Yukarıda yasa maddesinde de belirtildiği gibi okullar, hastaneler, AVM' ler, stadyumlar, içkili mekanlar da özel güvenlik görevlilerinin silahlı olarak görev yapmaları mümkün değildir.
Özel güvenlik sivilde silah taşır mı? Özel güvenlik personelinin kendisine ait bir taşıma ruhsatlı silahı değil ise kesinlikle silahı görev alanından dışarı çıkartamaz ve taşıyamaz.
Özel güvenlik hizmeti kapsamında özel güvenlik firmaları ile çalışan kişiler, ateşli silahlarını kanunda belirtilen istisnalar dışında görev alanı dışına çıkaramaz, aksi takdirde cezalandırılır.
Silahsız özel güvenlik görevlisi olarak genel olarak tüm silahsız özel güvenlik projelerinde görev yapabilirsiniz. Eğitim ve öğretim kurumlarında, sağlık tesislerinde, talih oyunları işletmelerinde, içkili yerlerde, spor müsabakaları ve benzeri etkinliklerde çalışabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Yukarıda yasa maddesinde de belirtildiği gibi okullar, hastaneler, AVM' ler, stadyumlar, içkili mekanlar da özel güvenlik görevlilerinin silahlı olarak görev yapmaları mümkün değildir.
eleman.net verilerine göre, Güvenlik Görevlisi 2023 yılında ortalama 17.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Güvenlik Görevlisi , Ocak 2023 yılında ortalama 13.200 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.272 TL maaş alıyordu.
Mülki idare amirleri görev bölgelerinde kamu düzeninin sağlanması amacıyla gerektiğinde askeri birliklerden yardım isteme yetkisine sahip oldukları gibi, özel güvenlik birimlerine emir verebilme yetkisine de sahiptirler[16].
İhtar sonucunda kişi uyarıları dikkate almıyor ve eylemine devam ediyor ise kademeli ve ölçülü olarak zor kullanabilirler. Özel güvenlik görevlisi, sadece kişinin uyguladığı direnci kırmak için cop, kelepçe, biber gazı v.b kullanabilir. Zor kullanmanın ölçüsü, duruma göre farklılık gösterebilir.
Güvenlik görevlisi, ilk karşılaşma anından olayın yatışmasına kadar karşı tarafla arasında emniyetli bir mesafe bırakmalıdır. Bu mesafe, silahsız tartışmalarda asgari 3 metre, bıçak ve kesici aletler kullanılan durumlarda asgari 5 metre olmalıdır.
Madde 7- Kanun kapsamında özel güvenlik, kişiler tarafından özel güvenlik görevlisi istihdam edilerek; kurum veya kuruluş bünyesinde özel güvenlik birimi kurularak veya özel güvenlik şirketlerinden hizmet satın alınmak suretiyle sağlanabilir.
Güvenlik elemanları arasında yaş, eğitim, fiziki yeterlilik gibi kriterleri karşılayanlar, sınavla Emniyet Teşkilatı'na polis olarak girebilecek. Üniversite mezunları arasından seçilecek bu adayların polisliğe başvuru kriterlerini taşıması gerekiyor. Sınavı geçenler 1 yıl polis eğitim merkezlerinde eğitime alınacak.
a) Özel güvenlik görevlilerinin suçüstü hallerinde suça konu/suça karışmış veya sahipsiz/buluntu silahlar haricinde, silah emanete alma yetkisi yoktur.
Görev alanında ateşli silah taşıyacak özel güvenlik görevlilerinde, 6136 sayılı Kanun ve bu Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte belirtilen şartlar aranır. Madde 25- Komisyonun kararı üzerine, özel güvenlik izni verilen kişi veya tesise valilikçe ateşli silah alma yetkisi verilir.
3)SİLAH TAZMİNATI: Görevini ateşli silahlarla icra eden güvenlik görevlilerine, fiilen çalışılan günler için 2,00(iki)TL/Gün silah tazminatı verilir.
Güvenlik Görevlisi Maaşları kişilerin çalıştıkları kuruma, pozisyona, silahsız ya da silahlı olmalarına ve diğer sosyal haklara göre değişiklik göstermektedir. Güvenlik Görevlisi Maaşları 12.500 TL den başlamakta, kişinin yetenekleri dikkate alınarak 24.000 TL ye kadar yükselebilmektedir.
Güvenlik görevlisi tek başına nöbet tutabilir mi? Koruma ve güvenliği sağlanan yerlerde özel güvenlik görevlilerinin devriye veya nokta nöbeti görevlerini tek kişi ile yerine getirmesi, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğe aykırılık teşkil etmemektedir.
Özel güvenlik şirketleri çalışanları için firmaları adına kendilerine verilen üniformaların, görev alanı dışında giyilmeyeceğine ilişkin kanun ve yönetmelikte bir hüküm bulunmamaktadır.
1- Güvenlik görevlisi işyerinde uyurken tespit edilirse iş akdi “iş güvenliğinin tehlikeye düşürülmüş” olması sebebi ile derhal haklı olarak feshedilebilir. 2- Güvenlik personelinin uyurken yakalanması halinde, diş ağrısı, baş ağrısı gibi küçük sağlık sebepleri yeterli bir özür sayılmaz.
Özel Güvenlik Görevlileri, genellikle bir özel devlet kurumuna, güvenlik şirketine, bankaya veya işletmeye bağlı olarak çalışan, Türkiye'de 2004 yılında yayınlanan 5188 sayılı Türk Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun doğrultusunda görev yapan özel kolluk kuvveti görevlisidirler.
Özel güvenlik çalışanları özel kolluk birimi içerisinde yer almakta olup amacı genel kolluk görevlisi olan polis ve jandarmaya yardım etmek ve kamu güvenliğini tamamlayıcı bir görev üstlenmektir. Özel güvenlik görevlisinin polisin yetkisine benzer şekilde “durdurma ve kimlik sorma” yetkisi bulunmamaktadır.
Ceza hukuku açısından kamu görevlisi gibi kabul edilmelerine rağmen özel güvenlik personelinin yaygın hukuki statüsü özel hukuk hükümlerine göre hizmet sözleşmesi ile çalışan işçi olarak belirlenmiştir.
Kadrolu özel güvenlik olabilmek için ilk olarak ÖGG sertifikasına sahip olmanız gerekir. Bu sertifikayı başarılı bir şekilde almanızla beraber Türkiye İş Kurumu'na gitmeli ve orada yer alan kadrolu özel güvenlik iş ilanlarına başvurmalısınız.
Özel güvenlik görevlisi olmak için ilinizde bulunan sertifika vermeye yetkili olan kurumlardan silahlı veya silahsız olmak üzere eğitim almanız gerekmektedir. Bunun akabinde her sene Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenmekte olan ÖGG sınavına katılıp başarılı olmalısınız.
Güvenlik şefi olmak için özel olarak bir üniversite bölümünü tamamlamış olmak gerekmez. Ancak mutlaka ön lisans mezunu olmak gerekir. Ayrıca güvenlik elemanlığı ve şefliği alanında sertifika almak, güvenlik hizmetleri alanında en az 6 ay görev yapmak bu meslek için yerine getirilmesi gereken kriterler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri