Dört yılda bir 366 güne çıkan bir yıl 12'ye (oniki ay) bölünemediği için bazı ayların 30 bazılarının ise 31 çekmesine karar verilir.
Bu takvime göre bir yıl 365 gün sürer ve her yıldan 6 saat artar. Artan bu saatler her 4 yılda, bir gün eder ve yıla eklenir. Böylece bir yıl, 4 yılda bir 366 güne çıkar. Ne var ki 366 sayısı 12'ye tam olarak bölünmediğinden bazı ayların 30 bazı ayların da 31 çekmesi uygun görülür.
Dolayısıyla, güneş takviminde mevsimlerin yeri sabittir. Kameri yıl, güneş yılından yaklaşık 10 gün 21 saat daha kısa olduğu için, mevsimlerin gelişi Hicri Takvimde her yıl yaklaşık 11 gün gecikir. Buna karşılık, islami günler (dini günler ve bayramlar) her yıl güneş takvimine göre 11 gün önce gelir.
Bir yıl içerisinde 365 tam gün vardır. Bir ay içerisinde 28, 29, 30 veya 31 gün vardır. 30 gün süren aylar: Nisan, Haziran, Eylül, Kasım. 31 gün süren aylar: Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Ağustos, Ekim, Aralık.
Yılın 12 ayından birisi olan şubat ayı dört yılda bir 29 gün çekiyor. Her 4 yılda bir 365 gün 6 saatten artan saatlerin toplamı 1 gün ediyor. Bu da şubat ayının 4 yılda bir 29 gün çekmesine sebebiyet veriyor. Yılın son iki basamağı 4'e tam bölünüyorsa 29, tam bölünmüyor ise 28 gün çeker.
İlgili 15 soru bulundu
Dört yılda bir 366 güne çıkan bir yıl 12'ye (oniki ay) bölünemediği için bazı ayların 30 bazılarının ise 31 çekmesine karar verilir. Julyen takviminde Şubat ayı yılın son ayıdır. İngilizce'de ''July'' olarak bilinen Temmuz ayı, Julius Caesar'ın adını taşır ve 31 gün sürer.
365 gün, 5 saat, 46 dakika ve 46 saniye olan bir güneş yılı, takvimde 365 gün sürer ve güneş yılına göre her yıldan 6 saat artar. Artan bu saatler de her dört yılda, bir gün eder ve böylelikle 4 yılda bir gün sayısı 366 güne çıkar. Ortaya çıkan bu fazladan bir gün de şubat ayına eklenir.
Mart, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 3. ayı olup 31 gündür.
Takvimlerimiz 4 yılda bir Şubat ayını bir gün fazla gösteriyor. 2024 de o yıllardan biri. Bu yıl 29 Şubat'ta yani bugün doğanlar, 4 yıl sonra ilk kez doğum günlerini tam gününde kutlayabilecek. Bu nedenle 2024 365 değil 366 gün olarak yaşanacak.
Şubat ya da küçük ay (halk arasında gücük ay), Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 2. ayı. Artık yıllarda 29, diğer yıllarda 28 çeker. Artık yıllar, 4 ile kalansız bölünebilen yıllardır (400 ile bölünemeyen yüzyıl başları hariç).
Ay-Güneş takvimleri Hem Ay'ın hem de Güneş'in hareketleri esas alınarak hazırlanan takvimlerdir. Bu takvimlerde aylar Ay'ın evrelerine göre, yıllar ise Güneş yılına göre belirlenir. Ancak Ay'ın aynı evreye tekrar gelmesi için gereken süre, yani bir kavuşum ayı, yaklaşık olarak 29,5 gündür.
Yılın 4 ayı olan nisan, haziran, eylül ve kasım 30 gün çeker. Ocak, mart, mayıs, temmuz, ağustos, ekim ve aralık ayları ise 31 gün çekecektir. Şubat ayı ise bunlardan farklı olarak 28 çeker.
Her yıl artan 0.2442 gün bir yana, bir de anlaşılmaz şekilde yılı haftalara bölmüşüz, her haftaya da yedi gün koymuşuz. Oysa 365'i 7'ye tam olarak bölemezsiniz. İşte bu sebeple, haftanın günleri, her yılın sonunda ortaya çıkan yarım kalmış hafta nedeniyle sürekli yer değiştirir durur.
Ağustos adının İngilizce karşılığı olan "August", bir rivayete göre, Roma İmparatoru Caesar Augustus'a ithafendir. Bir rivayete göre, Augustus da, tıpkı Julius Caesar'ın ayı Temmuz gibi (Julius'dan kaynaklanan July: Temmuz) kendi ayının da 31 gün çekmesini istediği için Ağustos ayında 31 gün vardır.
Takvim ve mevsimler arasındaki dengeyi korumak için Şubat ayı 4 yılda bir 29 çeker.
Şubat ayı dört yılda bir 29 gün çeker. Şubat ayı 2023 yılında 28, 2024 yılında ise 29 gün çekecek. Bugün kullandığımız Gregoryen takviminin kökeni, Roma İmparatoru Julius Caesar'ın, Mısırlı astronomi bilgini Sosigenes'e yaptırdığı “Julyen” takvimidir.
Son ay da haliyle takvime en son eklenen şubattır. Aylara sırasıyla 31 ve 30 gün verilir ve şubata 29, dört yılda bir ise 30 gün düşer. Ta ki İmparator Augustus işleri karıştırana kadar! Bu takvimdeki çoğu ayın adı 'septa', 'okta', 'deca' gibi sayılara dayanıyor.
Mart, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 3. ayı olup 31 gün çeker. Antik Roma'da mart ayının adı, Roma Savaş Tanrısı “Martius” idi ve bu ayın savaşa başlamak için şanslı bir zaman olduğu kabul edilirdi.
Bu takvime göre bir yıl 365 gün sürer ve her yıldan 6 saat artar. Artan bu saatler her 4 yılda, bir gün eder ve yıla eklenir. Böylece bir yıl, 4 yılda bir 366 güne çıkar. Şubat ayı 2024 yılında 29 gün sürecek. 29 Şubat Perşembe günü şubat ayının son günü olacak.
Antik Roma'da Mart ayının adı, Roma Savaş Tanrısı 'Martius' idi ve bu ayın savaşa başlamak için şanslı bir zaman olduğu kabul edilirdi. Ocak ve şubat ayları, savaşmak için uygun olmadıklarından Roma takviminin ilk ayı Mart idi.
Nisan, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 4. ayı olup 30 gün çeker. Nisan sözcüğünün, Farsça (Nisan), Süryanice (Nisanna), Sümerce (Nisag = ilk meyveler), Akadca (Nisānu) ve İbranice (nîsān) sözcüklerinden alındığı söylenebilir.
Kasım, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 11. ayı olup 30 gün çeker. Bir de erkek adıdır.
Güneş yılına dayalı takvimi ilk geliştirenler, İlk Çağ Mısırlıları idi. Mısır'da yaşam Nil taşkınlarının etrafında dönüyordu. Gece göğünün en parlak yıldızı olan Sirius, her yıl Nil'in taştığı zamanlarda, gün doğumundan hemen önce parlamaktaydı. Mısırlılar, takvimlerini bu olayla ilgili yapılandırdılar.
Şubat ayının her dört senede bir 29 gün çektiği bilinen bir gerçektir. Biraz bunun nedenine de odaklanmak gerekir. Şubat ayının dört yılda bir defa 29 gün olması aslında takvim kuralının doğru işlemesi için atılmış bir adımdır. Aslında yıl hesaplaması yapıldığında bir yıl tam olarak 365 gün sürmez.
Artık yıl, Miladî takvimde (Gregoryen takvim) 365 yerine 366 günü olan yıl. Bu fazladan gün (artık gün), normalde 28 gün olan Şubat ayına 29 Şubat'ın eklenmesi ile elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri