Kefalet sözleşmesi, alacaklı ile kefil arasında yapılan ve alacaklı ile kefalet ilişki- sine üçüncü kişi konumundaki asıl borçlunun borç ilişkisinde, asıl borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarını kefilin üstlendiği teminat sözleşmelerinden biridir. Kefalet sözleşmelerinin geçerliliği için eşin rızası aranır.
Eşin rızası, TBK md. 584 gereği yazılı olarak verilir ve kefaletin adi yazılı şekilde olması yeterlidir. Dolayısıyla, rıza beyanının eş tarafından imzar lanması yeterli ve gereklidir; imzanın noterce onaylanması ise zorunlu değildir.
NOT: 2018 yılında Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu aval için eşin rızasının aranmayacağına karar verilmiştir. Avalin kefalet sözleşmesi hükümlerinin dışında tutulmuştur. Sonuç olarak diğer eşin rızası alınmadan kişi kefil olamaz ve taahhüt veremez.
6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun (“TBK”) 584. Maddesi, kefil oldukları sırada evli olan kişiler için sınırlama getirerek, bu kişilerin yaptığı kefalet sözleşmesinin geçerliliğini eşlerinin yazılı rızası olmasına bağlamıştır.
Ticari şirketlerin ortak ve yöneticileri tarafından şirketle ilgili olarak verilecek kefaletlerde de eşin rızası aranmamaktadır. Eşin rızasının aranıp, aranmayacağı hususundaki ölçüt burada da kefaletin ticari şirketle alakalı olup olmadığı yönündedir. Eğer kefalet ilişkisi şirket ile alakalı ise; rıza aranmayacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
İlgili Kanun gereğince, bir kefalet sözleşmesinin geçerli olabilmesi için bir takım şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu koşullar; mevcut ve geçerli bir asıl borcun bulunması, kefalet sözleşmesinin yazılı bir şekilde yapılması ve eşin rızasının alınmasıdır.
İşbu ödemeleri her ne kadar kredi çeken eş yapsa da bu ödemeler diğer eşi de zor duruma sokabilmektedir. Zira ekonomik durumda zorluğa düşülmesi aile huzurunu bozan bir haldir. Bu sebeplerledir ki kredi çekiminde de eş rızası aranmaktadır.
Alacaklı ve borçlu sıfatlarının birleşmesi halinde -örne- ğin borçlunun alacağı iktisap etmesi, alacaklıya mirasçı olması veya alacaklının borçlunun mirasçısı olması gibi- kefalet yükümlülüğü de sona erer.
Kefalet sözleşmesi niteliği itibarı ile tek tarafa borç yükleyen ve ivazsız bir sözleşmedir. Kefalet borcu asıl borçtan bağımız bir para borcu olarak karşımıza çıkar. Yine kefalet sözleşmesinden kaynaklanan borç, tali (ikincil nitelikli) bir borç olma özelliği yanında, fer'i bir nitelik de taşımaktadır.
Buna göre borçlu borcunu ödemezse kefil ve aynı durumdan eşte dolaylı yoldan etkilenebilmektedir. · Yine, TBK 589. maddesine göre kefil azami borç miktarı kadar sorumlu tutulmuştur. Yani borcun ödenmeyen kısmının tamamından sorumlu tutulacaktır.
Kefaletleri kabul edilmeyen kişiler: 1- Emekli, çiftçi, Bağ-Kur' a kayıtlı olmayan meslek sahipleri, Bağ-Kur'a kayıtlı ev hanımları, 2- Yedek subay, öğrenci, er ve erbaşlar, 3- Yasa hükümlerine göre kefil olamayacak diğer şahıslar, 4- lgilin eşi, 5- Karı kocanın ikisi aynı anda, 6- Her türlü tüzel kişilikler.
Aile konutu şerhi olan ev nasıl satılır? Aile konutu şerhi olan ev malik olmayan diğer eşin de açık rızası alınarak satılabilir. Bununla beraber eğer bir şekilde aile konutu şerhi konulmuş taşınmaz rıza alınmadan satılmışsa o halde satıştan sonra da rıza verilmesi halinde satış yine geçerli olacaktır.
Eğer kefil kefaletten vazgeçerse borçlu, yeni bir kefil bulmak durumunda kalır. Kefil olan kişi, borç bakiyesine farklı kefillerin olduğuna güvenerek kefil olmuşsa, diğer kefilin kefilliğini bankanın kabul etmemesi veya kefilin kefillikten vazgeçmesi üzerine kişi de buna dayanarak kefillikten vazgeçebilir.
Kefillerin yurt içinde çalışıyor olması gerekmektedir. Mevsimlik veya geçici işçi kefil kabul edilmez. Eşler birbirine kefil olamaz. Eşlerin ikisi de aynı kişiye kefil olamaz.
Aile konutunun mülkiyetinin eşlerden birine ait olma- sı ya da kiralanmış olmasına göre değişik hukuki işlemler eşin rızasına bağlanmıştır. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 01.07.2012 tarihin- de yürürlüğe girmesiyle birlikte, geçerliliği eşin rızasına bağlanan hu- kuki işlemlere bir yenisi daha eklenmiştir.
Kefaletin fer'iliği nedeniyle, bir anlaşmazlık halinde alacaklı sadece kefaletin varlı- ğını değil, asıl borcun varlığını da ispat etmesi gerekir. Kefilin borcunun ikinci derecede borç olması özelliği kendisini özellikle adi kefalette gösterir. Adi kefalette istisnalar hariç asıl borçluya gitmeden kefile gidilemez.
Türk Borçlar Kanunu'nda kefalet çeşitleri m.585-588 arasında düzenlenmiştir. Buna göre asıl olarak üç kefalet türü mevcuttur. Bunlar: adi kefalet, müteselsil kefalet ve toplu kefalettir.
Gerçek kişiler için tam ehliyetli olanlar, kefil olarak tek başlarına kimsenin icazeti olmaksızın kefalet sözleşmesi yapabilirler.
Netice olarak, TBK 598 hükmü kefalet sözleşmesindeki gerçek kişiyi koruyan yeni düzenlemeler içermektedir. Özellikle yasal üst sınır süresi ve bu sürenin hukuki niteliği bakımından dikkat çekicidir. Gerçek kişi kefil, kefalet sözleşmesinin akdedildiği tarihten itibaren on yıl süreyle sorumludur.
IV.
TBK md. 589, halen yürürlükte olan 818 sayılı Borçlar Kanunu'nda bu maddeye karşılık gelen 490. maddeden daha farklı olarak kaleme alınmıştır. BK md. 490'a göre kefil asıl borcun yanı sıra asıl borçlunun kusurunun veya temerrüdünün kanuni sonuçlarından, dava ve takip masraflarından ve akdi faizlerden sorumludur.
Kefalet Kanunu gereğince kefalete tabi memurların aylıklarından, kefilli görevleri devam ettiği sürece her ay kefalet aidatı kesilecektir. Kefalet aidatı kesilmediği takdirde kefalet aidatının kesilmeme sebebi bir yazı ile bildirilmelidir.
Eşinizden savcılık vasıtası ile şikayetçi olabilirsiniz. Eşinizin sizden habersiz ve onayınız olmadan kredi çektiğini ispatlamanız durumunda borçtan da kurtulabilirsiniz. Ancak mutlaka bir avukattan hukuki yardım almanızı tavsiye ediyorum.
Katılımcı, 1-Eşinizin kendi borçlarından şahsen sorumludur. Eşinizin borçları için-eğer kefil olmamışsanız- kimse sizden talepte bulunamaz. 2-Eşinizin israf nedeni ile kısıtlanmasını istiyorsanız Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açabilirsiniz.
Boşanma sırasında çekilen kötü niyetli krediler bir başka çekişme konusudur. Kişilerin çektiği ihtiyaç kredisi veya kart kaynaklı borçlar kullanıcının kendi mesuliyetindedir. Diğer eş bu borçtan sorumlu tutulamaz. Taraflardan biri diğer eşin ismini kullanarak kredi çektiyse bunun ispatı gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri