BAĞKURLULUĞUN TESPİTİ İÇİN NE GEREKİR? VERGİ ODA VEYA SGK KAYDI GEREKİR; BÖYLECE, VERGİ ODA VEYA SGK KAYDI OLAN KİŞİ'NİN BAĞKURLU OLDUĞU TESPİT OLUNUR.
Vergi kaydı olduğu tarihten itibaren sigortalılık başlamakta. Vergiden muaf olan esnaflar ise; esnaf ve sanatkar (oda) siciline veya meslek kuruluşlarına kayıt tarihi esas alınarak Bağ-Kur'lu (4/b) olacaklar. Aslında Bağ-Kur tescilleri otomatik olarak yapılıyor, diyebiliriz.
Ziraat Odasına kaydınız sizin re'sen bağ-kurluluğunuzu gerektirir. Ve tarım bağ-kurluluğunuz tescille birlikte başlar. Odaya kayıt yapıldığında Bağ-Kur'lu olunması da zorunluluk oluyor diye biliyorum. Yani Oda'ya kadolduktan sonra Bağ-Kur'a da başvurmanız gerekirdi.
İşte son gelişmeler! Esnaf ve sanatkar, vergi mükellefi olduğu tarihten itibaren Bağkur'lu olmak zorunda. Vergiden muaf olanların da, esnaf ve sanatkarlar (oda) siciline veya kanunla kurulu meslek kuruluşlarına kayıt tarihinden itibaren Bağkur'lu olması gerekiyor.
Bağkur tescil kaydı kişilerin emekli olabilmek için resmi kuruma yaptırmaları gereken bir kayıttır. Bu kayıt kişilerin 4b sigortasıyla ya da bağkurla çalışmaya başladıkları tarihi belirtir. Sosyal güvenlik merkezine yaptırdıkları bu kayıt tarihine göre emeklilik günleri hesaplanır ve emekli olma hakkı kazanırlar.
İlgili 41 soru bulundu
Nasıl Bağkurlu Olunur? 1479 Sayılı Kanun Kapsamında Zorunlu (Esnaf) Bağkur Sigortası, Bağkurlu olmanızı gerektirecek bir iş yükümlülüğü almanız ile başlar. Bakur süreci için öncelikle Bağkur'a kayıt olmanız gerekmektedir. Bağkur kaydını ilgili Bağkur İl Müdürlüğü'ne başvurarak yapabilirsiniz.
Bugün için vergi mükellefiyetinize bağlı olarak geçmişe yönelik Bağ-Kur tescili yaptırmanız ve vergi mükellefi olduğunuz dönemi borçlanmanız maalesef mümkün değil.
BAĞ KUR SİGORTALILIĞININ GEÇMİŞE DÖNÜK OLARAK TESPİTİNİN OLANAKLI OLMADIĞI. Esas No. Karar No. 1479 S.
Geriye dönük Bağ-Kur borçlarına af gelmesiyle ilgili yeni bir gelişme bulunmuyor.
Son olarak 7326 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile 30/4/2021 ve öncesi sürelere ilişkin prim borçlarını ödememiş Bağkur'lu vatandaşların ödenmeyen sürelere ilişkin sigortalılıkları durdurulmuş ve bu sürelere ilişkin prim borçları silinmiştir.
Ama önce şunu belirteyim, şirket sahipleri ya da ortakları, yani Bağ-Kur'lular, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK'lı olamıyor ve kendilerini 4/A'lı gösteremiyorlar. Dolayısıyla Bağ-Kur'lu olmak zorundalar ve haliyle de 4/B üzerinden emekli olmak durumundalar.
EYT yasasından yararlanma konusunda kamu ve özel sektör ayırımı söz konusu olmayacak. Türkiye'de hiç sigorta girişi olmayıp 25-30 yıldır yurtdışında yaşayanlar borçlanma ve hizmet kazanıp EYT ile emekli olabilecek. SGK girişi olmayıp adına tarım arazisi olanlar da yararlanabilecek.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre BAĞ-KUR'lu sayılan yani 4/B kapsamında olan kişiler şunlardır. Şirket, kolektif şirket, donatma iştiraki, adi ve komandit şirket, limited şirket ortakları ve sermayesi paylara bölünmüş şirketlerin komandite ortakları. (Komanditer ortaklar 4/B sigortalısı olmaz.)
Esnaf ve sanatkârların mesleki faaliyetlerine bulunabilmeleri için odalara kayıt olduklarında verilen sicil numarasıdır. Esnaf ve sanatkârların mesleki faaliyette bulunabilmeleri için sicil ve oda kayıtları zorunludur.
Esnaf ve sanatkar, vergi mükellefi olduğu tarihten itibaren Bağkur'lu olmak zorunda. Vergiden muaf olanların da, esnaf ve sanatkarlar (oda) siciline veya kanunla kurulu meslek kuruluşlarına kayıt tarihinden itibaren Bağkur'lu olması gerekiyor.
Şubat ayında Resmi (Gazete'de yayımlanan 6111 _ Sayılı Kanun olmasaydı Bağ-Kur'a mecburdunuz ama 6111 Sayılı Kanun ile değişik 5510 Sayılı Kanun'un 53'üncü maddesi gereğince kendi işinizi yaparken, isterseniz başka bir işyerinde SSK'lı olabilirsiniz.
Ancak Bağ-kur affı veya diğer bir adıyla Bağkur tescil affına ilişkin bir konu veya madde torba yasada yer almıyor.
Ayrıca vatandaşlar vergi dairelerine bizzat müracaat ederek veya posta yoluyla başvuru yapabilecek. Kanunda yer alan bilgilere göre vergi affı 31 Aralık 2022 tarihi öncesindeki borçları kapsayacak. Yapılandırma için son başvuru tarihi 31 Mayıs 2023 olarak belirlendi.
2023 yılı için Bağ-Kur primi tutarları şu şekildedir: Geçmiş dönem borcu olan ve aylık Bağ-Kur ödemesini düzenli yapmayanlar için en düşük 3.452,76 TL, Geçmiş dönem borcu olmayan ve aylık Bağ-Kur ödemesini düzenli yapanlar için ise %5 indirim uygulanarak en düşük 2.952,36 TL olarak belirlenmiştir.
2023 yılı bağkur primi düzenli ödeme yapıldığı takdirde aylık 2.952,36 TL'dir. Yıllık toplam prim tutarı ise 35.428,32 TL olmaktadır. Düzenli ödeme yapılmadığı takdirde tutar 3.452,76 TL olarak ödenmesi gerekecektir.
Eğer 5 yıllık (1.800 gün) sigortalılık süresi durdurulmuş ve ihya edilmek isteniyorsa; günlük 333 lira ve 1.800 gün üzerinden toplam borç 599 bin 400 lira tutuyor. Bunun da yüzde 34.5'i, 206 bin 793 lira ediyor.
Bağkur primi 2023 yılı 2.dönem için son asgari ücret artışından sonra 3.957,17 TL oldu. Bu tutar düzenli ödeme yaparsanız indirimli hali. Ödemeyi unuttuğunuzda % 5 indirim gidiyor ve 4.627,87 TL ödemeniz gerekiyor.
Silinen primlerin ait olduğu sigortalılık süreleri durduruldu. Kanuna göre, bu şekilde durdurulan sigortalılık süreleri, BAĞ-KUR'lunun ekonomik durumunun elverişli olduğu herhangi bir tarihte cari asgari ücret üzerinden prim ödeyerek ihya edilebiliyor.
Prim borcunu iki ay içinde ödemeyen veya yapılandırma başvurusu yapmayanların, primini ödemedikleri sigortalılık süreleri durdurulacak. BAĞ-KUR tescili yapıldığı halde hiç prim ödememiş kişilerin ise tüm sigortalılık süreleri durdurulacak.
BAĞ-KUR'da mevcut durumda emeklilik prim gün sayısları şu şekilde: Normal emeklilik: Kadın 20 tam yıl (7200 gün), erkek 25 tam yıl (9000 gün) prim. Kısmi emeklilik: Kadın 50, erkek 55 yaş ve 15 tam yıl (5400 gün) prim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri