Vücutta meydana gelen ödemin atılması için öncelikle tuz miktarının azaltılması gerekir. Tuzun yanı sıra kompresyon çoraplarının giyilmesi ve özellikle bacakları yukarı kaldıracak şekilde uzanmak da ödemin atılmasını sağlar.
İçeceğiniz suyun içerisine çubuk tarçın, elma dilimleri, salatalık dilimleri veya taze nane yaprağı gibi besinleri eklemeniz de hem suyunuzun antioksidan kapasitesinin artmasına ve şişkinliğin atılmasına hem de tadının daha lezzetli olmasına yardımcı oluyor.
Ödem oluşumundan korunmak ve ödem oluşumunu önlemek için ise kızartma şeklindeki yiyeceklerden kafeinli, gazlı ve alkollü içeceklerden, hazır sos ve baharatlardan tuz ve sodyum içeren gıdalardan uzak durmak en iyi sağlıklı beslenme sistemi olacaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur. Maydanozun ve mısır püskülünün diüretik (idrar söktürücü) etkileri, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu besinler dışında enginar, kuşkonmaz, pancar, lahana, kereviz, şeftali, havuç da diüretik besinler arasında yer alır.
Ödem söktürücü bitkiler nelerdir sorusunun akla ilk gelen cevabı olan maydanoz ile hazırlanan ödem söktürücü maydanoz suyu özellikle aç karnına içilmesi önerilen etkili bir içecektir. Zencefil kullanılarak hazırlanan ödem söktürücü İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilen bir kürdür.
En İyi Ödem Atıcı Çay Hangisi? Ödem attıran bitkiler arasında limon, ada çayı, ıhlamur, anason, yeşil çay, rezene, kantaron otu, nane limon ve biberiye çaylarıdır.
Ödem belirtileri şunları içerir:
Dokularda, özellikle kol, bacak ve ayak şişmesi. Ciltte gerginlik ve parlama. Şişlik olan bölgelere birkaç saniye baskı yapılıp bırakıldıktan çukurluk oluşması Artmış karın büyüklüğü
Süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi gıdaları tükettiklerinde hazımsızlık ve buna bağlı olarak da şişkinlik gözlenebilir. Bunlara ek olarak kuru baklagiller, lahana, karnabahar, brokoli gibi gaz yapan yiyecekler de şişkinlik nedenleri arasındadır.
Ör diklofenak, naproksen. Bunların ödem giderici etkileri var.
Sızan sıvı, çevredeki dokularda birikerek şişmeye neden olur. Daha hafif ödem vakaları bir pozisyonda çok uzun süre oturmak veya kalmak, aşırı tuz tüketimi, adet öncesine ait semptomlar sahip olmak ya da hamilelik gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
Bacakların yatar pozisyondayken kalp seviyesinden yukarıya kaldırılması ödemin azaltılmasına yardımcı olur. Ödem görüldüğü bölgeye kalp yönünde masaj yapılması, ödemin vücuttan atılması açısından faydalı bir yöntemdir.
Tartıya çıktığınızda bir anda 3-5 kilo birden almış gibi görünüyorsanız asıl sorun ödem olabilir. Uzmanlar, vücutta fazladan tutulan suyun ödem oluşturduğunu ve kişi olduğundan fazla kiloda gösterdiğini belirtiyor.
Karın bölgesindeki ödem nasıl atılır? Karın bölgesindeki ödem genellikle bir dizi yaşam tarzı değişikliği ve evde uygulanabilecek tedaviler ile hafifletilebilir. Bol miktarda su içmek, tuz tüketimini azaltmak ve düzenli egzersiz yapmak vücuttaki fazla sıvının atılmasına yardımcı olabilir.
Tuz, turşu, asitli içecekler, salamura yiyecekler, meyhan kökü, turşu, kafein ve çikolata gibi besinler de vücutta ödem oluşumuna neden olan başlıca besinlerdir. Bu sebeple ödem oluşumunun önünde geçmek ve ödem sorununu çözmek için bu besinlerden uzak durulması gerekmektedir.
Hazırlanışı: Limon, elma, tarçın, karabiber, karanfil ve zencefil 3 su bardağı su içerisinde 15 ile 20 dakika kaynatılır. Ardından yeşil çay eklenir ve 5 dakika demlendirilir. Demlenen çay süzülerek servise hazır hale gelir.
Cevap: Ödem attırıcı çaylar arasında Ekinezya, Meyan Kökü, Zerdeçal, Yeşil Çay, Maydanoz, Ebegümeci (Hibiskus), ve Karahindiba çayları bulunmaktadır.
Ayak şişmesinin inmesi için bol sıvı tüketimi, kompresyon çorapları giymek, ayakları epsom tuzu içeren soğuk suda bekletmek, kısa süreli ayakları kalp hizasının üzerinde tutmak, magnezyum ve potasyum içeren besin ve takviyeler almak, daha az tuz kullanımı ve sağlıklı kiloda bulunmaya çalışmak önemli rol oynamaktadır.
Diyet Yaparken Ödem Nasıl Atılır? Diyet yaparken vücutta ödem oluşmasına neden olan tuz ve turşu, peynir, hazır ayran gibi tuzlu besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Ayrıca vücuttaki ödemi atmak için bolca su içilmelidir.
Ödem attırıcı içecekler arasında; limon suyu, yeşil çay, taze pancar suyu, ananasın suyu, salatalığın suyu, narın suyu, maydanozun suyu, kereviz sapı suyu ve elma suyu başta gelmektedir. Bunları içerek fazla ödemi vücudunuzdan atabilirsiniz.
Tuz ve karbonhidrat tüketimi azaltmak, düzenli egzersiz yapmak, aynı pozisyonda uzun süre hareketsiz kalmamak, ofiste veya uzun seyahatlerde 1-2 saatte bir 35-40 saniye dar alanda yürüyüş veya kol ve bacakları hareket ettirmek, şişmiş alanları ek basınç, yaralanma ve aşırı sıcaklardan korumak önemli.
1 litre içme suyunun içerisine; maydanoz, zencefil, nane, çubuk tarçın ve elma veya limon dilimleri eklenir karıştırılır. 5 dakika dinlendirilen yeşil çay karışıma eklenerek bir kez daha kaşıkla karıştırılır. 30-45 dakika dinlendirilir.
Bu noktada “Su içmek ödem yapar mı?” sorusunun yanıtını da merak ettiğinizi biliyoruz. Hayır; ideal miktarda su tüketiyorsanız ve ödem oluşumuna neden olabilecek herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ideal miktarda su içmek ödem yapmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri