Nörolog: Uykusuzluğunuzun nedeni, nörolojik bir sorun olabilir. Örneğin, RLS (Restless Leg Syndrome) gibi durumlar uykusuzluğa neden olabilir. Nörolog, semptomları değerlendirerek uyku günlüğünü ve tıbbi geçmişi inceleyerek nörolojik bir sorun olup olmadığını belirleyebilir ve uygun tedavi yöntemleri önerilebilir.
Uyku Bozukluğuna Hangi Bölüm Bakar? Uyku bozukluğu yaşanıyor ise eğer o vakit öncelikle nöroloji polikliniğine başvurulmalıdır. İlgili uzman doktor kontrolü altında gerekli tanı ve tedavi yöntemleri ele alınır. Daha sonra eğer gerekli ise o vakit ruh ve sinir hastalıkları polikliniklerine yönlendirme yapılabilir.
Uyku bozuklukları, nefes tıkanması, uyku apnesi gibi rahatsızlıkların teşhisi için Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji bölümlerine gidilebilir. Bu birimler testin seyrine göre gerekli birime yönlendirme yapabilmektedir.
Uyku Bozuklukları Polikliniği
Randevular Alo 182-Merkezi Hastane Randevu Sistemi veya internet aracılığı ile (https://www.mhrs.gov.tr/Vatandas/) alınmaktadır. Uyku özel dal polikliniğimiz hafta içi (pazartesi sabah hariç) 08.30 – 16.30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Uykusuzluğun nörolojik bir hastalığın habercisi de olabileceğini ifade eden Doç. Dr. Barış Metin, “Alzheimer ve Parkinson hastalıklarında sıklıkla uyku bozuklukları görülüyor. Bunların yanında huzursuz bacaklar sendromu ve nöropati dediğimiz sinirleri etkileyen bazı hastalıklar uykuya dalmayı engelleyebilir.
İlgili 23 soru bulundu
D vitamini eksikliği, demir eksikliği, B12 eksikliği, B6 ve B2 vitamini eksikliği, kalsiyum eksikliği yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da uykusuzluğa neden olabilir. Özellikle D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde uykusuzluk sıkça görülebilir.
Uyku Apnesi Testi Fiyatı 2022
Uyku laboratuvarı fiyat ortalaması sigortalı ve sigortasız farklı fiyatlara sahip olabilir. Sigorta kapsamında karşılanan uyku apnesi testleri 1000₺ -1500₺ arasında değişiklik göstermektedir.
Sigorta kapsamında karşılanan uyku testleri 2500 ₺ ila 3500 ₺ (ağustos 2022) arasında değişiklik göstermektedir.
Uyku problemleri olan kişi, doktora başvurduğunda, öncelikle bir değerlendirme yapılır. Üst solunum yolu muayenesi gerçekleştirilir. Değerlendirme sonrasında, kişi uyku laboratuvarına alınır. Burada "polisomnografi" adı verilen uyku testleri yapılır.
Tıbbi durumlar: İnsomnia'ya neden olan tıbbi hastalıklar arasında kronik ağrı, kanser, diyabet, kalp hastalığı, astım, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), aşırı aktif tiroid, Parkinson hastalığı ve Alzheimer hastalığı sayılabilir.
Çenenize, saçlı deri ve göz kapaklarınızın dış kenarında elektrotlar yerleştirir. Uyurken Bunlar yerinde kalmalıdır. Uyanık (gözleriniz kapalıyken) ve uyku sırasında ise elektrotlardan gelen sinyaller kaydedilir. Kalp hızı ve solunum kaydetmek için monitörler göğüse eklenecektir.
Polisomnografi olarak da adlandırılan uyku testi, horlama ve uyku apne sendromu gibi uyku bozukluklarının kesin tanısı için kullanılan yöntemdir. Bu test, hastanın gece boyunca uyurken vücudunun muhtelif yerlerine yerleştirilen sensörler ile izlenmesi ile yapılmaktadır.
Süt ve yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Rezene, papatya ve kedi otu gibi bitki çayları da uykuya dalmanıza yardımcı olabiliyor. Alkolün uykuya dalmayı kolaylaştırıldığı düşünülse de, yapılan çalışmalarda uyku kalitesini bozduğu kanıtlanmış.
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
Uyku testi (Polisomnografi) evde yapılabilen bir testtir.
Ancak evde yapılan testler hastaya ve yapan hekime birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Hastanın veya ekibin sensörleri uygulanması ve sökmesi için birkaç kez buluşması gereklidir.
Uyku testi hastanelerin; nöroloji, kulak burun boğaz ve göğüs hastalıkları bölümlerinden randevu alınabilmektedir. Avicenna Hastanesi'nde Göğüs Hastalıkları bölümü uzman doktorlarımız tarafından uyku testleri uygulanmaktadır.
Uyku Testi Nasıl Yapılır? Testin yapılacağı akşam odasına alınan hastaya deneyimli bir uyku teknisyeni tarafından gece boyunca kayıt yapacak olan elektrotlar uygulanır. Bu elektrotlar yardımı ile hastada uyku sırasında beyin, solunum, kalp ve kas fonksiyonlarında meydana gelen olaylar kaydedilir.
Nasıl Yapılır? Gece uyku testi, uyku laboratuvarında yatırılan hastanın başına ve çenesine elektrotlar bağlanarak yaklaşık 7 saatlik çekim süresince uyku evreleri belirlendikten sonra rüya dönemleri, derin uyku dönemleri ve uyanma reaksiyonlarının sayısı ve süresi hesaplanması için kullanılan yöntemdir.
Uyku testi sonucu ne kadar sürer? Uyku testi için hasta bir gece uyku laboratuvarında uyutulur. Gece boyu izlenimler kaydedilir. Uzman hekim tarafından yapılıyorsa eğer testin sonucu ertesi gün çıkmaktadır.
Uyku apne sendromu olan kişide horlama, 3-4 kat daha fazla, çok kaba ve gürültülü şekilde gerçekleşir. Horlamanın yanı sıra nefes darlığı, sık sık iç çekme, el kol hareketleriyle çırpınarak uyanmaya çalışma, sık ve uzun süreli solunum durmaları, sabah yorgun uyanmak da uyku apne sendromu yaşayan kişilerde görülür.
B12 değerlerinin biraz düşük olması bile kişide depresyon, odaklanma sorunu, bilinç kaybı, uykusuzluk ve hatta zaman zaman denge ve kansızlık sorunlarına neden olabilir.
Uzman Klinik Psikolog Onur Can Dalkılınç, bazı vitamin eksikliklerinin uyku sürecini ciddi anlamda etkilediğine dikkat çekiyor. İşte uykusuzluğa yol açabilecek 5 vitamin eksikliği: B12 vitamini: Uykusuzlukla bağlantılı olan ve eksikliğinde farklı olumsuz semptomların yaşandığı bir bileşen.
Özellikle D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde uykusuzluk sıkça görülebilir. D vitamini özellikle uykuyu düzenleyen beyin bölgelerine etki edip, önemli bir uyku hormonu olan melatoninin yapımında rol almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri