Kredi kartınızın borcunun son ödeme tarihi geçtiği takdirde, ödemediğiniz her gün için gecikme ve akdi faiz ödersiniz. Söz konusu faiz günlük olarak hesaplandığından dolayı 1 günlük gecikmeler için de geçerlidir. Bu nedenle bir gün geç ödediğinizde, bir günlük gecikme ve akdi faiz ödemiş olursunuz.
Kredi Kartı Borcunu Geç Ödemenin Kredi Notuna Etkisi
Kredi kartı dönem borcunun asgari ödemesi son ödeme tarihinden bir gün sonra bile ödense, kredi raporuna "geç ödeme" olarak yansıyor ve kredi notunu ciddi anlamda düşürüyor.
Kredi kartı borcunuzun asgarisini ya da tamamını ödeyemediğinizde öncelikle borcunuza kredi kartı geç ödeme faizi uygulanmaya başlar. Bir takvim yılı içerisinde, borcunuzun asgari ödeme tutarını üç kez ödemezseniz kartınız nakit kullanımına kapatılır. Üst üste üç kez borcunuzu ödemezseniz de kartınız tamamen kapatılır.
Evet. Bu süreçte gecikilen tutara temerrüt faizi işletilebilir. Temerrüt veya geç ödeme durumunda tüketiciden sözleşmede yer alan akdi faiz oranının yüzde otuz fazlasından daha yüksek bir oranda gecikme faizi tahsil edilemez.
İİK m.340'taki düzenlemeye göre; “111 inci madde mucibince veya alacaklının muvafakati ile icra dairesinde kararlaştırılan borcu ödeme şartını, makbul bir sebep olmaksızın ihlal eden borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir.
İlgili 30 soru bulundu
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Kredi kartlarına uygulanabilecek en yüksek faizi oranı Merkez Bankası tarafından her ayın sondan beşinci günü açıklanır. 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Merkez Bankası tarafından belirlenen akdi faiz oranı (alışveriş ve nakit çekim faizi) aylık %3,66, gecikme faiz oranı ise aylık %3,96'dır.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz kredi ödemelerinden herhangi birinin son ödeme tarihi bir gün geciktirilse bile kredi notuna “geç ödeme” olarak yansır. Kredi notunda bir geç ödeme ise kredi notunu 200 puana kadar düşürebilir. Ayrıca bankaların son ödeme günü mesai bitiminde değil, saat 24'te (gece 12'de) sona erer.
Bu maddeye göre birbirini takip eden iki taksidin ödenmemesi hâlinde bankanın tüketiciye 30 gün zaman tanıma ve borcun tamamını talep etme hakkı bulunur. Yani ardışık olarak iki taksit ödenmediğinde inisiyatif tamamen bankanın elinde.
Kredi Geç Ödeme Kanun Düzenlemesi
Toplam 90 gün süre içinde kredi taksitlerinin ödenmesi gerekir. Takip eden 3. taksit tarihinin ardından haciz işlemleri başlatılarak, borçludan kredi kalan tutarı alınır.
Hesap kesim tarihi, bir ay içerisinde yapılan harcamaların toplamlarının hesaplanmasını ve o günden sonra yapılacak harcamaların bir sonraki ayın hesabına geçmesini ifade eder. Son ödeme tarihi ise kartın kesilen borcunun ödenmesi gereken son gündür.
Yasal düzenleme gereği, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %2,5 olmuştur. Yeni oran, 21 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Tahsilat Genel Tebliğiyle, tecil faizi oranı yıllık %24 olarak yeniden belirlenmiştir.
Bu süre sonunda borcun ödenmesi için 3 günlük ek süre daha tanınır ve bu sürenin sonunda da borç ödenmezse hat geçici olarak hem giden aramalara hem de gelen aramalara kapatılır. Bu aşamada faturanızı ödemek için 30 günlük süreniz bulunur.
Kredi kartı borcunun son ödeme tarihi geçtiğinde gecikme faizi işlemeye başlar ve ödeme yapmadığın her gün için faiz oranı üzerinden gecikme faizi hesaplanır. 30 gün boyunca ödeme yapmadığında, gecikme faizi oranı belirli bir yüzde üzerinden hesaplanır ve bu faiz oranı kredi kartı sözleşmesinde belirtilir.
Kartınızla yaptığınız nakit çekim ve nakit kullanımı niteliğindeki işlemler için işlem tarihinden itibaren ödendiği tarihe kadar aylık akdi faiz oranı işletilir. Nakit avans işlemine son ödeme tarihine kadar ödeme yapılmadığı takdirde anapara üzerinden günlük mevcut nakit faizi işler.
Son Ödeme Tarihi
Hesap ekstresinde belirtilen borcunuzu ödemeniz gereken en son tarihtir.
Ancak bu kanun maddesi Anayasa Mahkemesince iptal edildi. Şu an banka kredi borcu nedeniyle yurt dışı yasağı uygulanmamaktadır. Daha önce çıkış yasağı konulanlar ise kaldırılmaktadır.
Kullanılmayan banka hesaplarının faal dışı olarak etiketlenmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süre 10 yıldır. 10 yılın ardından bankalar hesaplarla ilgili işlem başlatırlar.
Söz konusu Kredi borcu ödenmediği takdirde borcun kapatılması için Banka yasal takip süreci başlatabilecektir. Bu takip esnasında Müşteriye başvurmadan, Banka doğrudan kefil ve/veya kefillerden borcun kapatılması talep edebilir.
Ödeme gecikmesi halinde kredi notunuz olumsuz etkilenir. Bu da gelecekteki kredi başvurularınızı zorlaştırabilir veya daha yüksek faiz oranlarıyla karşılaşmanıza neden olur. En ciddi durumlarda, hukuki yollara başvurulabilir ve icra süreci başlatılabilir.
Riskli kredi notu kapsamında değerlendirilen; yani puanı 1 ila 699 arasında olan kişiler, bloke teminatlı kredi kartlarına başvuru yapabilir. Notu 700 puan ve üstünde yer alan banka müşterilerinin ise çalışma durumlarına ve gelir beyanlarına göre kredi kartı sahibi olmaları mümkün.
KKB puanı 0 ile 1099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en çok tereddütte kaldığı grup ise 1100-1499 arası puana sahip az riskli olarak görülen tüketicilerdir.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Asgari Ödeme Tutarına Uygulanacak Olan Faiz Oranı
2023 yılı 1 Kasım tarihinden itibaren uygulanacak gecikme faiz oranı Merkez Bankası tarafından aylık %3,96 olarak belirlenmiştir. Bu faiz oranı sadece kredi kartı dönem borcunun asgari ödeme tutarına uygulanabiliyor.
Gecikme maliyeti ve zammı olarak da adlandırılan bu tutarın hesaplanması amacıyla kullanılan formülde gecikmeye konu olan anapara, gecikme faizi ve gün sayısı gibi değerler mevcuttur. Gecikme faizi hesaplama formülü: Gecikme faizi = Geciken anaparanın tutarı x Geciken gün sayısı (Gecikme faizi / 30)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri