"Oedipal Karmaşa" olarak da bilinen Oedipus Kompleksi, bir çocuğun karşı cinsten ebeveynine duyduğu arzuyu ve aynı cinsten ebeveynine karşı kıskançlık ve öfkesini tanımlar. Kavram, ilk olarak Sigmund Freud tarafından psikoseksüel gelişim aşamaları teorisinde tanıtılmıştır.
1.1.
Oedipus nedir? Oedipus baba, anne ve çocuk üçgeni içerisinde çocuğun anneden yoksun olmasıyla oluşan bilinçdışındaki arzusudur.
Çocuklukta fallik döneminde ortaya çıkan Oedipus kompleksi, erkek çocuğun annesini aşırı sahiplenmesi ve baba figürünü yani kendisi ile aynı olan cinsi rakip görmesi, düşman kesilmesi ile kendini belli eder. Erkek çocukta baba düşmanlığı, rakip kompleksi olarak açıklanabilmektedir.
Fallik (Odipal) Dönem (3-6 yaş)
Bu dönem hem kendilerinin hem de dış dünyanın varlığını algılamaya başladıkları dönemdir. Çocuk 3 yaşından itibaren iki farklı cinsiyet olduğunu kavramaya başlar ve “Bu neden kız?”, “Bu neden erkek?” gibi sorularla aradaki farkı bulmaya çalışır.
İlgili 25 soru bulundu
Oedipus kompleksi, çocuğun yaklaşık 3-6 yaş aralığındayken karşı cins ebeveynine karşı bilinçsiz arzularını ifade eden bir kavramdır. Çocuğun ebeveynlerine karşı sevgi hissetmesi ve ebeveynleriyle bağ kurması doğal bir durumdur.
Oedipus kompleksi Sophokles'in meşhur Oedipus Tragedyası"ndaki, annesiyle evlenen Oedipus'un dramında olduğu gibi, adını eski mitolojik öykülerden alır. Freud'a göre 4-5 yaş arasındaki erkek çocuklarda babayı kendine rakip olarak görme ve annenin gözdesi olma şeklindeki davranış tarzını belirtmek için kullanılmıştır.
oedipus kompleksinde, erkek çocuğunun annesine duyduğu aşırı sevginin sonucunda, babasının yerine geçme isteğinin saplantı halini almasıdır. erkek çocukların babasına karşı biraz daha fazla kızgınlık, nefret, ve hatta kıskançlık hislerinin arkasında da bunun olduğunu söylüyor freud.
Sigmund Freud; aşkı, “Anneden ayrışmanın yarattığı boşluktan önceki bir olma evresinin yeniden inşası” olarak tanımlar. Dolayısıyla aşık olduğumuzda aslında bebekliğimizde annemizle yaşadığımız ilişkiyi yeniden sahneleriz. Ötekine bebeğin annesine bağlandığı gibi bağlanırız.
1913 yılında Jung, 3-6 yaşları arasındaki kız çocuklarının babalarına olan özel bir bağlılık duyup annelerine karşı giderek artan düşmanca bir tutum takındıklarını gözlediğini ileri sürerek Elektra Kompleksi'ni geliştirmiştir.
Kız çocuklarının babaya duyduğu aşırı düşkünlük ve anneyi rakip olarak görmeleri şeklinde özetlenebilecek “Elektra kompleksi”, modern dünya romanında, çeşitli izleklerin alt başlıklarından biri olarak kullanılmaktadır.
psikanalizde, erkek çocukların annelerinin de penisi olduğuna ilişkin fantazileri. freuda göre bu inanç o kadar güçlü olabilir ki bunun doğru olmadığının keşfedilmesi tiksintiye ve bazı durumlarda ileriki yaşlarda iktidarsızlığa veya eşcinselliğe yol açbilir.
Elektra kompleksi, Sigmund Freud'un bir görüşü olan Oedipus kompleksinin kız çocukları için geçerli olanıdır. 3-6 yaş arası (fallik dönem) çocuklarının babaya aşırı düşkün olmaları ve anneyi rakip olarak görmeleri olarak tanımlanmaktadır. Bu karmaşa, yaş ilerleyince anneyle özdeşleşme yoluyla çözümlenir.
Psikoseksüel gelişim süreci olarak bilinen bu dönem kısaca Oral, anal ve fallik dönemdir. Cinsel kimliğin ve ayrıca kişiliğin gelişiminde kritik bir dönemdir. Cinsel gelişim açısından 0-3 yaş dönemi; Oral dönem, doğumdan 1,5 yaşına kadar olan süreci kapsamaktadır.
Oedipus kompleksinde; erkek çocuk babasını potansiyel bir güç tehdidi olarak görmektedir. Hükmetme, güçlü olma arzusu çocuğun babasından nefret etmesine sebep olmaktadır. Elektra kompleksinde ise; kız çocuk annesini bütün eksikliklerinin ve başarısızlıklarının suçlusu olarak görmektedir.
Latent dönem (uyuklama evresi, gizli dönem), erken çocukluk cinselliği olgusunun son evresidir; fallik dönemin bitiminden ergenliğin başlamasına dek sürer. Oedipus kompleksinin sona ermesiyle başlayan süre içinde çocuktaki cinselliğin gelişiminde duraksamalar yaşanır; belirgin bir cinsellik bulgusu yoktur.
Romantik sevgi, bir kişinin bir başkasına karşı derin bir bağlılık ve duygusal bir bağ hissetmesidir. Cinsel arzu ise cinsel birleşme ya da seks için duyulan güçlü bir istektir8.
O dönemde Freud'un aşık olduğu kız Gisela Fluss du. Fluss'lar Viyana ya taşınmıştı ve aileler görüşüyordu. Ancak Freud ona gerçek bir ilgi göstermedi.
Bunun nedeni ise kadının doğacak çocuğunu daha gelişmiş bir bağışıklık sistemiyle dünyaya getirmek isteğidir. İlk olarak kokuyla başlayan sinyaller, daha sonra gözlerle kurulan iletişim, ses ve dokunma ile aşkı ortaya çıkarır. Bu nedenle aşk, hiçbir zaman erkek tarafından başlatılmaz, seçimi kadınlar yapar."
Freud'un psikanalitik kuramında, psikoseksüel gelişmenin fallik aşamasında ortaya çıkan çatışma. Kişi, cinsel olarak zıt cinsiyetten ebeveyne bağlanır ve aynı cinsiyetten ebeveyni rakip olarak görür.
Üst benlik (süperego) kural ve değerler bütünlüğü içinde insana yön veren bölümdür. Bu bölüme vicdan da denilebilir. Bu bölüm daha çok emir ve yasaklara göre bir yol belirler. İyi ya da kötüyü birbirinden ayırmaya başladığımız süreçlerde gelişir ve olgunlaşır.
Baba, tıpkı anne gibi çocuğun hem psikosoyal hem psikoseksüel hem de zihinsel gelişiminde rol oynar. Psikoseksüel kurama göre kız çocukları 3-4 yaş civarı babaya yakın olmak isterler. Buna engel olan kişinin anne olduğunu düşünüp anneye kıskançlık beslerler ve daha sonra anneyle özdeşleşerek bu süreci atlatırlar.
Freud, psikanalizin toplum tarafından dikkate alınmasını sağlayarak, bu kuramı geliştirmiş ve kişinin davranışlarına birtakım açıklamalar getirmiştir. Oedipus kompleksinin ise, Freud tarafından ortaya atılan fallik evre döneminde kendini gösterdiği belirtilmektedir.
Aşağılık kompleksi, kişinin kendini başkalarından daha yetersiz ve değersiz hissetmesi durumudur. Bu yetersiz ve değersiz hissetme duygusu kişide kendisine karşı bir güvensizlik yaratır. Bununla birlikte özgüven eksikliği ve sürekli karşılaştırma gibi belirtileri, kişisel gelişim sürecini olumsuz etkileyebilir.
Erkek çocuk, cinsel etkinliklerine karşılık olarak kendi penisinin de baba tarafından kesileceği korkusuna kapılırken (kastrasyon anksiyetesi), kız çocuğu kendisinin anne tarafından çoktan kastre edildiğini varsayarak/düşünerek, bunu inkar ve telafi etmeye koyulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri