2,5-3 yaş ile 6 yaş arasına denk düşen, çocuğun birey olmanın ötesinde cinsel kimliğinin farkına vardığı bu döneme “ödipal dönem” diyoruz. Klasik psikanalizin kurucusu Freud tarafından ortaya atılan ve eleştirilmekle birlikte halen kabul gören bu dönem, adını Sofokles'in ünlü oyunu “Oiedepus” tan alır.
Fallik (Odipal) Dönem (3-6 yaş)
Beş yaşından itibaren çocuklar vücutlarını daha yakından tanıma eğilimi içine girerler. Vücutlarına karşı olumlu veya olumsuz duygular geliştirirler.
Ödipal Kompleks, bir çocuğun annesine karşı arzu hissetmesini içerir. Aynı zamanda, çocuğun babasına karşı kıskançlık ve öfkeyi tanımlamak için kullandığı bir kavramdır.
Kişilik gelişiminin 3-5 yaş dönemi Freud tarafından fallik dönem olarak adlandırılır. Freud, bu yaş döneminde erkek çocuğun annesine karşı duyduğu aşk nedeniyle babası tarafından cezalandırılacağı korkusu sonucu yaşanan karmaşaya Odipal kompleksi adını vermiştir.
Kompleksimize dönecek olursak, Oedipus Kompleksi, bireyin karşı cinsten ebeveyne karşı duyduğu sahip olma, kendi cinsiyetinden olan ebeveyne ise beslediği yıkıcı hislerin toplamı olarak özetlenebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Bu hastanın ödipal çatışması sanal dünyasında makat bölgesinde bir duyu hissedip hissetmediği ile ilintili olarak geçmektedir. Kişi vücudunun herhangi bir yerine odaklandığında her bölgede kan damarlarının atmasını duyabilir.
Elektra kompleksi, Sigmund Freud'un bir görüşü olan Oedipus kompleksinin kız çocukları için geçerli olanıdır. 3-6 yaş arası (fallik dönem) çocuklarının babaya aşırı düşkün olmaları ve anneyi rakip olarak görmeleri olarak tanımlanmaktadır.
Fallik dönem (fallus dönemi; cinsel organ dönemi), psikoseksüel gelişim evrelerinin üçüncüsüdür. 3.yaşın sonundan 6. ya da 7. yılın sonuna dek sürecek olan bu evrede, çocuklar cinsel organlarına, cinsel farklılıklara ve onların anlamlarına yönelir. Sevgisini kendisinin dışında ve karşı cinse doğru yöneltmeye başlar.
Cinsel kimliğin temelleri daha çok ödipal dönemde yaşanan çatışmalarla atılmakla birlikte, ergenlik yıllarında tamamlanmaktadır. Bunun yanı sıra cinsel kimliğin temelleri 3 yaşında yavaş yavaş oluşmaya başlamaktadır.
Fallik Dönem
Karşı cins ebeveyne karşı sevgi, yakınlık ön plandadır. Kıskançlık, sevgi, düşmanlık kişiliği etkiler. Çocuğun cinsel soruları giderek artar. Çocuğun cinsiyet rollerini kazandığı dönemdir.
Çocuklukta fallik döneminde ortaya çıkan Oedipus kompleksi, erkek çocuğun annesini aşırı sahiplenmesi ve baba figürünü yani kendisi ile aynı olan cinsi rakip görmesi, düşman kesilmesi ile kendini belli eder. Erkek çocukta baba düşmanlığı, rakip kompleksi olarak açıklanabilmektedir.
Latent dönem (uyuklama evresi, gizli dönem), erken çocukluk cinselliği olgusunun son evresidir; fallik dönemin bitiminden ergenliğin başlamasına dek sürer. Oedipus kompleksinin sona ermesiyle başlayan süre içinde çocuktaki cinselliğin gelişiminde duraksamalar yaşanır; belirgin bir cinsellik bulgusu yoktur.
Sigmund Freud'un ortaya koyduğu “kastrasyon anksiyetesi” teoremine dayanır. Bu teoriye göre, fallik dönem denilen 2-6 yaş arasında, erkek çocuğun annesine beslediği cinsel içerikli duygular ve babasına karşı duyduğu öfke çocuğun onlarla çatışmasına neden olur.
(0-1 yaş arası) Anal Dönem.(1,5-2 yaş arası) Fallik Dönem.(3-6 yaş) Latent Dönem.(6-12 yaş)
Gizil (Latent) Dönem
(7-12 yaş) Çocuğun ilk defa çevresinin oluşmaya başladığı dönemdir. Çocuk enerjisini okul, ders ve arkadaş gibi sosyal ortamlara yönlendirir. Bu dönemde çocuk üzerinde çevre ve arkadaş çok etkilidir.
Ergenlik döneminden itibaren erkeklerde ereksiyonlar sıkça olur ve bu süreç genellikle ergenlik çağı boyunca devam eder. Ergenlik dönemi genellikle 9 ila 14 yaşları arasında başlar ve genellikle erkeklerin 18 ila 20 yaşlarına kadar sürer.
Kadında cinsellik
Libido kadında 35 yaşına kadar artar, 45 yaşına kadar sabit kalır ve çok ileri yaşlara kadar gücünü korumaya devam eder. Kadın sağlıklı olduğu sürece yine çok ileri yaşlara kadar orgazm olabilme kabiliyetini korur.
Bu çekimler genellikle karşıcinsellik (heteroseksüellik), eşcinsellik (homoseksüellik), biseksüellik, altında toplanır; bununla beraber aseksüellik (diğerlerine olan romantik veya cinsel çekim eksikliği) de bazen dördüncü kategori olarak tanımlanır. Bu kategoriler cinsel kimliklerin daha ayrıntılı dünyasını yönleridir.
▶ Superego: Ahlak ilkesi ▶ Kişiliğin doğru ve yanlış hakkında sosyal standartları içselleştiren bileşenidir. ▶ Moral component that internalizes social standards about right and wrong. ▶ Mantıkla çalışır. ▶ Yaklaşık olarak 5-6 yaşlarında gelişir.
3 – 6 yaş arası dönemde, çocuklar kendi bedenlerini ve cinsel organlarını merak ettikleri bir evreye girerler. Bedeni keşfetmeye yönelik olarak gerçekleşen bu durum, çocuğa tamamen fizyolojik bir haz verir.
Pregenital dönem, psikoseksüel gelişim evrelerinin kritik ilk üç basamağını kapsamaktadır. (Freud, 1905). Bu dönemde sütten kesme, yataktan ve odadan ayırma değişkenleri çocuğun ve ailenin yaşamını şekillendirmektedir.
Babalarını kıskanma, babalarının davranışlarını ve özelliklerini kopyalama isteğiyle ilişkilendirilebilir. Karşı Cins Kimlik: Kız çocukları, babalarını, ileride ilişkilerde erkekleri anlama ve ilişkiler kurma konusunda bir örnek olarak görürler. Babalarıyla daha yakın bir ilişki kurma isteği, kıskançlığı artırabilir.
Kız çocuğu anneden uzaklaşırken babaya yakınlaşıyor. Bu davranışlar yaklaşık 3-6 yaş arasında görülüyor ve zamanla normale dönüyor. Yaşın ilerlemesiyle anneyle özleşme yoluyla da çözümleniyor” diye konuştu.
Dolayısıyla fantezi dünyasında babasını öldüren veya babasından daha güçlü olan çocuk suç işlediğini ve cezalandırılacağını düşünür. Bu cezalandırılacağı düşüncesi o kadar güçlüdür ki çocukta çok büyük bir kaygı yaratır. Bu kaygıya “kastrasyon anksiyetesi” (iğdiş edilme korkusu) adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri