Sodyum atomları fazla enerjilerini turuncu ışık olarak ortama verir. Odun yapısında sodyum atomları olduğu için odun ateşi turuncudur. Farklı maddelerin yakılması farklı renkte alevlerin oluşmasını sağlar. Örneğin baryum atomu yanma reaksiyonu sonucunda yeşil renk, potasyum mor ve stronsiyum kırmızı renk ışıması yapar.
Bunun nedeni nedir? Yanan ateş, kaynağından uzaklaştıkça, alevi oluşturan partiküller soğuduğu için maviden kırmızıya doğru kayar. Örneğin üstteki kibrit fotoğrafında ateş, kaynağına en yakınken mavi renktedir.
Örneğin sıcaklığı 1000 Kelvin olan bir cisim her dalga boyunda ışısa da ışıma miktarının en fazla olduğu bölge kızılötesi bölgededir. Sıcaklık arttıkça bu bölge görünür bölgeye doğru kayar. Böylece sıcaklığı artan cisimlerin yaydığı ışığın rengi de kırmızıdan maviye doğru kayar.
Ocağın alevi kırmızı renkte yanıyorsa, ocağın yanma havasının yeterli miktarda oksijenle karışmadığı anlamına geliyor. Alev, bu durumda daha düşük sıcaklıklı olduğundan dolayı kırmızı renkte yanar.
Turuncu alevler için sodyum klorür kullan. Mor alevler için potasyum klorür kullan. Sarı alevler için sodyum karbonat kullan. Beyaz alevler için magnezyum sülfat kullan.
İlgili 22 soru bulundu
Bilim adamları; ateş renginin ateşin sıcaklığı ile olan ilişkisini incelediklerinde, onun renginin once kırmızı, daha sonra sıcaklığı artırıldığında beyaz renge dönüştüğünü, sıcaklığı daha fazla yükseltildiğinde ise siyah bir ateşe dönüştüğünü gördüler. Bilim adamları bu duruma siyah cismin şuaları adını vermişlerdir.
Ateşin sıcaklığını ise anlamanın en basit yolu ise rengine bakmaktır. Örneğin sarı renk düşük verimde bir yanmayı dolayısıyla daha az sıcaklığı gösterirken mavi renk olması yüksekverimli dolayısıyla yüksek sıcaklık demektir.
Ateşte gözlenen sarı renkler, yakıtı tamamen yakabilecek yeterli oksijenin olmamasıyla oluşan is parçacıkların varlığının göstergesidir. Mavi ateş ise bu is parçacıklarının olmadığını, alevin yeterli oksijene sahip olduğunu gösterir.
Çakmak alevinin başlangıcında, mavi renkli bir bölge görülür. Bu bölge, alevin en sıcak bölgesidir ve burada yanma işlemine katılan gazlar tamamen yanarlar.
“Alev rengine bakarak yanmanın tam veya eksik olduğu belirlenebilir. Mavi alev genellikle tam yanmayı, turuncu alev eksik yanmayı ve karbonmonoksit oluşumunu, sarı alev ise ısıtıcının hiç yakılmaması gerektiği anlamına gelir.
doğada mavi çok sıcak, kırmızı ise az sıcaktır. bir cismin enerjisi arttıkça yaydığı ışığın frekansı da artar. kırmızı olarak gördüğümüz ışık, düşük frekanslıdır.
Örneğin, alev testi sırasında bakır (I) mavi ışık yayar, bakır (II) ise yeşil ışık yayar. Bir metal tuzu, bir bileşen katyon (metal) ve bir anyondan oluşur. Anyon alev testinin sonucunu etkileyebilir. Örneğin, halojenür içermeyen bir bakır (II) bileşiği yeşil alev üretirken bakır (II) halojenür mavi-yeşil alev verir.
"Akkor, beyaz ateş" mânâsında olan bu tâbir fizikte: 1800 derece kadar olan hararette erimeyen cismin sıcaklık hâli demektir.
Odun yanabilen bir malzemedir. Kendi kendine yanabilmesi için sıcaklığın 275°C ye çıkarılması gerekmektedir. Bununla birlikte herhangi bir tutuşturucu alev kaynağı varlığında çok daha düşük sıcaklıklarda tutuşarak yanabilmektedir.
Solunum problemlerine neden olabilir: Odun sobasından çıkan duman, çocukların solunum yollarını tahriş ederek astım, bronşit veya akciğer kanseri gibi solunum problemlerine neden olabilir.
Alev, yanma tepkimesine giren gazlar ve katıların karışımının yaydığı görünür, kızılötesi ve bazen de morötesi ışınımın tamamıdır. Alevin içereceği elektromanyetik dalgaların aralığı (görünür ışık mı olacağı, kızıl ötesi mi olacağı, mor ötesi mi olacağı, vs.), yanan cismin kimyasal yapısına bağlıdır.
*pürmüz çakmak alevi, çakmağı çaktağınız andan itibaren sadece saniyeler içersinde 1300 derece sıcaklığa ulaşabilmektedir.
Micro Pürmüz Çakmak alevi, çakmağı çaktağınız andan itibaren sadece saniseler içersinde 1300 derece sıcaklığa ulaşabilmektedir.
ÖRNEK : ALEV, hafif kırmızısımsı bir renk ise, yangın henüz başlangıç safhasında olup yaklaşık ısı 500 °C derecedir. ALEV, beyaz – kırmızı, bir renk görünümünde ise, çok az kırmızı, daha çok beyaza dönük bir renk ise, yangının ısısı yaklaşık 1.500 °C derecedir.
Dalgalı ateş (Febris undulans): Ateş yavaş yavaş yükselerek 5-7 günde zir-veyi bulduktan sonra birkaç gün yüksek olarak devam edip yavaş yavaş azalarak normale dönen, izleyerek yeniden yükselerek dalgalanmalar gös-teren ateş şeklidir. Tipik örnekleri bruselloz ve Hodgkin hastalığında gö-rülen Pel-Ebstein tipi ateştir.
En iyi yanma karışımı; %9 doğal gaz %91 havadır. Doğal gazın tutuşma sıcaklığı (590 ºC - 650ºC), Sıvılaşma noktası -163 ºC, üst ısıl değeri 9.155 kcal/m³'tür. Kükürtlü bileşikler içermediğinden dolayı, yanma sonucunda kükürt oksit gibi zehirli atıklar oluşturmaz.
Kaynak Ateşi (Oksihidrojen alevi): 2000 derece ve üzeri. Bunsen Ocağı: 1300-1600 derece. Pürmüz Lambası: 1300 derece. Mum: 1000 derece.
Yakıtları Ateş kaynağı: başka bir ateşten getirilen bir kor, çakmak taşının çelik veya pirit ile vurulduğunda çıkardığı kıvılcım, veya Kuvvetli sürtünmeyle tahtadan ayrışan sıcak, yarı yanık ve üflemeyle yanıcı karbonize siyah toz olabilir.
Termal enerjideki değişim renklerin dalga boyu ile ilgili. Dalga boyu yüksek olan ışık, daha çok ısıl enerji taşır. her renk, kendi renği ve yakınındaki renkleri yansıtıp diğerlerini soğurur. Siyah ve beyaz cisimlerde ise siyah tümünü soğururken, beyaz tümünü yansıtır. Bu yüzden siyah daha hızlı sıcaklık artışı yaşar.
Alevin kendisi bir gaz karışımıdır (buharlaşmış yakıt, oksijen, karbondioksit, karbonmonoksit, su buharı vs.) Yani maddedir. Alevin ürettiği ışık ise madde değil enerjidir. Üretilen ısı da madde değil enerjidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri