Karbonatın üzerine limon suyu dökün. Kirlerin kabararak yavaş yavaş çıkmaya başladığını göreceksiniz. Sıcak suyla ıslattığınız sünger ile köpükleri biraz ovalayarak temizleyin. Son aşamada da nemli bir bezle temizliği bitirebilirsiniz.
İnatçı lekelerin üzerine karbonatı serperek ıslatılan bezi ya da havluyu ocağın üzerine kapatarak bekleyebilir, bulaşık deterjanı ile silip lekelerden kurtulabilirsiniz. Ayrıca bebek yağları da kullanılabilmektedir. Parmak izini engelleyen bu yağlar, ocağınızın parlamasını da sağlar.
Sıcak su kullanmak inatçı lekeleri çözmeye yardımcı oluyor
Sıcak suda beklettiğiniz parçaları daha sonra Cif Power & Shine Sprey Temizleyici yardımıyla kolayca arındırabilirsiniz. Yağ sökücüyü temizlemek istediğiniz parçaların üzerinde bir müddet bekletebilir, ardından sünger ya da bez yardımıyla ovalayabilirsiniz.
Yağ Sökücü
Bir kabın içerisine ılık su koyun ve ocak demirlerini dik bir şekilde yerleştirin. Suyun içine yağ sökücü ekleyin. Bir süre bu şekilde beklettikten sonra nemli bezle hafifçe ovalayın. Ovalama işleminden sonra demirleri güzelce durulayın.
Hatta yanık lekeleri bile çok kolay bir şekilde temizlenebilir. Önce bir cam kazıyıcı ile yoğun lekeleri kazıyın. Ardından temizleyiciyi kullanın ve lekelere işlemesini bekleyin. Yumuşak bir bezle silinen indüksiyonlu ocağınız kısa bir sürede yeniden parlar.
İlgili 23 soru bulundu
Yalnızca su kullanımı ile hijyen sağlanması ve lekelerden kurtulmak mümkün olmaz. Çoğu zaman bulaşık deterjanı gibi temizlik gereçleri kullanımı tercih edilmektedir. Büyük bir kabın içine yerleştiren ocak demirlerinin üzerine sıcak su ve bulaşık deterjanı ekleyerek gerekli temizlik yapılabilir.
Çelik Ocaklar İçin Limon ve Sirke
Sirkeli suyu yağ ve yemek artıkları, limon suyunu ise daha basit lekeleri gidermek için kullanabilirsiniz. Deterjan yerine portakal, limon gibi malzemelerle çelik ocakları parlatabilirsiniz.
Siyah cam ocak ya da beyaz cama ocaklarınızda yağ lekeleri birikmesi sizi rahatsız ediyorsa bunun için tuz üzerine dökmeniz durumunda geçer. Ayrıca karbonat ve amonyaklı cif sayesinde inatçı lekelerin siyah ocak üzerinden çıkar.
Limon suyunu, çelik ocaklara zarar vermeyeceği için tercih edebilirsiniz. Sirkeli suyu da kullanıp yağ ve yemek artıklarını çelik ocaktan kaldırabilirsiniz. Diğer ürünlerde olduğu gibi çelik ocakların da düzenli olarak temizlenmesi ve parlatılması önerilir.
Çıkardığınız ocak parçalarını bir yerde bulaşık deterjanı koyduğunuz sıcak suyun içinde bekletebilirsiniz. Sonrasında ocağın üzerine karbonat dökün. Karbonatın üzerine limon sıkın. Limonu sıktığınızda göreceksiniz ki lekeler kabarmaya başlayacak.
Eğer yağ lekesi kurumuş ise o vakit bu lekeyi giysiden çıkarmak için deterjan kullanılır. 5 dakikada bekleme suresinin ardından ılık su ile temizlemek yeterlidir. Temiz bir bezle bolca sildikten sonra, düşük derecede dizi yıkanabilir. Bu lekeyi çıkarmak için karbonat kullanımı da oldukça etkilidir.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Karbonatı yine kuru ve temiz bir diş fırçası yardımıyla lekenin üzerine yedirmelisiniz. Karbonat kurumuş yağ lekesinin içine nüfuz edecek ve topaklanmaya başlayacaktır. Leke iyice görünmez hale gelene kadar fırçalamaya devam etmelisiniz. Ardından çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.
Kabın içine ılık su koyun ve ocak demiri temizlik için dik olacak şekilde ilgili alana yerleştirin. Sonrasında suyun içine temizleyici ekleyin ve bir süre beklemeye alın. Sonrasında nemli bir bezle veya bulaşık süngeriyle demirlerin üzerini yavaşça ovalamaya başlayın.
Bir kova suya biraz sirke ekleyin. Bu karışımı lekenin üzerine dökün, bir süre bekletin ve sonra fırça veya bezle nazikçe ovalayın. Sonrasında temiz suyla durulayın. Limon suyunun doğal asidi, yağ lekelerini çıkarmak için etkili olabilir.
Ancak evde bulunan doğal temizlik ürünleri de bu inatçı lekelerin çıkarılmasında oldukça etkili olabilir. Örneğin sirke, limon suyu, kabartma tozu, tuz, karbonat, gliserin gibi ürünler kıyafetlerdeki lekelerin çıkarılmasında kullanılabilir. Sirke, özellikle suda eriyen lekeleri çıkarmada çok etkilidir.
Cam yüzeye sahip olan ocakların temizliğinde çamaşır suyu, cif ve bulaşık deterjanı gibi malzemeleri kullanmamanız gerekir. Bu tarz temizleyici ürünler cam yüzeylerin deforme olmasına sebep olur. Cam yüzeyler için sıvı ürünler yerine püskürtme şeklinde uygulayabileceğiniz karışımları tercih edebilirsiniz.
- Öncelikle ılık bir su oluşturmalısınız. - Ilık su yardımıyla döküm ızgaranızı yıkamalısınız. - Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra havlu ya da kuru bir bez yardımıyla güzel bir şekilde durulama ya da kurulama işlemini gerçekleştirmelisiniz. - Fırın ya da barbekünüzü yaklaşık olarak 15 dakika ısıtmalısınız.
Kirli ve yağlı olan gözleri, sıcak su ve bulaşık deterjanı ile yıkayabilirsiniz. Ayrıca, gözlerin yağ birikintilerini temizlemek için, biraz sirke ve su karışımı kullanabilirsiniz. Gömme ocaklar da, temizliği zor olan bir diğer ocak türüdür. Gömme ocakların temizliği, ocak kapaklarının açılması ile başlar.
* Ankastre ocağınızı temizlerken ocağınızın yüzeyine uygun temizlik malzemesini kullanmanız önerilir. Bu sayede hem temizlenecek hem de parlaklığını kaybetmeyecektir. * Ankastre ocak, fırın ve davlumbazı temizlerken çamaşır suyu, cif, bulaşık deterjanı ürünlerini kesinlikle kullanmayın.
Camda çizik giderme için tırnak cilası veya metal cilası kullanılabilmektedir. Kullanılan cilaya göre uygulama da değişir. Tırnak cilası cam üzerinde yer alan çiziye sürüldükten sonra yaklaşık bir saat kurumasın beklenmelidir. Kuruduktan sonra tırnak cilası camla aseton yardımıyla temizlenebilir.
Bir miktar sıcak su içerisine bir miktar bulaşık deterjanı katın. Daha sonra bir bez ya da sünger yardımıyla bu karışımı ocağın üzerine uygulayarak ocağı temizleyin. Temizledikten sonra ıslak bir mikrofiber bez ile durulayın ve kuru bir bez ile ocağı kurulayın.
Zorlu olmayan kirden arındırmak için sıcak suyla nemlendirilmiş uygun bir bezle silmek yeterli olacaktır. Yağ artığı gibi kirler ve su lekeleri mevcutsa bulaşık deterjanıyla hafifçe köpürtülmüş bir bezle de yüzeyi silebilirsiniz.
Paslanmaz çelik ürünlerinizde zorlayıcı lekeler bulunuyorsa karbonat ve su ikilisinden yararlanabilirsiniz. Karbonat ve suyu karıştırarak belirli bir kıvama gelmesini sağladıktan sonra çıkmayan lekelerin bulunduğu bölüme uygulayın. Yarım saat bekledikten sonra nemli bir bezle temizleme işlemine geçin.
Sararma ocağınızın elektrikli gözünün çevresinde oluşuyor ise bu durum ısıdan dolayıdır ve normaldir. Ocağı boş olarak veya küçük tencere ile çalıştırmayın. Ocağı kapattıktan sonra da içinde ısı kalır. Bu nedenle pişmenin tamamlanmasına az bir süre kala ocağı kapatarak kalan ısıyı da kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri