26/06/2019 tarih ve 30813 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7179 sayılı Askeralma Kanunu'nun 43. maddesinde; "Türk vatandaşlığını sonradan kazananlar askerliklerini, vatandaşlığı kazandığı tarihteki yaş ve öğrenim durumlarına göre o yıl askerlik çağına giren yükümlüler gibi yaparlar.
İçişleri Bakanı tarafından 15 Nisan 2023 tarihinde bir televizyon programında yapılan açıklamada 230 bin 998 Suriyeliye Türk Vatandaşlığı verildiği belirtilmiştir. Bu kişilerin 130 bin 914'ü reşit, 100 bin 84'ü ise çocuktur.
Türkiye'deki Suriyelilerin çoğu "geçici koruma" denen bir statüyle ülkede bulunuyor. Bu statü, onlara ya da çocuklarına vatandaş olma hakkı tanımıyor.
Üstelik biz Suriyeli olan sağlık çalışanıyla, göçmenlere sağlık hizmeti vererek üzerimizdeki yükü hafifletmiş oluyoruz. Avrupa Birliği fonundan da bunun giderlerini karşılıyoruz.
Türkiye'de bulunan Suriyeliler Geçici Koruma statüsüne sahiptir. Geçici koruma kapsamında olan kişilerin 5 yıl ikamet yoluyla Türk Vatandaşı olma hakları yoktur.
İlgili 24 soru bulundu
Suriyeliler için Türk vatandaşı olmalarının tek yolu ise “istisnai vatandaşlık”. “İstisnai vatandaşlık” hakkı elde etmiş geçici koruma altındaki, 18 yaşını doldurmuş bir Suriyeli Türkiye'deki genel, yerel seçimler ve referandumlarda oy kullanabiliyor.
Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyadaki mülteci statüsüne sahip insanlara bakıldığında, bir insanın mülteci olarak kalma süresi ortalama 17 yıl sürmekte. 50 yıldır mülteci statüsünde yaşamakta olan insanlar var.
Suriye'den gelen Suriye vatandaşları, vatansızlar ve mülteciler Türkiye'de geçici koruma kapsamındadırlar. Yetkili makamlara kayıt olarak geçici koruma uygulamasına dâhil olan kişilerin kamuya ait sağlık kuruluşlarında sağlanan sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma hakkı vardır.
Başvuru sahipleri ile statü almış mülteci ve sığınmacıların tüm sağlık giderlerini kendilerinin karşılamaları esastır. Ancak kendi imkânlarıyla veya BM Yüksek Komiserliği aracılığıyla sağlık giderlerini karşılayamayan ve sosyal güvencesi de olmayanların sağlık giderleri, devletçe karşılanır.
Şimdiye kadar sadece sınır bölgesindeki illerden sağlık hizmeti alabilen Suriyeliler, bundan sonra, kamplara kayıtlı olma şartı aranmadan Türkiye'deki bütün devlet hastanelerinden ücretsiz yararlanabilecek. İlaçlarını serbest eczanelerden alabilmeleri için de protokoller imzalanıyor.
Geçici koruma altındaki Suriyelilere ek olarak, oturma izni ile Türkiye'de yaşayan Suriye uyruklu sayısı yaklaşık 90 bin kişi olup Türk vatandaşlığı almış Suriyeli sayısı ise 15 Nisan 2023 itibarıyla 130 bin 914'ü reşit olmak üzere 230 bin 998 kişidir.
Vatandaşlık başvurusunda bulunan kimsenin başvuru tarihinden geriye doğru beş yıl süreyle kesintisiz olarak Türkiye'de ikamet etmesi halinde Türk vatandaşlığını kazanması mümkündür. İşte bu yola, uzun süreli ikamet izni ile Türk vatandaşlığının kazanılması yahut genel yöntemle vatandaşlık kazanılması denilmektedir.
Bir Türk vatandaşının talebi üzerine Bakanlık kararı ile başka bir devlet vatandaşlığına geçmek için Türk vatandaşlığından çıkmak için izin verilebilir.
Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamaya göre 3 milyon 600 bin Suriyeli, 318 bin de diğer ülkelerden gelenlerle en çok sığınmacı yaşayan ülke yine Türkiye oldu.
Türkiye'de 10 milyon Suriyeli olduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor.
Aynı anda iki vatandaşlığa sahip olmak ve iki devletin vatandaşlık kanunundan faydalanıp bunlara tabi olmak, uluslararası hukukta vatandaşlık edinimi ile ilgili bir kural birliği olmaması sebebiyle mümkündür.
Geçici Koruma Kapsamında Suriye uyruklu yabancılar diğer yabancı uyruklu kişiler için zorunlu olan çalışma izni kriterlerininbir çoğundan muaf tutulmuştur. Türkiye'de iş yeri açan Suriye uyruklu yabancılar da zorunlu olan yasal çalışma izni alabilirler.
Güncel tutarı 332,5 lira olan GSS primleri asgari ücretin yüzde 34 net artışla 11 bin 402 lira yükselmesiyle birlikte 405 liraya yükselmiş oldu.
Geliri olmayan GSS öder mi? Geliri olmayan kimse GSS ödemez. Ancak buradaki geliri olmamak tam olarak “hane halkında kişi başı gelirin brüt asgari ücretin üçte birinden az olması” olduğunu unutmamak gerekir.
Ek olarak, mülteciler ve sığınmacılar Türkiye'de üniversiteye gidebilirler ancak öğrenim ücreti gerekmektedir (Bakanlar kurulu tarafından açıklanmış olan öğrenim ücreti muafiyeti sadece Suriyeli öğrencileri kapsamaktadır). Türkiye'de ne kadar kalacak olursanız olun, çocuklarınızın okula gitmesi önemlidir!
SURİYE: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup istizan gerekir. SUUDİ ARABİSTAN: Resmi pasaport hamilleri, Türkiye'ye yapacakları turizm amaçlı seyahatlerinde, 90 gün süreyle vizeden muaftırlar.
Arapça, Suriye'nin resmi dilidir ve ülkede en çok konuşulan dildir. Günlük yaşamda, özellikle batıda Levanten ve kuzeydoğuda Mezopotamya olmak üzere birçok modern Arap lehçesi kullanılmaktadır.
Hukukumuzda yabancı kapsamına vatansızlar, mülteciler, şartlı mülteciler, ikincil koruma statüsünden yararlananlar, geçici korumadan yararlananlar ve göçmenler girmektedir. b) Vatansızlar: Hiçbir devlete vatandaşlık bağıyla bağlı bulunmayan kişilerdir.
Türkiye'de bulunan Suriyeliler geçici koruma altında olup, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'na tabiler. Bundan dolayı, Avrupa ülkelerinde mültecilerin kendi memleketlerine dönmesine izin vermeyen yasal düzenleme Türkiye'deki Suriyeliler için söz konusu değil.
' Mülteci hukuku çok hassas ve geri göndermeme ilkesi en temel uyulması gereken bir ilke. Hiçbir parti bu insanları, Suriye'de bir rejim değişikliği olmadığı sürece geri gönderemez” diye konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri