Odaklanma sorunları şunlarla ilişkili olabilir: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), Depresyon, Demans ve Diğer Psikolojik Bozukluklar: Psikolojik bozukluklar bazen doğrudan bazen dolaylı olarak dikkat becerimizi etkileyebilirler.
Uzun süre bir işi sürdürememe, dikkat gereken işleri sonlandıramama ve pek çok işi erteleme ile kendini belli edebilen bu rahatsızlık, bireyler için oldukça zor olabilir. Bu belirtileri gördüğünüzde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurun. Dikkat dağınıklığı, ilaçlar ve terapi ile üstesinden gelinebilen bir durumdur.
Dikkat eksikliği ve konsantrasyon problemlerinin altında pek çok farklı neden olabilir. Beslenme bozuklukları, uykusuzluk, genetik faktörler bu nedenlerden bazılarıdır. Bunun yanı sıra günümüzde teknolojinin yaşamımızın merkezine yerleşmesi de bu türden problemlerin artmasına neden olarak gösterilmektedir.
Uyku bozukluğu, zihinsel yorgunluklar, ekonomik sorunlar, stres, mutsuzluk, aile içi sorunlar ve geleceğe dair yaşanan kaygılar odaklanma sorunlarına neden olan etmenlerdir. Dikkat gerektiren işlerden kaçınma davranışı görülür. Yapılan bir işe ya da konuya uzun süre odaklanmakta güçlük yaşanır.
Odaklanma; bir iş yapılırken iç ve dış uyaranlardan etkilenmeden, zihinsel açıdan belli bir süre dikkatin o işe verilmesidir. Odaklanma sorunu yaşayan kişiler ise dikkatlerini belli bir noktaya uzun süre veremeyebilir. Bu sorun nörolojik ya da psikolojik faktörler nedeniyle ortaya çıkabilir.
İlgili 29 soru bulundu
CONCERTA, beynin aktif olmayan bölümlerinin aktivitesini artırır. İlaç, dikkati (dikkat süresini), konsantrasyonu (odaklanmayı) geliştirmeye yardımcı olur ve dürtüsel davranışları azaltır. İlaç, genellikle psikolojik eğitsel ve sosyal terapileri içeren tedavi programının parçası olarak verilir.
Dikkat eksikliği varlığında en sık görülen belirti, çocuklarda okul başarısında düşüklüktür. Çocuk derse konsantre olamaz, dikkatini bir süre toplayabilse bile dikkatini koruma noktasında sıkıntı ve güçlük yaşar. Genellikle hayallere dalma, anlatılanları dinlememe, kendi dünyasına kapanma şeklinde anlatılır.
Özellikle beyin fonksiyonlarında büyük rolleri olan B vitamin grubunun eksikliği odaklanma sorununun sebebi olabilir. Ayrıca C ve E vitamin eksikliği de dikkat dağınıklığına yol açabilir.
Düzensiz ve yetersiz uyku beynin çok daha yavaş çalışmasına neden olur. B ve D vitamini eksikliği de dikkat eksikliğinin temel nedenleri arasında yer alır. Hormonlardaki dengesizlik de hiperaktivite bozukluğunu tetikler.
Toplumdaki DEHB yaygınlığı yaklaşık olarak çocuklukta % 8, ergenlikte % 6 ve erişkinlikte % 4 olarak bildirilmektedir. Çocukluk çağında zaten var olan dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsel davranışlar ilk olarak okula başlamayla fark edilir bir hale gelmektedir.
Tedavi edilmeyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun ilerleyen yıllarda akademik başarısızlık, ilişkilerde sorunlar, yasal sorunlar, sigara, alkol ya da madde bağımlılığı, para yönetememe, sağlıksız yaşama gibi sorunları beraberinde getireceğine de değinen Prof.
Açık iletişim kurun: DEHB'li insanlar, genellikle sosyal durumlarda zorluk yaşarlar ve duygularını ifade etmekte zorlanırlar. Açık ve net bir şekilde konuşun ve onların da duygularını ifade etmelerine izin verin. Odaklanmalarına yardımcı olun: DEHB'li insanların dikkat dağıtıcı faktörlerle başa çıkmaları zor olabilir.
Aileler böyle bir ihtimal olduğunu düşünerek, çocuklarını doktora götürmek istemedikleri gibi verilen ilaçları da kullanmaktan kaçınıyorlar. Dikkat eksikliği 12-13 yaşlarında büyük oranda ortadan kalkan bir durumdur. Yani bir süre sonra dikkat normale dönüyor ve çocukların başarıları artıyor.
İnsanlarda zihinsel odaklanmayı, çalışma hafızasını ve kafeinsiz konsantrasyonu arttıran bir etken olarak nane çayı gösterilmektedir.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), son derece önemli akademik, sosyal ve psikiyatrik sorunlara yol açabilen ve olumsuz etkileri yaşam boyu sürebilen bir hastalıktır.
Düzenli dikkat egzersizleri veya daha genel adıyla beyin egzersizleri yaparak hem dikkat eksikliğine karşı önlem almış, hem de dikkat bozukluğu tedavisi için ilaçsız yöntem kullanmış oluruz.
Concerta ve Ritalin, hafıza, odaklanma, konsantrasyon ve dikkat mekanizmalarının daha iyi çalışması için dopamin ve norepinefrin verimliliğini artırır. Concerta ve Ritalin, dikkat eksikliği– hiperaktivite bozukluğu tedavisinde yıllardan beri kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri