İşitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinin mevcut yönetmeliğine göre Odyometrist işitme merkezi açabilir veya işitme merkezinde sorumlu müdür olabilir. Ayrıca İşitme cihazı merkezi açmak için kanun ve yönetmeliğe göre herhangi bir kişi/meslek/yatırımcı sınırlaması yoktur.
İşitme cihazı merkezi açmak isteyen kişi, yeri kiralayıp resmi açılışını yaptıktan sonra ruhsat almak üzere bulunduğu ilçe veya il sağlık müdürlüğüne başvurmalıdır. Ruhsat başvurusu için gerekli bilgiler yönetmelikte yazılı olmakla birlikte sağlık müdürlüğünden temin edilebilir.
İşitme cihazı sorunu yaşayan bireylere doğru ve nitelikli şekilde hizmet sunan işitme cihazı merkezleri, uzun vadede kar edeceklerdir. İşitme cihazı satmak karlı veya karsız olabilir. Bu tamamen girişimcinin araştırması ve vatandaşa yaklaşımı neticesinde alacağı referanslara bağlıdır.
“Kimler İşitme cihazı merkezi açabilir” sorusunun cevabı, işitme cihazı yönetmeliği direktiflerini yerine getirmek kaydıyla herkestir ve sınırlama yoktur.
Hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde ilgili bölümlerde iş bulabilen odyoloji mezunları, kliniklerde, kulak burun boğaz alanında araştırmalar yapan tüm merkezlerde, işitme cihazı üretilen ya da satışının yapıldığı tüm işletmelerde ya da okullarda, üniversitelerde iş bulabilirler.
İlgili 22 soru bulundu
Sonraki Konu. Odyoloji Uzmanı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 15 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Odyoloji Uzmanı maaşları 38880 TL'dir. En düşük Odyoloji Uzmanı maaşı 31110 TL iken, en yüksek Odyoloji Uzmanı maaşı 71130 TL'dir.
2015 yılına kadar Odyoloji Lisans mezunu bulunmadığından dolayı hastanelerde odyolog olarak çalışan meslek profesyoneline rastlamak çok zordu. Ancak Odyolog olarak mezun olan meslek mensupları 2015 yılı yaz döneminden itibaren devlet hastanelerine atanmaya başladılar.
Odyolog; işitme, denge veya kulakla ilgili diğer problemleri olan hastalarla çalışan kulak uzmanlarıdır. Uzman hekimin koyduğu tanı ve tedavi tavsiyesi çerçevesinde hastalara çeşitli testler uygular.
Odyometrist, KBB hekiminin yönlendirmesi ve talimatları üzerine tedavisi süren hastalara çeşitli odyolojik testler uygular ve hastanın işitme yetisini ölçer.
2023 yılı itibariyle 18 Yaş Üstü Olanlara devlet hastanesi veya üniversite hastanesi işitme cihazı raporu olması şartıyla, SGK emeklilerin ve yakınlarının işitme cihazının 3028 TL'sini karşılamaktadır. SGK Çalışan sigortalıların ve yakınlarının işitme cihazının 2422 TL'sini karşılamaktadır.
Sektörel deneyimleri ve AR-GE avantajları sayesinde, Audifon pek çok uzman tarafından en iyi işitme cihazı markası olarak gösterilir.
SGK katkı payı düşüldüğünde işitme cihazı fiyatları ortalama olarak 9.000 TL ile 40.000 TL arasında değişmektedir. İşitme cihazının fiyatını belirleyen ise; yalnızca cihazın kalitesi değil, işitme kayıplı bireyin potansiyeli ve ihtiyaçlarıdır.
İşitme cihazı satışı işitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinde yapılmaktadır. Bu merkezlerde alanında Uzman Odyolog, Odyometrist ya da sertifikalandırılmış işitme uzmanlarının yaptığı işitme testleri ile işitme kaybı derecesi belirlenir ve kişiye uygun olan cihaz seçilir.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakülteleri ya da sağlık bilimleri yüksekokulunda yer alan odyoloji veya odyometri bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayanlar odyolog olarak adlandırılır. Odyoloji uzmanı unvanını alabilmek için en az yüksek lisans seviyesinde olmak şartıyla, lisansüstü eğitimlere devam etmek gerekir.
Odyoloji bölümü, Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından yönlendirilen hastaların işitme ve denge hastalıklarının teşhisinde kullanılan pek çok testin yapıldığı bölümdür.
Odyometri teknikeri ya da odyometrist; işitme kaybı yaşadığı düşünülen hastalara gerekli testleri yapmaktan işitme cihazı üretimine kadar birçok farklı alanda çalışır. Odyometri teknikerleri, devlet ve özel hastaneler ile işitme cihazı üretimi ya da satışı yapan şirketlerde görev alabilir.
eleman.net verilerine göre, Odyometri Teknikeri 2023 yılında ortalama 14.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Odyometri Teknikeri , Ocak 2023 yılında ortalama 10.783 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 6.864 TL maaş alıyordu.
Odyometri önlisans programından mezun olup Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) başarılı olan öğrenciler o yıl ilan edilen kontenjan dâhilinde Odyoloji, Özel Eğitim Öğretmenliği, Fizik, Fizik Mühendisliği ve Optik ve Akustik Mühendisliği lisans Programlarına dikey geçiş yapabilmektedir.
Odyoloji bilim dalında çalışan uzmanlara odyolog adı verilmektedir. Odyolog, işitme ve denge sorunu yaşayan hastaların kontrollerini uzman kulak burun boğaz hekimlerinin belirlediği program doğrultusunda yapılan özel testler yardımıyla gerçekleştirir.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültelerine bağlı olarak eğitim veren 4 yıllık odyoloji bölümü mezunları da eğer akademik kariyer yapmak isterlerse, yüksek lisans sonrası katıldıkları doktora programıyla, akademisyen olarak “Dr.” unvanı alabilirler.
Odyologlar sağlık sektöründe çalışmaktadır. Günümüzde sayıları artan hastanelerle kolayca iş imkanı yakalayabilirler. Devlet hastaneleri, özel hastane ve kliniklerde, Kulak Burun Boğaz dalında araştırmalar yapılan merkezlerde, işitme cihazı üretilen işletmelerde ve üniversitelerde çalışabilirler.
Odyoloji Bölümü Geleneksel Beyaz Önlük Giyme Töreni.
Odyologlar başlıca hastanelerde, özel sektörde, üniversitelerde, özel eğitim kurumlarında ve devlet bünyesinde olmak üzere geniş çalışma alanlarına sahip bulunmaktadırlar.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), çocuk gelişimi ile çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü mezunlarının pedagojik formasyon eğitimi, odyoloji mezunlarının da eğitim odyolojisi yüksek lisans programını bitirmeden özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde uzman öğretici olarak çalışabilmesine olanak sağlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri