Oda termostatı takılı olan bir kombi petek suyu sıcaklığı en az 55-60 derece aralığında tutulmalıdır. Bu kombinin oda termostatı istediği ne kadar isterse o kadar devrede kalmasını sağlar.
Oda Termostatı Kullanımı
konulmalıdır. Oda termostatı yanına bir termometre konularak oda termostatının doğru ayarda çalışıp çalışmadığı da kontrol edilebilir. Oda termostatı dünya standartlarına göre kış şartlarındaki ideal sıcaklık olan 22 ⁰C'ye ayarlanmalıdır.
Bu durumda da kombi termostatı üzerinden su sıcaklığını yoğuşmalı bir kombi için max 55˚C konveksiyonel bir kombi için ise max 65/70˚C ye ayarlamanız yeterli olacaktır. Kombi üzerinde kalorifer sıcaklık ayar düğmesinin üzerinde E harfi gördüğünüz yer genellikle 70˚C dır.
Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Oda termostatını çalıştırmak ve kullanmak son derece kolaydır. Kombinizin sıcaklık ayarının 50° olduğunu varsayalım. Oda termostatından ayar 23° seçildiğinde kombi; termostatın yer aldığı odanın sıcaklığını 23° olana dek tesisat suyunu 50° de sabit tutacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Doğalgaz ve elektrik faturalarında tasarruf sağlayan akıllı oda termostatları enerji tüketimini kontrol altında tutarak faturadaki tutarı düşürüyor. Akıllı ev teknolojileri son yıllarda önemli bir gelişim gösterdi. Bunlardan biri de oda termostatları.
Oda termostatı; kombi cihazlarıyla birlikte çalışan gereksiz ısınmanın önüne geçen ve yakıt tasarrufu sağlayan cihazdır.
Yaz mevsiminde sıcak su ihtiyacı olacağı, şebeke suyu sıcaklığının da yüksek olacağı için kombi sıcak su ayarı 40-45 derecelerde olabilir.
Kombileri mümkün olduğu kadar minimum düşük derecelerde kullanılırsa daha fazla tasarruf elde edilir. En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.
Isı mühendisliğine göre konfor şartları bakımından bir evin farklı mekanlarının farklı sıcaklıklarda olması gerekir. Bu değerler antre, hol, koridor için 16-18°C, oturma ve yatak odaları ile mutfaklar için 22°C, banyo için 24°C'dir.
Oda Termostatı Faturanızı Nasıl Etkiler? Oda termostatı çalışma prensibi bakımından gereksiz enerji tüketimini ortadan kaldırmaktadır. Bu sebeple de doğalgaz faturası üzerinden büyük bir etki sağlar. Kontrollü bir ısıtma sistemi için oda termostatı kullanımı önerilmektedir.
Bu çalışmalara göre termostat kullanımı ve alışkanlıklarımıza bağlı olarak değişmekle birlikte %5 ila %15 arasında bir tasarruf etmemiz söz konusudur. Öte yandan programlanabilir termostatlar ile haftanın değişik gün ve saatleri için evinizi farklı sıcaklık değerlerine ayarlamak mümkündür.
Buzdolabınızın soğutucu kısmının kapağını açtığınızda yan ya da arka tarafta bir termostat (sıcaklık kontrol aracı) düğmesini ve etrafında derece göstergelerini görürsünüz. Ortalama bir soğukluk tercih ediyorsanız düğmeyi 4 dereceye; en soğuk konumu tercih ediyorsanız 2 Santigrat dereceye ayarlayın.
Kombinizi ihtiyacınızdan daha yüksek ısılara ayarlamak fazladan enerji tüketimine neden olur. Oturma odanız için önerilen sıcaklık 22 °C (Santigrat derece), yatak odaları içinse 20 °C'dir. Ayrıca bu sıcaklıkları birer derece düşürerek enerji tüketiminde %7 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz.
Kablosuz oda termostatları Alıcı ve Verici denilen iki parçadan oluşmaktadır. Verici kısmı odanıza takılan oda termostatıdır. Alıcı ise kombi yanına takılan ve kombiye kablo ile direk bağlanan cihazdır. Odanızdaki termostat oda sıcaklığını ölçüp vericiye sinyal göndererek devamlı veri akışı sağlar.
Oturma veya çalışma odaları için ideal sıcaklık, 20°-22°C civarındayken, diğer odalar daha sıcak olmalıdır. Örneğin banyolar ve çocuk odaları için uzmanlar 22°-24°C aralığını tavsiye etmektedir.
Bu ısı ayarı o bölgedeki şebeke suyu sıcaklığına göre de değişebilmektedir. Yazın genellikle şebeke suyu sıcaklığı da normal sıcaklığın biraz üstünde olduğu için yazın kombiyi sıcak su konumunda yaklaşık 40-45°C civarında kullanmanın ideal olduğu söylenmektedir.
40 derecede doğalgaz ne kadar yakar: 40 derecede çalışan bir kombi yaklaşık olarak saatte 0.42 metreküp doğalgaz tüketir.Yani kabaca saatte 96-97 kuruş artı KDV tüketim yapacaktır.
Bu işlemde, kombiye su vererek bir nevi cihazın içerisinde yer alan basıncın arttırılması sağlanır. Kombi basıncının olması gereken seviye ise 1.5 civarıdır. Kısaca belirtmek gerekirse, BAR olarak belirtilen sayaç kısmının 1 ve 2 rakamlarının tam ortasında olması gerekir.
Petekleri Kapatmak Tasarruf Sağlar Mı? Doğan, “petek kapatmanın” doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı.
Yoğuşmalı kombilerde ise atık gaz sisteminin önüne eklenen ısı eşanjörü sayesinde gaz bacadan çıkmadan önce gazdaki su buharı ayrıştırılıp enerjiye dönüştürülerek yeniden kullanılır. Böylece doğalgaz kullanımında verim arttırılır aynı zamanda çevreye zararlı gaz salınımı azaltılır.
Kombinizin kontrol panelindeki "Mode" veya "Mod" tuşuna basın ve ardından "Yaz" veya "Summer" moduna geçmek için "+" veya "-" tuşlarına basın. Yaz modu, kombinin sıcak su üretimi yapmadan sadece evinizi soğutmak için çalışmasını sağlar.
Örneğin oturma odası gibi. Tercihen camlara ve kapıya yakın olmayan şekilde konumlandırılmalıdır. Kapıya yakın konması gerekiyorsa arada en az 50 cm bulunmalıdır.
Oda termostatı ısı yalıtımı olan evlerde kullanılmadığında daha fazla yakıt tüketimine sebep olacaktır. Kombi bu evlerde oda termostatında ayarlamış olduğunuz sıcaklığa ulaşabilmek için daha fazla çalışacaktır.
Elektrikli kombinizi de doğalgazlı kombinizi de oda termostatları ile kullanmazsanız gereğinden fazla doğalgaz ya da elektrik tüketmiş olursunuz. Çünkü oda termostatı ile çalışmayan ısıtıcılar peteklerden dönen suyun sıcaklığına göre çalışıp çalışmama kararı verirler. Yani evimizin sıcaklığı kaç derece bilmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri