İş yeri kiraları söz konusu olduğunda gelir vergisi stopajı kiracı tarafından beyan edilerek vergi dairesine ödenir ve stopaj yoluyla ödenen vergi mal sahibi tarafından verilen yıllık gelir vergisi beyannamesinde beyan edilen kira geliri üzerinden hesaplanan vergiden mahsup edilir.
Stopaj, brüt kira tutarı üzerinden yukarıda belirttiğimiz üzere %20 olarak hesaplanıyor. Yıllık olarak elde ettiğiniz toplam kira gelirinin gelir vergisi tarifesinde vergi dilimi %20'yi aşmadığı sürece “vergi iadesi” alma hakkınız oluyor.
İş yeri kiralarına ait olan kira stopajı, iş yerini kiralayan kiracı tarafından beyan edilir ve vergi dairesine ödenir. Daha sonra stopaj ile ödenen vergi mal sahibi tarafından Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi üzerinde beyan edilen kira gelirleri üzerinden hesaplanan vergiden düşülür.
Kesinti yoluyla ödenen vergilerden doğan gelir vergisinin nakden veya mahsuben iadesine ilişkin talepler için Gelir/Kurumlar Vergisi İade Talep Dilekçesi (1A) seçeneği ile dilekçe verilmelidir. İade edilecek tutar için "mahsuben" ya da "nakden" iade seçeneklerinden uygun olanı tercih edilmelidir.
Stopaj kesintisi brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Temmuz 2020 döneminden itibaren geçerli olmak üzere yayınlanan 2813 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kira ödemelerindeki stopaj oranı 31/07/2020 - 31/12/2020 tarihleri arasında (bu tarihlerde dahil) uygulanmak üzere %20'den %10'a düşürülmüştür.
İlgili 22 soru bulundu
Kiraladığınız iş yeri bir gerçek kişiye ait ise; kira tutarını brütleştirerek %20 stopaj yapacaksınız, sonrasında da hem kira bedelini hem de stopaj tutarını gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazacaksınız.
Kira gelirlerinin beyanında, kiraya veren tarafından ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri hasılattan indirilebilir. Bu giderlerin kiralayan tarafından karşılanması durumunda, kiraya veren bunları gider olarak dikkate alamaz.
İnternet vergi dairesindeki Gelir/Kurumlar Vergisi İade İşlemleri / Gelir/Kurumlar Vergisi İade Kontrol Raporu Görüntüleme (GEKSİS) bölümünde görüntülenebilmektedir.
Çok eski bir tebliğ, 2004 yılından beri yürürlükte. Bu tebliğ çerçevesinde başvuruda bulunup (birçok mükellef için elektronik olarak), istenen bilgi ve belgeleri de tamamladıktan sonra, söz konusu vergilerin fazla ödenen kısmı nakden veya mahsuben iade alınabiliyor.
İşverenlerce veya sorumlularca nakten veya hesaben alınan vergi iadesi, iadenin alındığı tarihten itibaren en geç 10 gün içinde hak sahiplerine nakten ödenir. Bu süre içinde ödenmeyen vergi iadeleri müteakip ilk işgününde vergi dairelerine geri verilir.
Stopaj (kaynaktan kesme), gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesini ifade eder.
Stopaj vergileri üç aylık aralıklarla da ödenebilir. Üç aylık stopaj vergisi ödenirken, ödemenin alınacağı ayı takip eden üçüncü ayın 26. gününe kadar muhtasar beyanname ile bildirilir ve ödenir. Stopaj vergisi yıllık gelir beyannamesi ile belirlenip her yılın Mart ve Temmuz aylarında iki taksit olacak şekilde ödenir.
Düzenlenecek bu faturada, kira tutarı üzerinden hesaplanması gereken bir gelir vergisi stopajı yükümlülüğü olmaması sebebiyle, stopaj indiriminin bu kiralama tipinde kira tutarına bir etkisi olmayacaktır. Şirket aktifinde yer alan iş yerinin kiralanması durumunda elde edilen kira geliri % 18 oranında KDV'ye tabidir.
İade alacağının, vergi dairelerine olan bütün borçlara (Devlete ait olup vergi dairelerince takip edilen tüm amme alacaklarına) mahsubu suretiyle iadesi talep edilebilir. Vergi dairelerine olan borçlara mahsup talebi, gerekli bilgi ve belgelerin tamamlandığı tarihi takip eden 10 gün içinde tamamlanır.
Mal sahibi kira stopajı ödemez. Ancak kiracı ile yaptığı sözleşmedeki bürüt kira bedeli üzerinden her ay %20 oranında stopaj kesintisi olacağını bilmelidir. Gayrimenkul sahibi stopaj ödemekle sorumlu değildir.
Bu kişi ve kurumların, gerçek kişilere yaptıkları işyeri kira ödemeleri üzerinden kestikleri vergiler (tevkifat); gerçek kişilerin bu gelirlerini beyan etmesi durumunda, beyannamede hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilebilmektedir.
3065 sayılı Kanunun (29/2) nci maddesine göre, Cumhurbaşkanı tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup indirim yoluyla giderilemeyen ve tutarı Cumhurbaşkanınca tespit edilecek sınırı aşan verginin iadesinin en geç izleyen yıl talep edilmesi gerekmektedir.
-Yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden geçici vergi tutarı ile yıl içinde tevkif yoluyla kesilen vergilerin tamamı mahsup edilir, kalan tutar olursa iade edilir. -Bankalardan elde edilen faiz gelirleri ile bu gelirlere ilişkin stopaj kesintilerini gösterir belgelerin temin edilmesi önem arz etmektedir.
Konut kiralamalarında yıl içinde kesinti-stopaj yoluyla vergilendirme olmadığından vergi iadesi imkânı da olamıyor. İşyerlerini mülk sahibinden kiralayan işletmeler her ay bir yandan mülk sahibine net kira öderken, diğer yandan Maliye'ye brüt kira üzerinden yüzde 20 oranında gelir vergisi stopajı öderler.
Stopaj kesintisi, serbest meslek ödemelerinde (avukatlık, mali müşavirlik ücretleri vb.), gider pusulası ödemelerinde, personele yapılan ücret ödemelerinde, kira ödemelerinde, kar paylarında, mevduat faizinde ve ilgili yasanın belirttiği alanlarda kesinti yapılarak uygulanır.
Dilerseniz stopaj vergisi sorgulamak ve ödeme yapabilmek ya da vergi tahsili yetkisi verilen bankaları ve hangi yollarla ödeme yapabileceğinizi incelemek için Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden yardım alabilirsiniz.
Stopaj, gelir ya da kurumlar vergisine tabi bir kazançtan kaynağında kesilen gelir vergisidir. “Stop” yani “durmak” kelimesinden türetilmiş bir terim olan stopaj, “durdurmak”,“kesmek” anlamına gelir. Stopaj vergisi diğer vergilerden farklı bir yapıya sahiptir.
Ödediğim kirayı aldığım kiradan düşebilir miyim? Gerçek gider yöntemi seçilmişse düşülebilir. Ama sadece kiraya verilen konutlar için geçerli olduğu unutulmamalı. Buna göre sahibi oldukları konutları kiraya verenler, elde ettikleri kira gelirinden, kira ile oturdukları konuta ödedikleri kira bedelini düşebiliyorlar.
2. Kira geliri istisna tutarı
323 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında elde edilecek konut kira gelirlerinin 21.000 lirası gelir vergisinden müstesnadır.
Bireysel emeklilik katkı paylarınızı ve hayat sigortası primlerinizi kira gelirlerinizden indirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri