Eğer oda termostatı yok ise oda içindeki sıcaklık bir termometre yardımı ile ölçülebilir ve gece 18 ⁰C olacak şekilde kombi üzerinden sıcaklık ayarlanmalıdır.
Oda termostatı kullanılmayan kombiler, cihaz üzerindeki ayar düğmesi ile ayarlanan tesisat gidiş-dönüş suyu sıcaklığını referans alarak çalışır. Ortamdaki ısı ihtiyacı ancak tesisat suyunun soğuması ile anlaşılabildiği için pompa, ısıtma devresi açık olduğu sürece çalışmaya ve dolayısıyla elektrik tüketmeye devam eder.
Kombiyle birlikte oda termostatı kullanılmazsa ne olur? Eğer oda termostatı kullanılmaz kombi, kalorifer peteği sıcaklığına göre çalışma gerçekleştirir. Oda sıcaklığı ön planda değil. Bu yüzden verimli ısınma sağlanamaz.
Dış hava şartlarına göre sürekli bir güncelleme ayar gerekmemektedir. Bu durumda da kombi termostatı üzerinden su sıcaklığını yoğuşmalı bir kombi için max 55˚C konveksiyonel bir kombi için ise max 65/70˚C ye ayarlamanız yeterli olacaktır.
>>> Kombi kaç derecede olmalı sorusuna verilebilecek yanıtta görüldüğü gibi radyatör boyutu ve radyatör ısıl kapasitesi önemli rol oynamaktadır. Ancak ideal dünyada 20°C bir sıcaklık için kombinin 60°C'de çalıştırılması yeterlidir.
İlgili 15 soru bulundu
Kombileri mümkün olduğu kadar minimum düşük derecelerde kullanılırsa daha fazla tasarruf elde edilir. En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.
Eğer yoğuşmalı kombi kullanıyorsanız kombinizin ısı ayarı 55 dereceyi geçmemelidir.
Kombinizi ihtiyacınızdan daha yüksek ısılara ayarlamak fazladan enerji tüketimine neden olur. Oturma odanız için önerilen sıcaklık 22 °C (Santigrat derece), yatak odaları içinse 20 °C'dir. Ayrıca bu sıcaklıkları birer derece düşürerek enerji tüketiminde %7 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz.
Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek ıçın merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 21 S'e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır. Enerji Verimliliği Kanunu ve İlgili yönetmelikler gereği merkezi sistemlerde, Termostatik Radyatör Vanası 15°C alt sıcaklık ayar özelliğine sahip olmalıdır.
Uyurken kombi kalorifer suyu sıcaklığı kaç derece olmalı? Ekonomi sıcaklığının, konfor sıcaklığının altında, yaklaşık 15- 18°C civarlarında olması normaldir. Eğer ısıtılan evin ısı izolasyonu iyiyse, gece yatarken kombi tamamen kapatılsa dahi evin sıcaklığı sabaha kadar ekonomi sıcaklık değerine düşmeyecektir.
Oda termostatı bulunmayan kombiler, tesisat suyu sıcaklığına göre çalışır. Dolayısıyla evinizin sıcaklığı dışardaki hava sıcaklığına bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Oda termostatı kullanmak kesinlikle bir tasarruf sağlamanızı sağlayacaktır. Bu konuda detaylı bilgiye sahip olmanız hangi termostata gerçekten ihtiyacınız olduğunu öğrenmenizi ve daha kolay karar vermenizi sağlayacaktır.
Oda Termostatı Faturanızı Nasıl Etkiler? Oda termostatı çalışma prensibi bakımından gereksiz enerji tüketimini ortadan kaldırmaktadır. Bu sebeple de doğalgaz faturası üzerinden büyük bir etki sağlar. Kontrollü bir ısıtma sistemi için oda termostatı kullanımı önerilmektedir.
Doğalgaz ve elektrik faturalarında tasarruf sağlayan akıllı oda termostatları enerji tüketimini kontrol altında tutarak faturadaki tutarı düşürüyor. Akıllı ev teknolojileri son yıllarda önemli bir gelişim gösterdi. Bunlardan biri de oda termostatları.
En önemli oda termostatı faydaları arasında bulunduğunuz ortama uygun, en ideal ısı ayarlama imkanı yer alıyor. Bu ayar sayesinde ihtiyacınız olan enerji tüketiminden fazlasını harcamanız önleniyor. Böylelikle hem enerjiden tasarruf sağlamış oluyorsunuz hem de ısınmanız gereken miktarda sıcaklık imkanı yakalıyorsunuz.
Oda termostatı ısı yalıtımı olan evlerde kullanılmadığında daha fazla yakıt tüketimine sebep olacaktır. Kombi bu evlerde oda termostatında ayarlamış olduğunuz sıcaklığa ulaşabilmek için daha fazla çalışacaktır.
En ideali, oda termostatı ile termostatik vananın birlikte kullanılmasıdır. Ancak oda termostatını kullandığınız odada termostatik vana kullanılmamalıdır. Çünkü termostatik vana radyatör sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde sıcaklığı sabitler.
termostatik vanalarda 3 konumu genelde 20 dereceye tekabül eder. çok nadiren bazı markalarda 1-2 derece farklı olabilir. Ancak astım hastaları ve sıcağı sevmeyenler için oturma odalarında daha düşük derecelere ayarlanabilir. Merkezi sistem binalarda en az kullanım derecesi 15 derece olduğunu unutmayalım.
Yoğuşmalı kombilerde genel olarak kalorifer sıcaklığı 30-35°C den başlamaktadır. Başlangıç sıcaklığı kombi marka modeline göre daha düşük veya daha yüksek de olabilmektedir. Maksimum sıcaklık ise genel olarak 80°C civarıdır.
2022 2022 doğalgaz metreküp fiyatı ise KDV dahil yaklaşık 2.3 TL civarındadır. Doğalgaz faturasında Kdv oranı %18'dir. 40 derecede doğalgaz ne kadar yakar: 40 derecede çalışan bir kombi yaklaşık olarak saatte 0.42 metreküp doğalgaz tüketir.Yani kabaca saatte 96-97 kuruş artı KDV tüketim yapacaktır.
Kombiyi kış moduna getirin
Kombilerde Yaz Modu, Kış Modu ve Kapalı Mod (Stand -By) olmak üzere genellikle 3 farklı kullanım konumu (seçeneği) vardır. Bu konumlar kombinin kontrol paneli üzerinde bulunan basma butonu veya çevirmeli düğmelerle ayarlanabilmektedir (Bkz. Kullanma Kılavuzu).
Kullanım suyu sıcaklığı 50°C'yi aşmamalı: Kombi kullanıcılarına da bir tavsiyemiz; kullanım suyu sıcaklığının 50°C'nin üzerine ayarlanmamasıdır. Çünkü 50°C'nin üzerindeki sıcaklıklar kombinin plakalı eşanjöründe kireçlenme riskini artırıyor. İdeal kullanım suyu ayar sıcaklığı 45-50 °C olmalıdır.
Yoğuşmalı kombiler, daha yüksek verimlilikle çalışabilmek için su buharını yoğuşturarak ek enerji elde ederler. Bu nedenle, yoğuşmalı kombilerin yanma sıcaklığı genellikle düşük seviyelerde tutulabilir ve sıklıkla 35 ila 50 derece arasında ayarlanabilir.
Yoğuşmalı kombilerde ise atık gaz sisteminin önüne eklenen ısı eşanjörü sayesinde gaz bacadan çıkmadan önce gazdaki su buharı ayrıştırılıp enerjiye dönüştürülerek yeniden kullanılır. Böylece doğalgaz kullanımında verim arttırılır aynı zamanda çevreye zararlı gaz salınımı azaltılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri