Obezite tedavisi için başvuran tüm hastalar öncelikle endokrinoloji uzmanı, beslenme uzmanı, psikiyatri uzmanı, fizik tedavi uzmanı ve egzersiz danışmanı tarafından değerlendiriliyor. Gerekli görüldüğü durumlarda hastayı kardiyoloji ve göğüs hastalıkları uzmanları da muayene ediyor.
Obeziteye Hangi Doktor Bakar: Gastroenterolog
Obeziteye yönelik tedavi ve yönetim konusunda uzmanlaşmış hekimlerdir.
MADDE 15- (1) Obezite cerrahisi uygulanacak hastalara genel cerrahi, endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları/iç hastalıkları, ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı tabiplerin bulunduğu sağlık kurulu tarafından obezite cerrahisi olabilir raporu e-rapor üzerinden düzenlenir.
Öncelikle endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına görünmeniz gerekir. Hekiminizin gerekli gördüğü durumlarda kan tahlili yaptırarak hormonal bir problem olup olmadığına bakılmalıdır.
Obezite cerrahisi, klinik olarak obezite sorunu yaşayan ve bu fazla kiloya bağlı sağlık sorunları açısından risk taşıyan kişilere uygulanan kilo verdirme ameliyatlarıdır. Bariatrik cerrahi olarak da adlandırılan obezite cerrahisi, diyet ve egzersiz ile hedeflenen ölçüde kilo veremeyen hastalara uygulanır.
İlgili 22 soru bulundu
Beden kitle indeksi 30 ve üzerinde olanlar obezite hastası olarak nitelendirilir. Fakat obezite de kendi içerisinde seviyelere ayrılır. 30-34.99 kg/m2 BKİ 1. derece obeziteye işaret eder, 35-39.99 kg/m2 Bki 2. derece obeziteyi, 40 kg/m2 ve üzeri BKİ ise 3. derece obeziteyi ifade eder.
Tedavi için lütfen obezite cerrahisi uygulanan bir Genel Cerrahi Kliniğine başvurunuz.
Zayıflama iğneleri tokluk merkezini uyarır ve mide hareketlerini yavaşlatır. Yemek sonrası insülin salınımını arttırır. Daha uzun süreli tokluk hissi verir. İnsülin direncini azaltır, kolesterol dengesini düzeltir.
Dahiliye uzmanları, gerekli tahlilleri yapıp diyetisyeni yönlendirir. Diyetisyen de uygun diyeti hazırlayıp, hastayı takip eder.
Obezitenin ilaçla tedavisi için az sayıda seçenek mevcuttur. Günümüzde obezitenin uzun süreli tedavisi için FDA tarafından onaylanmış ilaçlar Orlistat (Xenical), Lorcaserin (Belviq) ve phentermine ile geç salınımlı topiramat karışımından oluşan Osymia'dır.
Tüp mide operasyonu ya da gastrik by-pass gibi bariatrik cerrahi ameliyatları dahilinde bulunan operasyonlar, devlet hastanelerinde yapıldığında, bazı şartlar oluşturulduğunda SGK tarafından karşılanır. Bu şartların en önemli kriteri ise, obez hastasının vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde olmasıdır.
Obezite tedavi edilmezse ve kişi fazla yağlardan kurtulamazsa kalp damar hastalıkları, uyku apnesi, felç, eklem ve kemik hastalıkları, diyabet, kanser ve diğer kronik hastalıklar gibi sağlığı olumsuz yönde etkileyen sonuçlar ortaya çıkabilir.
Bir takım hormon bozukluklarında obezite cerrahisi yapılmaz bunlar Cushing hastalığı hipotiroidi, insülinoma gibi hastalıklardır. Bir takım psikiyatrik hastalıklarda da obezite cerrahisi yapılmaz. Bunlar blumia-yeme kusma hastalığı, depresyon, şizofrenidir.
Daha önce bariatrik cerrahi işlem gören hastalar için sakıncalı görünen durumlarda tekrar Obezite ameliyatı uygulanmayabilir. Bazı Kontrendikasyonlar; Ayarlanabilir mide bandı, steroidleri uzun süre kullanan veya kronik inflatuar hastalıklara (Crohn Hastalığı, Kronik Pankreatit) sahip hastalar için sakıncalıdır.
Mide küçültme ameliyatı genel kullanımda tüp mide ameliyatı olarak da adlandırılmaktadır. Obezite cerrahisi zayıflama ameliyatlarının genel adıdır ve tüm bu cerrahi yöntemler Genel Cerrahi Uzmanları tarafından gerçekleştirilir.
Dahiliye veya endokrinolog doktoru ile bir ekip halinde çalışarak diyetisyenler de tahlil sonuçlarını görebilmektedir. Öncelikle doktor incelemesi ve gerekli durumlarda ilaç tedavileri gerçekleştirilip ardındansa beslenme programını hazırlamak adına diyetisyen takibi yapılmaktadır.
Anne, bebek veya yaşlı gibi belirli hasta gruplarına sağlıklı beslenme konusunda uzman tavsiyesi verir, Hastanemizde bulunan vücut analizi ekipmanıyla hastaların boy-kilo ölçümü ve vücut analizlerini yapar ve değerlendirir.
İlçe Sağlık Müdürlüklerine Bağlı Sağlıklı Beslenme ve Obezite Danışma Birimlerinde Diyetisyene nasıl başvurabilirim? Öncelikle kayıtlı olduğunuz Aile Hekiminize başvurun. Aile Hekiminiz gerekli değerlendirmeyi yaptıktan sonra sizi Diyetisyene yönlendirecektir.
“İğne ile kısa sürede 20 kilo verilebilir”
Hasta zaten kullandığı ilk haftadan itibaren zayıflamaya başlıyor. Zayıflama miktarı hastadan hastaya değişiyor. Bazı hastalarda ilk haftalarda çok kilo verilebilirken bazılarında ise tedavinin sonlarına doğru kilo verme hızlanıyor. İlaç bırakılırken birden kesilebilmektedir.”
Tok tutan ilacın yağ yakan özellikte olması gerekir. İlaçlar kullanıldığında tokluk hissiyle birlikte yağ yakması da beklenir. Bu özelliğe sahip ilaçlar istenilen forma daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde olmasını sağlar. Sadece tokluk hissini vermesi kilo alımını önler.
SAXENDA®, şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda önerilmez ve hafif ila orta dereceli karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Mide boşalmasında gecikmeye (gastroparezis) neden olan ağır bir mide veya bağırsak sorununuz veya iltihaplı bağırsak hastalığınız varsa bu ilaç önerilmez.
Dünyada ve Türkiye'de birçok kişinin hayatını olumsuz etkileyen, bazı kanser türleri de dahil çeşitli hastalıklara zemin hazırlayan obeziteyle mücadele çerçevesinde, obezite cerrahisi ameliyatları kamu hastanelerinde ücretsiz yapılıyor.
Özel hastanelerde gerçekleşen Tüp Mide ve diğer mide küçültme operasyonlarını devlet karşılamıyor ve tamamen özel hastane ve doktorun belirlediği fiyatlarda gerçekleştiriliyor.
Mide balonu devlet tarafından karşılanan ameliyatlardan bir tanesidir. Ancak ameliyatı devlet tarafından karşılanması için bazı şartlar bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri