Ög Günümüz Tıva Türklerinde yapılan eski ev türü ve en eski Türk evi. Bilindik çadırlardan ve yurtlardan ayrı bir tarzı vardır. Keçe kaplamalı, ahşap duvarlarıyla geniş olarak yapılır. Eski çağlarda Orta Asyada yaşamış Türklerin kültürel materyallerinden önemli bir eşyadır.
Reis, baş, ileri gelen. 2. Ağa, efendi. 3. Kadınların kocalarına seslenirken kullandıkları sözcük.
Oh demek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: rahata ermek, rahata kavuşmak, rahat bir soluk almak.
Cevap: Kötü bir davranış veya sözü cezalandırmak için kötülükle karşılık verme isteği ve işi, intikam: ORNEK "Bunda da biraz öç, biraz nispet, biraz kurum arzusu vardır."
[1] Eski Türkçe'de "öğ" akıl, us, "öğmek" ise aklı kullanmak, tasarlamak, planlamak anlamlarına gelmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
“Kiziroğlu burada yaşamış, burada efsaneleşmiş” derler. Söylentiye göre; şimdiki Kizir'in yerinde 20-25 kadar ev varmış ve köyün sözü geçen kişisine muhtar anlamında “kizir” derlermiş. Vakti zamanında o köyün, haksızlık yapanlara, zalimlik edenlere haddini bildiren, ünü tüm Anadolu'ya yayılmış bir “kizir”i varmış.
Bu nedenle anlamı en fazla araştırılan kelimelerden bir tanesidir. Öykünme kelimesi, bir kişinin yaptıklarını taklit etmek. Birine benzemeye çalışmak anlamlarında kullanılmaktadır.
Arapça'daki “kavvad” kelimesinden gelmekte olan bu kelime “gizli ve yasal olmayan cinsel ilişkilere aracılık eden kimse” anlamında kullanılır ve bir hakaret sözcüğüdür. Aynı zamanda “godoş, dümbük, muhabbet tellalı” gibi anlamlarla da benzerlik gösterir.
1. Ezilip büzülerek, yalvarıcı bir tavırla durumunu anlatmak. 2. Özür dilemek.
Deyim. [1] Çoğalmak. [2] Büyümek. [3] Soy sop edinerek geniş bir aileye sahip olmak.
Oh! {ün.} Aman!
Hidroksil molekülü, kovalent bağ ile bağlanmış hidrojen (H) ve oksijen (O) atomlarından oluşur. Gösterilişi OH- şeklindedir.
Holmiyum (kısaltması Ho), atom numarası 67, atom ağırlığı 164,94, oksidi açık sarı renkte, tuzları portakal sarısı renginde olan, seyrek bulunan bir element.
Ög (Tıva Türkçesi: Өг / ög ) Günümüz Tıva Türklerinde yapılan eski ev türü ve en eski Türk evi. Bilindik çadırlardan ve yurtlardan ayrı bir tarzı vardır. Keçe kaplamalı, ahşap duvarlarıyla geniş olarak yapılır.
Eski Türkçede “anne” karşılığı kullanılan “ög” bugün sadece annesini kaybetmiş çocuklar için kullanılan “öksüz/ög- süz” sözcüğünde yaşamaktadır. g/k ses değişimi ile ög sonuna yokluk eki alarak öksüz olmuştur.
o.g (original gangster)
gaşşık: Kaşık anlamındadır. gavlak: Genellikle kavak ve söğüt dalları için kullanılan ve iyi onların kavladığını anlatmak için kullanılan bir kelimedir. geñ: Nadasa bırakılmış tarla anlamındadır.
Köşe. Yapının iki yan duvarı, iki yanı.
Avane, Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre iki anlama gelmektedir. Bu alanların başında 'yardakçı' anlamı gelmektedir. Avane kelimesinin bir diğer anlamı da 'yardımcı'dır. Ancak buradaki yardım etme eylemi daha çok kötü işler içerisindeki yardım anlamına gelmekteydi.
“Qavat, gavat” biçiminde de söylenen bu sözcük Türkçe'de “Karısını pazarlayan veya hoppalık yapmasına göz yuman kimse” (TDK Sözlüğü) anlamında kullanılmaktadır.
Gâvur, Türkçede Müslüman olmayan kişileri belirtmek için kullanılan aşağılayıcı bir sıfattır. Osmanlı Devleti döneminde Farsça gebr sözcüğünden Türkçeye girmiş ve bu dönemde gayrimüslimleri, özellikle de Rumları nitelemek için kullanılmıştır.
Türk Dil Kurumuna göre haspam, uygunsuz ve yakışıksız nitelik taşıyan kızlar ve kadınlar için kullanılmakta olan bir kelimedir. Kadınlara hakaret içeren bir kelimedir. Kullanımı ve söylemi uygun olmayan bir sözcüktür. Haspa kelimesi de tıpkı haspam kelimesi gibi kullanılmakta olan ama şaka yollu söylenen bir kelimedir.
Lamı cimi yok DEYİMİ AÇIKLAMASI
“Hiçbir bahane, itiraz, mazeret, duraksama, karşı gelme yok” anlamında kullanılır. “Lamı cimi yok, bu akşam bize geleceksiniz, tamam mı?”
Dilimize Arapçadan geçmiş olan tasvip kelimesi, savab kökünden türetilmiştir. Savab, doğru, uygun, münasip gibi anlamlara gelirken, tasvip de bir işi ya da durumu onaylamak demektir. Bir şeyin tasvip edilmesi için toplumun genel kurallarına, mantığa ya da mevcut koşullara uygun olması gerekir.
Biçem, yazarın hem mensur (düz yazı) hem de mazmun (şiir) eserlerde kullandığı üslup demektir. Bir metne ''neyi anlatıyor'' sorusu sorulduğunda içeriğini, ''nasıl ifade ediyor, nasıl anlatıyor'' diye sorulduğunda biçemini öğreniriz. Bir yazarın üslubu ne kadar özgünse eseri de aynı şekilde özgün kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri