan (morbid obez) ya da vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olan ve uzman denetiminde tıbbi beslenme, egzersiz , medikal tedavi gibi yöntemlerle zayıflayamayan hastalara önerilmektedir.
Tüp mide ameliyatı, karın duvarına açılan küçük deliklerden geçebilen özel ekipmanlar kullanılarak yapılır. Midenin geniş kısmı etraf dokulardan ayrıldıktan sonra, ağızdan mide içerisine yerleştirilen uzunca bir kılavuz tüp boyunca zımba (stapler) aleti kullanılarak kesilir ve mideye tüp şekli verilmiş olur.
Obezite Cerrahisi, kilo vermeye yardımcı olmak için yapılan ameliyatlardır. Birçok ameliyat çeşidi bulunmaktadır ancak ameliyat ilk tercih değildir. Diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi sonrasında obezite hastalarında başarılı sonuç elde edilemediği durumlarda obezite cerrahisi uygulanabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Beden kitle indeksi 30 ve üzerinde olanlar obezite hastası olarak nitelendirilir. Fakat obezite de kendi içerisinde seviyelere ayrılır. 30-34.99 kg/m2 BKİ 1. derece obeziteye işaret eder, 35-39.99 kg/m2 Bki 2. derece obeziteyi, 40 kg/m2 ve üzeri BKİ ise 3. derece obeziteyi ifade eder.
Laparoskopik Sleeve Gastrektomi (muz mide-mide küçültme) kilo vermede yüzde 60 başarılı bir yöntemdir. Bu ameliyatın uzun vadede hiçbir zararı olmamaktadır. Eğer hasta diyetine dikkat etmezse kilo vermede zorluklar yaşayabilir, beslenme zorluklarıyla karşılaşabilir, hatta kilo da alabilirler.
Normal sigortalı hastalar, obezite ameliyatları için, vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde olması durumunda ücretsiz şekilde ameliyattan yararlanabilir. Vücut kitle indeksi 35-40 arası olan, yüksek tansiyonlu, diyabet hastası, kalp rahatsızlığı bulunan obez hastalar da obezite ameliyatında, sigortadan yararlanabilir.
Tüp mide ameliyatı ortalama 1 saat sürmektedir. Ameliyatın ardından hasta 2 gece hastanede kaldıktan sonra 3. gün kontrolleri yapılarak taburcu edilir.
Obezite tedavisi için başvuran tüm hastalar öncelikle endokrinoloji uzmanı, beslenme uzmanı, psikiyatri uzmanı, fizik tedavi uzmanı ve egzersiz danışmanı tarafından değerlendiriliyor. Gerekli görüldüğü durumlarda hastayı kardiyoloji ve göğüs hastalıkları uzmanları da muayene ediyor.
Tüp mide ameliyatı, vücut kitle indeksi 50 kg/m2'den yüksek olup süper obez olarak tanımlanan ileri evre obezite hastaları için en uygun tedavi yöntemlerinden biridir. Bunun yanı sıra vücut kitle indeksi 50 kg/m2'den düşük olmasına rağmen bu yöntemi isteyen obez kişilerde de güvenli şekilde tercih edilir.
Obeziteye Hangi Doktor Bakar: Obezite Uzmanı
Obezite sorunuyla başa çıkmak için en uygun uzman obezite uzmanıdır. Obezite uzmanları, obezite teşhisi koyma, tedavi planları oluşturma ve kilo yönetimi konusunda hastalara rehberlik etme konusunda uzmanlaşmıştır.
Tüp mide ameliyatı için normal kilonuzun en az 25 kilo üzerinde olmanız gerekir. Vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olmalıdır. 30-35 arası olan şeker hastaları da ameliyat olabilirler.
Bu ameliyatın uygulanabilmesi için de Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlemiş olduğu en düşük vücut kitle indeksi 35'dir. 35 ve üzeri olan kişiler ameliyat noktasında doktorlarına danışabilirler. Belirtilen yaş aralığından daha küçükseniz obezite derecesine bağlı olarak hekim karına göre işlemler uygulanır.
Peki mide küçültme ameliyatı kimlere yapılır ? Kilosu fazla olan herkese obezite cerrahisi yapılabilir mi ? Obezite Cerrahisi için kabul edilen kriterler vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde veya diyabet gibi ek hastalık varlığında 35'in üzerinde olması olarak kabul edilir.
Çok nadirde olsa bazı hastalar ameliyat sonrası pişmanlık hissine kapılabiliyor. “Neden böyle bir ameliyat oldum?” şeklinde pişmanlıklarını dile getirebiliyorlar. Pişmanlık duyan hastaların hayatı genellikle yeme içme odaklı oluyor. Hayatının en büyük hazzını, en büyük keyfini yeme içme olarak ortaya koymuş hastalar.
Mide balonu devlet tarafından karşılanan ameliyatlardan bir tanesidir. Ancak ameliyatı devlet tarafından karşılanması için bazı şartlar bulunmaktadır. İlk olarak mide balonu uygulaması, devlet hastanesinde gerçekleştirilmelidir.
Mide küçültme ameliyatından sonra hasta ortalama 4 gün sonra taburcu edilebilmektedir. Kişi yürür, hareket eder kısacası kendini zorlamadan günlük yaşamına devam edebilmektedir. Ancak ameliyat sırasında atılan dikişler de dâhil iyileşme süreci ortalama 10 günü bulabilmektedir.
Fenerbahçe Kulübü personeli ve üyesi Özge Şeker, mide küçültme ameliyatı sonrası meydana gelen enfeksiyon sonucu yaşamını yitirdi. 78 kilo ağırlığındaki Özge Şeker'in ölümüyle gündeme gelen “mide küçültme” operasyonlarına ilişkin uzmanlar uyarıyor: Operasyon belli şartlar oluştuktan sonra gerçekleştirilmeli.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Ne Kadar Kilo Veririm? Tüp Mide ameliyatından sonra hastalar ilk bir ayda ortalama total kilonun %10 u kadarını yani 10-20 kiloyu ilk bir ayda verebilirler. Bununla birlikte hastalarda ilk bir ayda kişiden kişiye göre değişen -30 kiloya varan tartı değişiklikleri bile olabilmektedir.
Tamamen tecrübesiz merkezlerde mide küçültme ameliyatı ücretsiz olarak yapılabilmekte iken, daha az tecrübeli merkezlerde 30.000 – 50.000TL arasında değişen fiyatlar söz konusu olabilmektedir.
Ameliyat sonrası altı aylık süreç içerisinde beklenen kilo kaybı yaklaşık 30- 35 kilo civarında olmaktadır tüp mide ameliyatı sonrası ilk ayda kaç kilo verilir? diye merak ediyorsanız, yaklaşık 9 kilo veya aktifliğe bağlı olarak biraz daha fazla kilo kaybı yaşayabilirsiniz.
Tüp Mide Ameliyatı Ölümcül mü? Tüp Mide ameliyatında ölüm riski 1/1000 dür. Bu oran Gastric Band'den (Kelepçe) yüksek Gastric Bypass (Mide Bypassı) ameliyatından düşüktür. Ölüm riskini en aza indirmek için ameliyat ekibinin profosyonel olması şartdır fakat yinede hiçbir ameliyat için ölüm riski sıfıra indirilemez.
Midesinin tümü alınan hastalarda, bağırsaktan yeni mide yapılır ve hasta bundan sonraki yaşamını normal bir şekilde devam ettirebilir. Bu şekilde yaşayan hastalara az ve sık yemeyi gerektiren diyet önerileri sunulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri