Soğuk Havalarda Geceleri Kombiyi Kapatmak Yerine Düşük Sıcaklık İle Yakmak Daha Tasarrufludur. Gündüz sıcaklığını 22 ⁰C, gece sıcaklığını 18 ⁰C civarlarında tutmak idealdir.
Oda termostatlı kombi ev ısınmadan duruyor veya oda termostatlı kombi devreye girip çıkıyor gibi bir sorununuz varsa sebebi muhtemelen kombi petek suyu sıcaklığını düşük tutmanızdan kaynaklanıyordur. Oda termostatı takılı olan bir kombi petek suyu sıcaklığı en az 55-60 derece aralığında tutulmalıdır.
Isı mühendisliğine göre konfor şartları bakımından bir evin farklı mekanlarının farklı sıcaklıklarda olması gerekir. Bu değerler antre, hol, koridor için 15°C, oturma ve yatak odaları ile mutfaklar için 20°C, banyo için 24°C'dir (Bkz. Makina Mühendisleri Odası Yayınları-Kalorifer Tesisatı Kitabı Yayın No: 352).
En verimli şekilde kullanım için kombinin derecesi maksimum düzeyde, oda termostatının derecesi ise 22-24 derece aralığında olması gerekir.
Oda termostatı kombimi ne zaman açar ya da kapatır? Oda sıcaklığı ayarladığınız sıcaklığın 0.5 C üstüne yükseldiğinde oda termostatı kombinizi kapatır. Oda sıcaklığı ayarladığınız sıcaklığın 0.5 C altına düştüğünde ise oda termostatı kombinizi açar.
İlgili 26 soru bulundu
Oda termostatı dünya standartlarına göre kış şartlarındaki ideal sıcaklık olan 22 ⁰C'ye ayarlanmalıdır. Eğer daha yüksek ayarlanır ise yakıt harcaması artar. Eğer termostatı 22 ⁰C'ye ayarladığımız takdirde evimiz yeterli derecede ısınmıyor ise kombi üzerinden sıcaklık arttırılabilir.
Bu çalışmalara göre termostat kullanımı ve alışkanlıklarımıza bağlı olarak değişmekle birlikte %5 ila %15 arasında bir tasarruf etmemiz söz konusudur [1,2]. Öte yandan programlanabilir termostatlar ile haftanın değişik gün ve saatleri için evinizi farklı sıcaklık değerlerine ayarlamak mümkündür.
Bu işlev odanın sıcaklığını ölçerek kombinin çalışıp durmasını sağlamaktır. Oda sıcaklığına göre ölçülen sıcaklık değeri istenilen (ayarlanan) sıcaklığa geldiğinde kombiye dur komutu gönderilir ve bu şekilde tasarruf sağlanmış olur.
Kombileri mümkün olduğu kadar minimum düşük derecelerde kullanılırsa daha fazla tasarruf elde edilir. En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.
Oda termostatları ısı verimliliğini önemli derecede etkilemektedir. Oda termostatları istenilen ısının sabitlenmesini ve kombinin gereksiz çalışmasını engellemektedir. Böylece faturada %6 tasarruf yapılmaktadır.
40 derecede doğalgaz ne kadar yakar: 40 derecede çalışan bir kombi yaklaşık olarak saatte 0.42 metreküp doğalgaz tüketir.Yani kabaca saatte 96-97 kuruş artı KDV tüketim yapacaktır.
Hayır, gece yatarken kombiyi kapatmamalıyız. Kombi ayarının sürekli değiştirilmesi ya da kombinin açılıp kapatılması, yanlış bir uygulamadır.
Yani kabaca saatte 1 lira 20 kuruş artı KDV faturaya yansıyacaktır. 60 derecede doğalgaz ne kadar yakar: 60 derecede çalışan bir kombi yaklaşık olarak saatte 0.64 metreküp doğalgaz tüketir. Yani kabaca kombiniz saatte 1.47 TL artı KDV yakacaktır.
Doğalgaz ve elektrik faturalarında tasarruf sağlayan akıllı oda termostatları enerji tüketimini kontrol altında tutarak faturadaki tutarı düşürüyor.
Yoğuşmalı kombiler, daha yüksek verimlilikle çalışabilmek için su buharını yoğuşturarak ek enerji elde ederler. Bu nedenle, yoğuşmalı kombilerin yanma sıcaklığı genellikle düşük seviyelerde tutulabilir ve sıklıkla 35 ila 50 derece arasında ayarlanabilir.
Kombinizi ihtiyacınızdan daha yüksek ısılara ayarlamak fazladan enerji tüketimine neden olur. Oturma odanız için önerilen sıcaklık 22 °C (Santigrat derece), yatak odaları içinse 20 °C'dir. Ayrıca bu sıcaklıkları birer derece düşürerek enerji tüketiminde %7 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz.
Bu sebeple soğuk kış mevsiminde ısı ayarınızı en az 20 derecede olacak şekilde ayarlamanız sizler için yeterli olacaktır. Kombi ayarı, kış aylarında 15 dereceye kadar düşen ortamlarda 50-55 dereceye çıkartılabilir.
24 saatte 45 C' de : 10 m3 yakıyor.
KOMBİ SICAK SU AYARI KAÇ OLMALI? ayarlanabilmektedir. m²) verimli kullanım ayarı 45 – 50° dir.
En ideali, oda termostatı ile termostatik vananın birlikte kullanılmasıdır. Ancak oda termostatını kullandığınız odada termostatik vana kullanılmamalıdır. Çünkü termostatik vana radyatör sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde sıcaklığı sabitler.
Bunun sağlanması için termostatların oda içerisindeki yerleşimi için en ideal seçim, duvara monte edilmeleridir. Direkt pencere yanına ya da radyatör yakınına monte edilmemelidir. Yeri sabit tutulmalı ve düzenli aralıklara değiştirilmemelidir.
Oda termostatı evinizde, yaşam alanınızda en uzun süre kullandığınız odaya/bölüme yerleştirilmelidir. Örneğin oturma odası gibi. Tercihen camlara ve kapıya yakın olmayan şekilde konumlandırılmalıdır. Kapıya yakın konması gerekiyorsa arada en az 50 cm bulunmalıdır.
Evinizin veya bulunduğu ortamın sıcaklığını sürekli olarak ayarlanan sıcaklığa göre sabit kalmasını sağlar. Kombinizin gereksiz çalışmasını önleyerek hem yakıt hem de elektrik tüketiminin azaltılmasını/düşürülmesini sağlar.
Oda termostatı bulunmayan kombiler, tesisat suyu sıcaklığına göre çalışır.
Siz en üst seviye kombiyi çalıştırıyorsunuz. Yoğuşmalı kombi olup olmaması önemli değil oda termostatı kullanmak size tasarruf sağlar. Termostatın bulunduğu odanın hangi ısıda olmasını istiyorsanız o ayara getirip sık sık sıcaklığı değiştirmezseniz tasarruf sağlamış olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri