Karlı Dağları Seyre Dalmak için: Kış Ayları “Ben zaten kış insanıyım!” diyorsan, Karadeniz'e özellikle ocak ve şubat aylarında bayılacağına şüphemiz yok. Karadeniz kış aylarında yalnızca bembeyaz manzarasıyla değil, kış aktiviteleriyle de macera dolu bir tatil deneyimi sunuyor.
Karadeniz turu için en ideal zaman bahar ayları ve yaz mevsimidir. Çünkü Karadeniz çokça yağış alan bir bölge olduğundan bu zamanlarda yağış oranı nispeten daha az olur.
Karadeniz'in muhteşem doğasını keşfetmek ve eşsiz yaylalarda unutulmaz anılar biriktirmek için en uygun zamanı, bölgenin coğrafyası, hava koşulları, doğanın canlılığı kısacası turizme uygunluğunu analiz ettiğimizde turlarımızı da düzenlediğimiz haziran ayı ortası ve eylül ayı ortası arasındaki dönem diyebiliriz.
Batı Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000–1500 mm'dir. Orta Karadeniz'de ise en fazla yağış kışın, en az yağış yazın düşer. Yıllık yağış miktarı 450 mm (Tokat)–700 mm (Samsun) arasındadır.
Doğu Karadeniz Bölümünün en yağışlı kesiminde, en az yağış ilkbahar aylarında düşmektedir. Bu aylardaki yağış tutarları da oldukça yüksek olup, 100 mm'ye yaklaşmaktadır. Aylık ortalama yağış tutarının 50 mm'nin altına indiği tek istasyon, temmuz ve ağustos değerleri ile Trabzon'dur.
İlgili 40 soru bulundu
Güneşin çok fazla yakmadığı ve tatlı tatlı ısıttığı yaz mevsiminde Karadeniz'in tadını doyasıya çıkarman mümkün. “Karadeniz'e ne zaman gidilir?” sorusuna yanıt olarak biz özellikle yaz aylarını tercih ediyoruz.
Karadeniz İklimi:
Yazlar nispeten serin, kışlar ise kıyı kesiminde ılık, yüksek kesimlerde karlı ve soğuk geçer. Her mevsimi yağışlı olup su sıkıntısı görülmez. Doğal bitki örtüsünü, kıyı bölümünde geniş yapraklı nemli ormanlar ve yüksek kesimlerde ise soğuk ve nemli şartlarda yetişen iğne yapraklı ormanlar oluşturur.
Karadeniz'e yılın her ayında gidebilirsiniz.
Karadeniz iklimi her mevsim yağış alan bir yapıya sahiptir. Genel tabloya bakıldığında Trabzon, Rize ve Artvin illerine yani Doğu Karadeniz Bölgesi'ne en fazla yağış sonbaharda yaşanırken en az yağışın olduğu dönem ilkbahardır. Yaz döneminde ortalama sıcaklık 22,1 °C şeklindedir.
Uygun Giyinmeyi Unutmayın: Karadeniz bölgesi, yağışlı ve serin havasıyla ünlüdür. Bu nedenle tur sırasında yanınıza mutlaka yağmurluk, mont, atkı ve bere gibi koruyucu giysiler almanız önerilir. Ayrıca, rahat ve su geçirmez ayakkabılar da tura katılırken yanınızda olmalı.
Şunu bilmesiniz ki Trabzon'a yılın hangi mevsiminde giderseniz gidin, farklı deneyimlerle dönme imkânına sahip oluyorsunuz. Yılın her ayı şenliklerle, eğlencelerle dolu Trabzon'da yazları yağmurlu, kışları ise sisli ve sert geçer. Ancak tüm bunları güzel hale getirmeyi başaran bir şehir Trabzon.
Trabzon'da kış ayları genellikle yağışlı ve ılıman geçer. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında ortalama sıcaklık 5-10 derece arasında değişir. Kar yağışı görülebilir, ancak genellikle hemen erir. Yaz aylarında ise Trabzon'da hava sıcaklıkları daha serin olur.
Karadeniz Turu Nereden Başlanır ve Hangi Şehirler? Antalya Çıkışlı Doğu Karadeniz turları Amasya'dan Başlayıp Kayseri'de bitmektedir. Batum-Gürcistan'da tur kapsamındadır.
Yayladaki oteller ve kaplıcanın varlığı nedeniyle Ayder Yayları yılın her dönemi rahatlıkla ziyaret edilebilir. Aşırı kalabalıktan, gürültüden ve şehir yaşantısından uzak bir tatil istiyorsanız Ayder Yaylası bunu size sağlayacaktır. Yaylanın genelinde birbirinden ayrı evler, oteller, pansiyonlar yer almaktadır.
İlkbahar (Mart-Mayıs): Trabzon'a seyahat etmek için en uygun mevsimlerden biri ilkbahardır. Bu dönemde hava genellikle ılıman ve nemli olur. Trabzon, bu mevsimde yeşilliklerin canlandığı, çiçeklerin açtığı ve doğanın en güzel haline büründüğü bir şehirdir.
Çünkü Güneydoğu'nun sıcakları sizi bunaltabilir, o yüzden Mayıs ayı ve Haziran ayı başları en keyifli zamanıdır. Mardin Hasankeyf, Diyarbakır ve Urfa 2 saatte gidebileceğiniz yerler. Özellikle Hasankeyf ve Urfa Balıklıgöl, GAP turunun olmazsa olmazı.
Uzun yıllar ortalamalarına göre ülkemizde en yüksek yağışlar Doğu Karadeniz Bölgesi Rize ve Artvin kıyılarında 1600 mm üzerinde gerçekleşirken, en düşük yağışlar İç Anadolu'nun orta kesimleri ile Şanlıurfa ve Iğdır çevrelerinde gözlenmektedir (Şekil 1).
Özellikle sonbahar ve kış aylarında yoğun yağış etkisinde olan Karadeniz'in iklimi, soğuk ve yağışlı havaları sevmeyenler için zorlayıcı olabilir. Eğer daha ılıman veya sıcak bir iklim arzu ediyorsanız Karadeniz'e bahar ve yaz aylarında gitmenizde yarar var.
Doğu Karadeniz'in yüksek kesimlerinde yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. Yörenin sahil kesimlerinde önceki gün başlayan, zaman zaman etkisini artıran sağanağın ardından dağların eteklerindeki köyler ile yaylalarda kar yağışı etkili oldu.
Karadeniz sahilinde sıcaklık 11-12 derece, açık denizde ise 14-15 derece. Açık deniz sıcak.
Kastamonu'da kış dönemindeki düşük sıcaklıklar, kuzeyden gelen hava akımlarıyla durgun hava kütleleri oluşturmaktadır. Batıdan ve güneyden gelen hava akımlarıyla içinde de düşük sıcaklıklara rastlanmasına karşın, bunlar genellikle daha sıcaktır. Merkez ilçede yıllık sıcaklık ortalaması 9,8°C' dir.
Verilere göre, Karadeniz'de en soğuk deniz suyu sıcaklığına sahip iller 19 derece ile Samsun ve Ordu olurken, en sıcak deniz suyu sıcaklığına sahip il ise 23 derece ile Artvin olarak kayıtlara geçti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri