Bizdeki en ilkel olan elem ve haz duyguları öfkenin başlangıç öyküsüdür. Kişi elem yaşadığında, yani ego savunma düzenekleri idden gelen dürtüleri boşaltmakta yetersiz kaldığında, yani kişi engellendiğinde öfke ve saldırganlık hisseder.
Sıklıkla öfkenin kaynağı kişi tarafından kolaylıkla tanımlanamaz ve deneyimlenen öfke durumla orantılı bulunmaz ya da algılanan tetikleyiciye karşı aşırı tepki olarak görülür. Travma sonrası stres bozukluğu yaşayan bireylerde, sıklıkla bu çeşit bir öfke gözlenir.
Bu durumlara kıskançlık, korku, üzüntü , merak, çaresizlik ve hayal kırıklığı duyguları eşlik ederek öfkeye neden olur. Ayrıca bazı bedensel ve psikolojik hastalıklar da öfke problemi yaşamanıza neden olabilir.
Anlam olarak, engellenme, incinme, haksızlık, tehdit altında hissetme karşısında gösterilen kızgınlık, saldırganlık ve hatta şiddet olan öfke, kontrol edilebildiğinde geliştirici olabilecek bir duygudur. Eğitim, farkındalık, sorumluluk ve kişisel alt yapı ile doğru tepki haline getirilebilen bir duygudur.
İlgili 32 soru bulundu
Öfke sıklıkla ikincil bir duygu olarak görülür. Öfkenin altında yatan birincil duygular sevilmeme, kırgınlık, hayal kırıklığı, suçluluk, değersizlik, önemsenmemedir.
Öfke, tehditlere karşı doğal ve içgüdüsel bir tepkidir. Öfkenin kontrol edilmesi zorlaştığında, kişi kendisine ya da başkalarına yönelik incitici veya zarar verici şeyler söyleyebilir ya da yapabilir. Bu durum olası bir öfke bozukluğunun işaretidir.
Kızgınlıkla başlamak gerekirse, Power ve Dalgleish (2008)'e göre kızgınlık ve öfke birbirine oldukça benzer duygular olup, kızgınlığa oranla öfke daha yoğun ve daha çok kişilerarası bağlamda hissedilen bir duygudur.
Kişinin beklentileri ile yaşadığı olaylar birbiri ile uyuşmazsa bu durum kişide öfke yaratır. Öfke çoğu zaman istenen ve beklenen şeylerin gerçekleşmemesinden kaynaklanır. Yani öfkemizin nedeni diğer insanlar ve olaylar değil; kendi gerçekleşmemiş beklentilerimiz ve olaylara ilişkin kendi düşüncelerimizdir.
Öfke, insanın sahip olduğu diğer duygular gibi doğuştan itibaren insanda var olan sağlıklı bir duygudur.
Öfke kontrol tedavisi birkaç şekilde olabilmektedir. Yaşanılan durumun yoğunluğu ve şiddeti tedavinin gidişatını belirler. Bazı durumlarda psikoterapi yeterli olacaktır. Diğer durumlarda ise psikoterapinin yanı sıra ilaçla tedavi de gerekebilir.
Kalp hastalıkları: Birikmiş öfke kalp hızını arttırır, aynı zamanda kalp damarlarında daralma ve kriz etkenidir. Hipertansiyon: Öfke damar elastikiyetini bozar, kalıcı hipertansiyon oluşur. Şeker hastalığı: Biriken öfke metabolizmayı bozar ve şekeri yükseltir. Şeker hastası olanların çoğu öfkelidir.
Aşırı öfke karaciğere zarar verir
Olumsuz duyguların hastalık yaratmasının sebebi, çoğu zaman stres hormonlarını artırarak organları etkileyip işlevlerini kaybetmesine sebep olmasıdır. Kronik hastalıkların temelinde öfke, üzüntü gibi olumsuz duygular yatabiliyor.
Peygamber, “Gazap şeytandandır. Şeytan da ateşten yaratılmıştır. Ateş, ancak su ile söndürülür. Biriniz kızdığı zaman abdest alsın.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 3) buyurmak suretiyle öfke ateşinin de abdestle söndürüleceğini belirtmiştir.
“Hemen hemen her şeye sinirlenenler ”
Bu durum, depresyon, kaygı bozukluğu ile ilişkili olabilir. Normal konuşmalarda bile sinirli tepkiler verebilirler. Örneğin; araba ile yolculuk esnasında kişi yanındakine “Hangi sokaktan döneyim?” diye sorar, diğeri ise “Nereden dönersen dön!” diye tepki gösterir.
Öfkenin dezavantajları olduğu gibi avantajlarının da bulunduğunu anlatan “Psikolog Beydağı, 'Enerji verir. Güç ve kontrol duygusu sağlar.
Triptofan'dan zengin besinler: Hindi, yağsız kırmızı et, tavuk, peynir çeşitleri, muz, böğürtlen, fındık, fıstık, kabak çekirdeği, keten tohumu, susam'dır. Bu besinlerden günlük bir-iki porsiyon tüketmek anksiyetenizi, kaygınızı, öfkenizi kontrol altına almada size yardımcı olur.
Sözel ve fiziksel şiddet uygulamayın. * Dediğini yaparak öfke nöbetini pekiştirmesine meydan vermeyin. Dikkatini başka yere çekmek, nefes almasını sağlayın, sakinleşmesini bekleyin. * Sakinleştiği anda bu davranışı onaylamadığınızı söyleyin ve onu öfkelendiren şeyi konuşun.
4.NORADRENALİN - CANLANDIRIR
Kızgınlık, öfke, saldırganlık durumlarında daha çok yükseliyor. Bu hormonun görevi, organizmayı acil harekete hazırlamaktır.
OKB de İlaç Tedavisi:
Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) tedavisinde serotonin geri alımını durduran ilaçlar kullanılır. Klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, citalopram, essitalopram ve sertralin bu grup ilaçlardır.
SAĞLIKLI ÖFKE
Kısacası öfke; çok doğal bir duygudur ve insanı harekete geçirmek için bazı durumlarda gereklidir. İnsanın yaşamda kalmasına katkı sağlar. Ama öfkenin sebebi kişinin kendi çıkarını korumaksa, bu sağlıksızdır. Adalet, eşitsizlik, doğruluk, dürüstlük gibi değerler yaşanmayınca hissedilen öfke sağlıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri