Öfkenizin altında yatan gerçek düşünceyi bulmaya çalışın. O ortamdan bir süre uzaklaşıp, sakinleşmeye çalışın. Kendinizin ve karşınızdakinin öfkesinin kontrolden çıkmasına izin vermeyin. Derin nefes alıp verme egzersizleri yapıp, sakinleştirici durumlar hayal etmeye çalışın.
Öfkeye Neden olan Nedir? Öfkenin en önde gelen nedeni bir kişinin çevresidir. Stres, finansal sorunlar, istismar, kötü sosyal veya ailevi durumlar ve zaman ve enerjinizdeki emen gereksinimler, öfkenin oluşumuna katkıda bulunabilir.
Öfke, insanların doğal bir duygusudur ve birçok farklı sebeple ortaya çıkabilir. Genellikle hayal kırıklığı, kaygı, stres, güçsüzlük veya diğer olumsuz hisler sonucunda ortaya çıkar. Bu duygu, kişiyi kendine zarar verecek şekilde hareket etmeye veya başkalarına karşı saldırganlık göstermeye yönlendirebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Aşırı gergin ruh hali, kan basıncının artması, düzensiz nefes alıp verme, kalp atışlarında hızlanma, enerji hormonlarının adrenalin ve noradrenalin seviyelerinde yükselme gibi belirtiler, öfkenin fiziksel belirtileri olarak değerlendirilmektedir.
Sözel ve fiziksel şiddet uygulamayın. * Dediğini yaparak öfke nöbetini pekiştirmesine meydan vermeyin. Dikkatini başka yere çekmek, nefes almasını sağlayın, sakinleşmesini bekleyin. * Sakinleştiği anda bu davranışı onaylamadığınızı söyleyin ve onu öfkelendiren şeyi konuşun.
Öfke sıklıkla ikincil bir duygu olarak görülür. Öfkenin altında yatan birincil duygular sevilmeme, kırgınlık, hayal kırıklığı, suçluluk, değersizlik, önemsenmemedir.
Öfke kontrolüyle öfke nöbetlerinin sıklığı ve şiddeti azaltılabilir, kişilerarası ilişkilerde daha iyi iletişim kurulması sağlanabilir. Öfke kontrolü, kişinin kendi kendine uygulayacağı bazı teknikler veya bir uzman yardımı ile düzelebilir.
Abdest alma tavsiyesi
Öfkeyi dizginlemenin bazı yollarını da sevgili Peygamberimiz öğretmiştir. Onun bildirdiğine göre öfkeli insan ayaktaysa oturmalı, oturduğu yerde öfkesi geçmemişse yatmalıdır. Allah Resulü başka bir hadislerinde, öfkelenen kimsenin abdest almasını tavsiye etmiştir.
Bu durum, depresyon, kaygı bozukluğu ile ilişkili olabilir. Normal konuşmalarda bile sinirli tepkiler verebilirler. Örneğin; araba ile yolculuk esnasında kişi yanındakine “Hangi sokaktan döneyim?” diye sorar, diğeri ise “Nereden dönersen dön!” diye tepki gösterir. Bu sinirlilik hali, günlük stresle de ilgili olabilir.
Euzu billahi mineşşeytanirracim 'Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah'a sığınırım. ' şeytandan uzak tut.
Öfke anında okunması tavsiye edilen dualardan birisi de Allahümmagfir li-zenbî ve ezhib gayza kalbî ve ecirnî mineşşeytân zikridir. Duanın anlamı ise: Ya Rabbi, günahımı affeyle. Beni kalbimdeki öfkeden ve şeytanın vesvesesinden kurtar demektir.
Öfkenin Taşmasını Hangi Stratejiler Önler? Gevşeme: Kendinizi öfkeli hissetiğinizde derin derin nefes almak, hoş ve güzel olayları, manzaraları zihninizde hayal etmek, kaslarınızdaki gerginliği rahatlatmaya çalışmak öfkenizin yatışmasına ve sakinleşmenize yardımcı olacaktır.
Klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, citalopram, essitalopram ve sertralin bu grup ilaçlardır. Tedaviye başlanan hastalarda çoğu kez 15-20 gün içinde olumlu etkiler başlasa da anlamlı klinik yanıtın 8-12 haftaya uzadığı da olabilir.
Öfkeniz üzerine konuşmak: öfkeniz üzerine biriyle konuşmanız, duygu ve düşüncelerinizi ifade etmeniz sizi rahatlatacaktır. Problemi çözme: öfkeye neden olan problem konusunda çözüme ulaşmak öfkenin nedenini ortadan kaldıracağı için rahatlatır. Mizah; öfke anında şaka yapmak, negatiften pozitife geçişi sağlayacaktır.
Öfke nöbetleri genellikle iki ila 15 dakika sürer. 15 dakikadan uzun süren şiddetli öfke nöbetleri daha ciddi bir sorunun işareti olabilir. Çocuğunuzun uzun ve şiddetli patlamaları varsa, sağlık uzmanınızla konuşun.
Ani öfke patlamasına sahip bireyler, dışarıdan bakıldığında öfkenin ön planda göründüğü davranışlar sergiliyor olsalar da bu duygunun ardında hayal kırıklığı, engellenme, incinme ve karşılanmamış duygusal ihtiyaçlar gibi duygular barındırmaktadır.
Öfke kontrolü merkezimizde ilaçsız olarak psikoterapi ile tedavi edilmektedir. Ancak probleme eşlik eden başka rahatsızlıkların tanısı ve ihtiyaç durumunda danışanlar psikiyatriste yönlendirilebilmekte ve tedavi ilaçla desteklenebilmektedir.
Stres, depresyon, öfke kontrol sorunları, maddi-manevi kayıplar, uyku düzensizliği, travmalar, örselenme vb durumlarda görülebilmektedir.
Öfke kontrol bozukluğu tedavisine geçmeden önce "Öfke kontrolü bozukluğu için hangi doktora gidilir?" sorusuna cevap verelim: Öfke nöbetleri yaşıyorsanız teşhis ve tedavi için bir psikoloğa ya da psikiyatriste gitmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri