Ödem neden olur? Ödem, vücudunuzdaki küçük kan damarlarının (kılcal damarlar) sıvı sızdırması nedeniyle oluşur. Sızan sıvı, damar çevresindeki. dokularda birikir ve şişmeye neden olur. Kalp, karaciğer ve böbrek hastalıklarında ortaya çıkan ödem, vücuttaki fazla sıvıyı tutan tuzun atılamamasından kaynaklanır.
Böbrek, kalp, karaciğer ve tiroit hastalıklarında tüm vücutta ödem gelişebiliyor. Ancak ödem, yerçekiminin etkisiyle sıklıkla bacaklarda fark edilen bir durum olarak dikkat çekiyor. Gece uyku sürecinde ise, yatay pozisyonda duran vücutla bacaklardaki ödem, vücudun diğer kısımlarına ve hatta yüze kadar yayılabiliyor.
Hamilelik, ilaçlar, iltihaplanma ve karaciğer hastalıkları gibi durumlar sonucunda ortaya çıkan ödem aynı zamanda vücudun fazla sıvıyı tutmasına yarayan tuzun vücuttan atılamaması sonucu da oluşur. Genel olarak ödem nedenleri şöyledir: Çok fazla tuzlu besin tüketmek. Uzun süre oturmak ve aynı pozisyonda sabit kalmak.
Ödeme sebep olabilecek tıbbi durumlar arasında konjestif kalp yetmezliği, siroz, böbrek hastalığı, böbrekte hasar, bacak damarlarında zayıflık ya da hasar, lenfatik sistemde yetersizlik ile uzun süreli ve şiddetli protein eksikliği bulunur.
Dokular arasında biriken sıvının fazla olması veya yeterince taşınamaması bacakta oluşan ödeme zemin hazırlar. Bacak şişmesi ilk etapta uzun süre oturma veya ayakta kalmakla başlayan ayakkabı giymekte zorlanma, ayakkabıların sıkmasıyla kendini gösterir. İlerleyen vakalarda bacaklarda hantallaşma ve ağrılar da görülür.
İlgili 22 soru bulundu
Ani başlangıçlı olmayan ödemlerin önemli bir sorun olmadığı söylenemez. Her ne nedenle olursa olsun periferik ödem tedavi edilmediğinde zamanla ciltte dermatide ve kalınlaşmaya, hatta yara açılmasına sebep olabilir” diye konuşuyor.
Kalp yetmezliği, dolaşım bozuklukları, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, lenf drenaj bozuklukları, hormonal dengesizlikler, travma veya enfeksiyonlar gibi durumlar ödeme neden olabilir. Ödem tedavi edilmezse dokularda hasar ve fonksiyon kaybına yol açabilir, bireyin yaşam kalitesini düşürür.
Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur. Maydanozun ve mısır püskülünün diüretik (idrar söktürücü) etkileri, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu besinler dışında enginar, kuşkonmaz, pancar, lahana, kereviz, şeftali, havuç da diüretik besinler arasında yer alır.
İçeceğiniz suyun içerisine çubuk tarçın, elma dilimleri, salatalık dilimleri veya taze nane yaprağı gibi besinleri eklemeniz de hem suyunuzun antioksidan kapasitesinin artmasına ve şişkinliğin atılmasına hem de tadının daha lezzetli olmasına yardımcı oluyor.
Çeşitli ilaçlar vücutta ödem oluşumunu tetikleyebilmektedir. Bunlara hipertansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar, steroidler, östrojenler, HRT ve çeşitli şeker hastalığı ilaçları örnek olarak verilebilir.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, kişinin vücut ağırlığında sıklıkla 1 ila 2 kilogramlık değişiklik oluyorsa bunun ödem probleminin habercisi olabileceğini belirtti.
Ayrıca tuz tüketiminin fazla olması, obezite, uzun süre ayaklar sarkık durumda hareketsiz oturmak (uzun seyahatler, uzun süre hareketsiz ayakta veya oturarak çalışmak gibi), gebelik ve kadınlarda menstruasyon (regl) dönemi öncesi ve sırasında ödem gelişebilmektedir.
Başta hipertansiyon, kalp, böbrek, karaciğer ve tiroid bezi hastalıkları sırasında ortaya çıkabilir. Bacaklarda ve karında şişkinlik oluşumunun birçok sebebi olabilmektedir. Karın bölgesinde ve bacaklarda oluşan bu şişkinlik uzun süredir var olan bir ödeme bağlı ise ciddi bir hastalık söz konusu olabilir.
Ayrıca tuz tüketiminin fazla olması, obezite, uzun süre ayaklar sarkık durumda hareketsiz oturmak (uzun seyahatler, uzun süre hareketsiz ayakta veya oturarak çalışmak gibi), gebelik ve kadınlarda menstruasyon (regl) dönemi öncesi ve sırasında ödem gelişebilmektedir.
Dokularda, özellikle kol, bacak ve ayak şişmesi. Ciltte gerginlik ve parlama. Şişlik olan bölgelere birkaç saniye baskı yapılıp bırakıldıktan çukurluk oluşması Artmış karın büyüklüğü
Gerçekten de kilo vermek için çıkılan yolda önce ödem atılır. Bu şekilde kişi, kilo kaybı için daha yüksek motivasyona da sahip olur. Ödem atmak için egzersiz yapmak ve bol su içmek önemlidir. Diğer yandan elma sirkesi de ödem atmaya yardımcı bir besindir.
Lenf ödem, tedavi edilmemesi halinde ilerleyen aşamalarda geri dönüşü olmayan hatta ölümle sonuçlanan kanserlere yol açabilir.
Ör diklofenak, naproksen. Bunların ödem giderici etkileri var.
Dizdeki Ödem Neden Olur? Dizdeki ödem farklı nedenlere bağlı olarak her yaşta görülebilen bir durumdur. Hamileliğin yanı sıra hormon değişikliği de dizde ödem oluşmasına etki etmektedir. Tuz tüketimin artması veya yaşlılık ile beraber nükseden sağlık sorunları da dizlerde ödem oluşumuna etki eder.
Ayak bileği şişmesine bir enfeksiyon ve beraberinde görülen bir iltihaplanma sebep olabilir. Diyabetik nöropati veya ayaklarında sinirle ilgili problemleri olan kişiler, enfeksiyon oluşumuna daha yatkındırlar. Enfeksiyon; su toplamış kabarcıklar, yanıklar veya böcek ısırıkları gibi yaralardan kaynaklanabilir.
Buna göre 1+ ödem hafif olup her iki ayak ve ayak bileği ödemi; 2+ ödem her iki ayak, bacak, el ya da önkoldaki ödemi; 3+ ödem her iki alt ve üst ekstremite ve yüz bölgesini içine alan ödemi; 4+ ödem ise anazarka tarzındaki ödemi ifade etmek için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri