Pirinçle su pişirilerek ve içine kızamık şekeri (lohusa şekeri) ve karanfil atılarak hazırlanır. Safranla renk ve koku verilen bir çeşit şekerli pirinç peltesidir.
Zerde, zerdeçal ve safran ile renklendirilen, pirinç, nişasta, su ve şeker ile hazırlanan geleneksel bir tatlıdır. Ülkemizin birçok yöresinde özel günlerde yapılan geleneksel bir lezzettir. Sap sarı rengi ile düğün ve bayram sofralarını süsler.
Safranın kattığı sarı renk nedeniyle tatlının zerde adını aldığı farz edilir.
Zerde, zerdeçal ve safran ile renklendirilen ve tatlandırılan bir tür pelte. Pelte nedir diyecek olursanız genellikle nişasta, su ve şeker ile hazırlanan bir tür tatlı diyebiliriz.
Şeker ve pirinci ekleyin. Nişastayı 5-6 yemek kaşığı soğuk su ile karıştırıp zerdeye ekleyin. Kuş üzümü, vanilya, gül suyu ve dolmalık fıstığı ilave edin ve kaynadıktan sonra kaselere paylaştırın.
İlgili 37 soru bulundu
Kaynayan safranlı su ve şekerli suya kırık pirinci ilave edin. Üzerine az miktarda kuş üzümü ve dolmalık fıstığı ilave edin. Mısır nişastasını su ile açın ve zerdenin içine dahil edin. Zerde kaynadıktan sonra kaselere boşaltın ve soğumaya bırakın.
çiçeği yaklaşık 1 bardak sıcak suda eritilmeli veya kaynatılmalıdır. Bitki rengini suya verince süzülerek suyu tencereye eklenmelidir. Orta yoğunlukta kıvam aldığında isteğe bağlı gülsuyu veya gülyağı ilave edilerek kâse benzeri kaba alınmalı ve soğuduktan sonra sunumu yapılmalıdır.
Ülkemizde zor bulunan safran genellikle aktarlarda zerdeçal bitkisiyle karışmaktadır. Zerdeçal toz şeklinde ve sarı renktedir. Gerçek safran ise kurutulmuş olarak ve kırmızı uzun iplik şeklinde satılır.
Önce pirinç ayıklanıp yıkanır ve bir tencerede suyla açılıncaya kadar pişirilir. Sonra rendelenmiş portakal yada limon kabuğu ile şekeri ilave edilerek koyulaşıncaya kadar pişirilir. Pişen zerde kaselere konarak üzeri fıstıkla süslenir. Soğuyunca servis yapılır.
Hazırlanışı : Sütü ateşe alıp şekerini ekleyin. Safranı ya da zerdeçalı yarı çay bardağı suda çözdürüp rengini suya vermesini sağlayın. Safranlı ya da zerdeçallı suyu süzdürerek süte ilave edin.
Farsça zarde زرده "1. sarı renk, sarı şey, altın gibi, 2. safran" sözcüğünden alıntıdır.
Eski dönemlerde matem yemeği olarak bilinen Zerde, sonraları sünnetlerde, düğünlerde ve zafer kutlamaları gibi özel günlerde de servis edilmeye başlamıştır. Zerde'nin bu dönemlerde bu kadar sevilmesinin nedeni ise safranın güneşe ve altına benzeyen güzel sarı rengi olmuştur. İşte, Zerde hakkında detaylı bilgiler.
Safranlı Zerde - Karabük
Safran önceden ıslatılır. Pirinçler haşlanınca, ıslatılan safran üzerine eklenir. Jöle kıvamına gelmesi için nişasta sulandırılıp pişirilir. Kaselere alındıktan sonra antep fıstığı ile süslenip servis edilir.
Safran kökü, zerdeçöp, sarı boya gibi isimlerle anılsa da daha çok zerdeçal olarak bilinen bu baharat, içerisinde bulunan kurkumin adlı bileşen sayesinde sağlık üzerinde çok önemli olumlu etkilere sahiptir.
Zerde, Türk mutfağında İstanbul, Gaziantep, Balıkesir, Konya, Şanlıurfa Tekirdağ ve Edirne yörelerine ait geleneksel bir tatlıdır. Pirinçle su pişirilerek ve içine kızamık şekeri ve karanfil atılarak hazırlanır. Safranla renk ve koku verilen bir çeşit şekerli pirinç peltesidir.
Zerde, Osmanlı saray mutfağının özel reçetelerinden biri. Özel günlerde, kutlamalarda pişirilen bu değerli tatlı, rengini ve tadını iki özel baharattan alır: Safran ve zerdeçal. Safran çok pahalı bir baharat olduğu için dışarıda yedikleriniz genelde sadece zerdeçal ile yapılanlardır.
Pirinci yıkıyoruz. Suyumuzu tencereye alıp kaynatıyoruz, kaynayan suya pirinçleri ekleyip pişiriyoruz. Pirinç piştikten sonra şekerimizi ilave ediyoruz ve üzeri kaymaklanıncaya kadar kaynatıyoruz. En son içine ceviz ve kuş üzümünü ekliyoruz ve ocaktan alıyoruz.
Zerde hazır pudingler gibi kalıp kıvamında olmaz, sütlaç gibi akışkanımsı ama yine de koyu bir kıvamı vardır. Nişasta içerdiği için de bu kıvamı ilk piştiğinde değil, soğudukça alır.
*Süt kaynayınca suyuyla beraber süte ilave edin. *Kısık ateşte pirinçler iyice açılana kadar pişirin. *Pirinçler açılınca şekeri,tuzu ve zerdeçalı atıp bir kaç dakika daha kaynatın. *Sıcakken kaselere yerleştirin.
Safran ağırlıkla Türkiye'de, Afganistan ve İran'da yetişen bir bitkidir. Yerli safranın gramının 30 lira olduğunu belirten Sivaslı Aktar Orhun Özfidancı, “Safran ağırlıkla Türkiye'de, Afganistan ve İran'da yetişen bir bitkidir.
Saymakla bitmeyen yararları zerdeçala sarı rengini veren kurkumin adlı bileşenden geliyor. Kurkumin, antioksidan, antiinflamatuar, antiviral, antibakteriyel, antimantar ve antikanser aktivite gösteren bir bileşen.
Zerdeçal ılıman iklimin hakim olduğu bölgeleri sever ve bu ortamlarda yetişen bu bitki daha kaliteli olmaktadır. Türkiye'de ise ilk olarak Akdeniz bölgesinin Antalya ilinde yetiştirme işlemi gerçekleşmiştir. Anamur, Serik, Manavgat ve Gazipaşa ilçelerinde hala üretim devam etmektedir.
Zerde, Türk mutfağında İstanbul, Gaziantep, Balıkesir, Konya, Şanlıurfa Tekirdağ Edirne ve Karaman yörelerine ait geleneksel bir tatlıdır. Pirinçle su pişirilerek ve içine kızamık şekeri (lohusa şekeri) ve karanfil atılarak hazırlanır. Safranla renk ve koku verilen bir çeşit şekerli pirinç peltesidir.
Önce pirinçleri yıkayıp süzüp suyu koyduğumuz tencereye ilave ediyoruz ve pirinçler yumuşayana kadar pişiriyoruz. Diğer tarafta yarım su bardağı suya nişasta zencefil zerdeçal tarçın konulup güzelce eritilip açılır.
Zerde tatlısı ilk sıcağının çıkması beklendikten sonra dolaba kaldırılır ve soğuk bir şekilde servis edilir. Dilerseniz tatlınızın üzerini kuş üzümü, antep fıstığı yada dolmalık fıstık ile süsleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri