Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "öfke ile kalkan zararla oturur" atasözü, "Fevri davranmak ve bir anlık bir öfkeyle hareket etmek kişiye zarar verir." anlamına gelir. Kişi, öfkeli olduğu zaman öfkesinin etkisi altındadır.
Bir şeyin öfkesine kapılarak iş yapan kimse sonunda altından kalkamayacak bir duruma düşer.
Atalarımız, bu durumu ifade etmek maksadıyla "öfke ile kalkan zararla oturur" sözünü kullanmıştır. Hakan sakin olmalısın, öfkeyle kalkan zararla oturur.
Öfkeyle Kalkan Zararla Oturur atasözünün anlamı ve örnek cümle içinde kullanımı (TDK)
[1] İnsan öfkelenince mantıklı düşünemez, akılsızca işler yapar.
İlgili 15 soru bulundu
Yoksul kişi eline geçen şeyin iyisine kötüsüne bakmaz.
Çok öfkeli kişi, kendi sağlığını bozar, vücudunu yıpratır ve işlerini altüst eder.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Aç Ayı Oynamaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumunun açıklamasına göre aç ayı oynamaz atasözü şu şekilde ifade edilmektedir; bir iş yapan kimseye emeğinin karşılığı mutlaka verilmelidir. İnsan ya da hayvan çalışan insanların karnı doyurulmalı ve emeklerine karşılık hak ettikleri verilmelidir.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Aç Ayı Oynamaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kendisinden iş beklenilen kimseden emeğinin karşılığı esirgenmemelidir.
Evdeki hesap çarşıya uymaz atasözü, önceden yapılan planların her zaman istendiği gibi gitmeyeceği anlamına gelmektedir.
Kötü günler için paramızın bir kalanını saklayıp kötü günde kullanmalıyız.
Çeviriler. "giderini mutlaka gelirine uydurmalısın" anlamında kullanılan bir söz.
Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez atasözüne göre büyük çıkarlar ve menfaatler elde etmek için küçük fedakarlıklar yapmak gerektiği belirtilir. Buna göre büyük kazançlar elde edilmesi için de ufak tefek sıkıntılara girilebileceği açıklanır. BU atasözü pek çok alanda rahat bir şekilde kullanılabilir.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
Mum Dibine Işık Vermez Atasözünün Anlamı Nedir? (
Güçlü kişiler uzaktaki kişileri koruyup kollayıp fayda sağladığı kadar kendi yakınlarına yarar sağlamazlar. Bir kimse başkalarına bol bol yaptığı yardımı etrafındaki yanı başındaki kişilere yapmazlar. Etkili bir kişi kendi yakınlarına yardımcı olamaz.
Kalpten Kalbe Yol Vardır Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Birinci Anlam: Birbirini düşünen ve özleyen insanlar, birbirinden uzakta olsalar bile kalben yakındırlar. Aralarındaki mesafe ilişkilerine zarar vermez. Buluşacakları günü sabırla beklerler ve bir gün mutlaka bir araya gelirler.
BOŞ GEZMEKTEN BEDAVA ÇALIŞMAK YEĞDİR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Çalışmak insanı tembellikten kurtarır.
Abdala Kar Yağıyor Demişler Titremeye Hazırım Demiş Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumuna göre bu atasözünün anlamı zorluklara alışık olan kişilerin tüm zorluklara karşı hazırlıklı oldukları ve bunun üstesinden gelebilecekleri anlamına gelmektedir.
Zahirenin Ambarı Sabanın Ucundadır atasözünün anlamı şu şekildedir: Yapılacak iş ne olursa olsun, istenen yönde olumlu bir sonuç alınabilmesi mutlaka yeterli bir emek verilmesini ve özenli bir çalışma içinde bulunulmasını gerektirir.
ESKİ DOST DÜŞMAN OLMAZ, YENİSİNDEN VEFA GELMEZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI. Aralarında ufak tefek dargınlıklar olsa bile eski dostlar birbirlerine düşman olmazlar, yeni kazanılan dostlarla arada henüz sıkı bir bağ oluşmadığı için bu durum söz konusu değildir.
[1] Gereksiz işlerle uğraşmak başına büyük sıkıntılar açabilir, anlamındaki söz dizisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri