İCLAL Aydın boyun fıtığı nedeniyle geçen pazartesi günü ameliyat masasına yattı. Servikal mikrodiskektomi (boyun fıtığı cerrahi yöntemi) ameliyatı olan Oyuncu, operasyondan 7 saat sonra ayağa kalktı ve doktoruyla fotoğraf çektirdi.
İCLAL Aydın boyun fıtığı nedeniyle geçen pazartesi günü ameliyat masasına yattı.
Boyun fıtığı ameliyatı riski var mıdır? Bütün ameliyatlarda bir risk söz konusudur. Boyun fıtığı ameliyatında da ameliyatın doğası gereği az da olsa risk vardır. Boynun ön tarafından ve boynun arka tarafından yapılan cerrahiye göre değişmektedir.
Boyun fıtığı tedavi edilmezse durum kötüleşebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Omurilik veya sinir köklerine baskı yaparak ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hatta felce neden olabilir. Ayrıca, fıtığın tedavi edilmediği durumlarda ilerleyici kas zayıflaması, kalıcı hasar, hatta felç riski oluşabilir.
Boyun fıtıklarında özellikle omuriliğin kendisi aşırı baskı altında kaldığında ve buna bağlı olarak myelopati (omurliğin kalıcı zararı) riski varsa operayon yapılmalıdır. Omurilik baskılarının derecesinin daha net anlayabilmek için MR'a ek olarak MEP (motor uyarılmış potansiyeller) testi yapılmalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Boyun fıtığı; kişinin yaşlanması, meydana gelen travmalar, omurga bölgesinde aşınma veya yıpranma, hareketsizlik, ani stres ve bazen de aşırı ve tekrarlayan egzersizlere bağlı olarak meydana gelir.
Boyun fıtığı ameliyatı boynun ön kısmından yaklaşık 1.5cm'lik cilt kesisi ile mikroskop altında yapılır.. Operasyon yaklaşık 1 saat kadar sürer.. Boyunda fıtığın boşaltıldığı yere Cage veya Protez dediğimiz özel bir malzeme konur. Hasta ameliyat sonrası servise alınır ve yaklaşık 4 saat sonra yürür.
Boyun fıtığı ameliyatı, bel fıtığı ameliyatına göre çok daha hızlı bir iyileşme dönemi gösteren ameliyattır. Boyun fıtığı hastaları ameliyatın ertesi günü bile çalışabilirler, aynı gün taburcu olabilirler. Bir haftayı geçiren hasta pek olmaz. Çoğunluğu ilk birkaç gün içinde işine başlamaktadır.
Normal şartlarda tam endoskopik bel ve boyun fıtığı ameliyatlarından sonra hasta bir gün hastanede kontrol amaçlı yatırılır. Ertesi gün taburcu edilir. AMELİYATTAN KAÇ GÜN SONRA SEYAHAT EDİLİR? Ameliyat sonrası hastanın yolculuk yapmasında sakınca yoktur.
Ameliyat sonrası boyun fıtığının tekrarlama ihtimali çok azdır. Bel fıtığından sonra fıtığın tekrarlama ihtimali boyun fıtığına göre daha fazla olsa da yine de çok düşüktür.
Omurilik ve sinir hasarı, doğal olarak en çok korkulan komplikasyondur. Nadir görülse de, oldukça önemli bir risk olan omurilik ve sinir hasarı, genellikle ameliyat öncesinde sinir dokuların etkilenmiş olduğu hastalarda, ameliyat öncesinde var olan kısmi felçlerin artması şeklinde görülür.
Boyun fıtığının sinirlere uyguladığı baskı arttıkça, kollarda ve parmaklarda uyuşukluk ya da karıncalanma hissi hatta güç kaybı görülebilir. Sırt, kol ve omuzlarda oluşan ağrılar gerekli tedavilerin uygulanmaması durumunda şiddetli ve her geçen gün yayılarak devam eden ağrılara dönüşebilir.
İşte İclal Aydın'ın son sağlık durumu. Üç Kız Kardeş dizisinin başrol oyuncusu İclal Aydın , Mikrodiskektomi ameliyatı için masaya yattı. Ameliyattan saatler sonra sosyal medya hesabından doktoruyla fotoğraf paylaşan Aydın, sağlık durumuyla ilgili bilgi verdi.
İclal Aydın, 6 Mart 2023 tarihinde servikal mikrodiskektomi adı verilen bir boyun fıtığı cerrahi yöntemiyle ameliyat oldu. Bu yöntemde, boyundaki fıtıklaşmış disklerin bir kısmı veya tamamı çıkartılır ve omurilik ve sinir kökleri üzerindeki baskı azaltılır.
Fazla kilolarından kurtulduktan sonra tığ gibi kalan İclal Aydın'ın kişisel güzellik operasyonu devam ediyor. İclal Aydın, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımı ile "DNA ışıltısı" adı da verilen somon DNA aşısı yaptırdığını açıkladı.
Boyun fıtığı patlamış da olsa patlamamış da olsa büyük bir kısmı (%95) ameliyatsız iyileşir. Ameliyat gerekliliğini belirleyen sinir dokularının etkilenme derecesidir.
Boyun fıtığı ne zaman tehlikeli olur? Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Eski yıllardan beri boyun fıtığı tedavisinde açık ameliyat yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntem; fıtığın bulunduğu bölgede büyük kesi açılarak fıtığa ulaşılması ve onarılması disiplinine dayanmaktadır. Boyun fıtığı ameliyatı genel anestezi altında uygulanmaktadır ve hastanın iyileşme süreci oldukça uzun sürmektedir.
Mikrocerrahi ile boyun fıtığı ameliyatı ilaç veya fizik tedavisine yanıt alınamayan, kollarda güç kaybına yol açmış belirgin omurilik ve sinir kökü basısı saptanan hastalara önerilir. Genel anestezi altında yapılan boyun fıtığı ameliyatlarında daha çok boynun sağ ön tarafı kullanılır.
Yumuşak doku, bağ yaralanmaları, stabil kemik yaralanmaları, boyun fıtığı ve boyun düzleşmesi gibi vakalarda medikal boyunluk kullanılarak boynun tedavisi destekleniyor. Boyun çevresindeki baş, omuz ve kol bölgelerinde hissedilen ağrıların kaynağı da boyun olabiliyor.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun.
Stres çok azdan dayanılmaza kadar geniş bir yayılım gösterir. Genellikle boyun ağrısı, bel ağrısı veya kas gerginliği ile ortaya çıkar. Stres gelecekte bel fıtığı ve boyun fıtığı gibi bel ve boyun problemlerine zemin hazırlayabilir.
Kişilerde en sık olarak tespit edilen belirtilerin başında boyun ağrısı ve tek taraflı kola doğru yayılan uyuşma, hissizlik ve karıncalanma gibi şikayetler yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri