Çok yüksek nem küf ve yoğuşma sorunlarına neden olabilir. Çok düşükse, oluşan kuruluk düzeyi nesnelere ve insanlara zarar verir, bizi havadaki virüslere ve enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir. Evinizin nemini doğru seviyede anlamak ve korumak, insanları, evcil hayvanları ve eşyaları korumak için önemlidir.
Fazla nem olan ortamlarda küf gibi oluşumlar da artmaktadır. Nemsiz ortamlarda öksürük, ciltte kuruluk gibi çeşitli sağlık sorunları meydana gelir. Özellikle astım gibi rahatsızlıkların yaşanmaması için küçük çocuğu olanların nem oranına dikkat etmesi gerekir.
Odamız içerisinde bulunan petek üzerine su kabı koyarak odadaki nem oranını biraz da olsa düzenleyebiliriz . Bir diğer basit yöntem yine kalorifer petekleri üzerine koyabileceğimiz ıslak havlulardır . Nemlendirme cihazı veya nemlendirici özellikli klimalarda kullanabiliriz .
Yüksek nem nefesinizi kesebilir
Sağlıklı kişilerin bile yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen yüksek nem oranı astım hastalarının zor bir dönem yaşamasına neden olabilmektedir. Alerjenler ve viral enfeksiyonların yanında aşırı sıcak ve nem astım krizlerini tetikleyebilmektedir.
Genel olarak oda nem oranı yüzde 40 ile yüzde 60 arasında değişen sayılardan olmalıdır. Yüzde 40'ın altında nem oranları ciltte kuruluğa ve kaşıntıya neden olur. Yüzde 60 üzeri nem ise küf ve mantarların oluşumuna sebebiyet verir.
İlgili 32 soru bulundu
Yüzde 40'ın altında düşük nem oranından, yüzde 60 ve üzerinde ise yüksek nem oranından söz edilir.
Nem oranını 70 olarak gösteren bir alanda yüksek nem olduğu ve müdahale edilmesi gerektiği söylenebilir.
Isı ve nemdeki hızlı artış burun içerisini döşeyen dokunun şişmesine, burundaki etlerin dolgunlaşmasına neden oluyor. Bu durum, burnumuzun tıkanmasına dolayısıyla rahat nefes alamamayla sonuçlanıyor.
Nemli havanın kuru ve sıcak havadan daha az zararlı olduğu düşünülse de gerekli önlem alınmadığında nemli havaların hasta etme ihtimali daha çoktur. Kronik rahatsızlığı olanlar için nem alma cihazı uzmanlar tarafından öneriliyor.
Yüksek nem oranının terlemeye yol açtığı çoğu insanın bildiği bir şeydir. Tüm bu durumlara dikkat edildiği zaman ise yüksek nemden uzak durulması gerektiği de görülür.
Kapalı ortamlarda kişilerin kendini konforlu hissedebilmesi, sağlıklı kalması için sıcaklık değeri kadar ortam nemi de önemli. Evde olması gereken nem oranı uzmanlar tarafından ortalama yüzde 65 olarak öneriliyor. Nem oranının yüzde 35-40'lara düşmesi durumunda oda içindeki hava sertleşiyor.
İdeal ortam sıcaklığının kapalı mekanlarda 20-22 derece, nem oranının ise % 40-50 arasında olması gerekmektedir.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Yetersiz havalandırma ve yetersiz yalıtım ortamdaki nemi artırabilir. Havalandırılmayan odalarda, özellikle kalorifer üzerinde çamaşır kurutmak rutubete sebep olabilir. Çatı katlarında, çatıdaki sızıntılar evlerde rutubet ve küf oluşumuna yol açabilir.
Ev içinde bebek, insanlar için sağlıklı ideal nem %55 civarı olmalıdır. Sıcak havalarda yüksek nem olduğu zaman hissedilen sıcaklık daha yüksek olur, örneğin hava sıcaklığı 32 derece olduğu gün nem %90 ise hissedilen sıcaklık 50 derecedir, nem %70 ise hissedilen sıcaklık 41 derecedir.
Bunların dışında nemli ortamlarda daha aktif hale gelen ev akarı ve küf türü alerjenler de daha önceleri hiçbir alerjik sorunu bulunmayan kişide burun ve geniz akıntısı, hapşırık, öksürük gibi burun şikayetlerine ya da astım benzeri solunum yolu hastalıklarını ortaya çıkarabiliyor.
Nemli havada nefes almak, akciğerlerinizdeki solunum yollarınızı daraltan ve sıkıştıran sinirleri harekete geçirir. Nem ayrıca havayı polen, toz, küf, toz akarları ve duman gibi kirleticileri ve alerjenleri hapsedecek kadar durgun hale getirir.
Nemli ortamlarda insanlar kendilerini daha yorgun hisseder. Günlerin uzaması, güneş ışınlarının artması atmosferdeki iyon değişimine neden olur ki bu da bahar yorgunluğunun önemli sebeplerinden biridir.
Evdeki nem hakkında bilmeniz gerekenler
İnsan sağlığı ve konforu için ideal bağıl nem düzeyi %40-60 arasındadır. Bir ortamdaki nemi nemölçer ile izleyebilirsiniz. Bir nem kontrol cihazı, bir termosatın bir ısıtıcı veya klimayı kontrol ettiği gibi bir nemlendiriciyi veya nem alıcıyı kontrol eder.
Burnumuzun rahat çalışabilmesi için yatak odası nem oranının %40-60 arası olması gerekir.
Gece burun tıkanıklığı neden olur? Eğer gece burnunuz tıkanıyorsa bunun sebebi burun boşluğunda yer alan dokuların şişmesidir. Damar ve dokulardaki sıvı birikimi sonucu oluşan bu tıkanıklık, genellikle kişinin yatağa uzanmasıyla birlikte daha da artar.
Rutubet ve yoğun nem de nefes darlığı sorununa yol açabilen faktörler arasında yer alır. Özellikle yaz aylarında nem oranının artması, nefes alıp verme sürecini zorlaştırabilir. Evinde rutubet sorunu olan kişiler de akciğerlerine yapışan mikro boyutlu su zerreleri sebebiyle nefes darlığı yaşayabilir.
Yüksek ortam sıcaklığında; yüksek bağıl nem (80-100) bunalma hissine neden olur ve kişinin çalışma gücünü düşürür. Düşük ortam sıcaklığında; yüksek bağıl nem ise üşüme ve ürperme hissi verir.
Kapalı ortamlarda kişilerin kendini konforlu hissedebilmesi, sağlıklı kalması için sıcaklık değeri kadar ortam nemi de önemli. Evde olması gereken nem oranı uzmanlar tarafından ortalama yüzde 65 olarak öneriliyor. Nem oranının yüzde 35-40'lara düşmesi durumunda oda içindeki hava sertleşiyor.
Doğu Anadolu'da Malatya ve Van'da düşük neme sahip olan illerdir. Nemin az olması bu yörede yaşayanların çok daha rahat hissetmelerine yol açar. En fazla nemin olduğu bölgemiz ise yağışların fazla olduğu Karadeniz Bölgesi'dir. Rize, en fazla neme sahip olan ilimizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri