Maş fasulyesinin ekim işlemleri Nisan ve Mayıs aylarında yapılmaktadır. Bazı bölgelerde bu işlem Temmuz ayında da yapılmaktadır. Nisanda ekimi yapılan ürünlerin hasat işlemi Ağustos ayında, Temmuz ayında ekimi yapılan ürünlerin hasat işlemi ise ekim ya da kasım aylarında yapılır.
Cam kavanoza koyup üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyip kapağını kapatıyoruz. 7-8 saat kapalı bir yerde bekletiyoruz. Kavanozun ağzını tülle kapatıp 45 derece yatay şekilde direk ışık almayacak bir yerde bekletiyoruz. Bu işlemi sabah akşam günde iki kere uyguluyoruz.
Maş fasulyesi, günümüzde sağlıklı beslenme bilincine sahip olan kişiler tarafından son yıllarda daha çok tüketilmeye başlanmış bir fasulye cinsidir. Özellikle Güney Asya'da yaygın olarak yetiştirilen ve tüketilen maş fasulye, yüksek lif ve mineral oranı ile dikkat çeken besinlerden birisidir.
Asya kökenli bir bitki olan maş fasulyesi, ülkemizde çoğunlukla güneydoğu Anadolu'da ve Akdeniz'de Toros dağları yakınında yetişmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Maş fasulyesinin dünyada en çok ve en iyi yetiştiği bölge Filipinler bölgesidir. Türkiye'de de özellikle Konya ve Nevşehir tarafından yaygın olarak yetiştirilir. Maş fasulyesi ile yapılabilen pek çok yemek bulunmaktadır.
Miras maş fasulyesi, Hatay gibi Türkiye'nin güneydoğusundaki Arapça konuşulan bölgelerde popülerdir. Yeşil soya fasulyesi veya fasulye filizi olarak da bilinirler. Çin mutfağında, fasulye filizi olarak çimlendirmek için kullanılır.
En verimli fasulye çeşitleri arasında oturak tipi fasulyeler sayılıyor. Hasadı oldukça kolay olan ve yüksek verim veren fasulyelerin hem yeşili hem de kurusu yenebiliyor.
Fasulye tohumu ekimi yapmak için Nisan ve Mayıs aylarını tercih etmeniz gerekir (bölge ekolojik şartları dikkate alınmalıdır) fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayının son haftasına kadar kademeli olarak ekim yapılabilir.
Ala Çiftçi Maş Fasulye 500 G - Migros.
maş: bir börülce çeşidi. maş fasulyesi daha çok güneydoğu anadolu mutfağında kullanılan bir bakliyattır.
Maş Fasulyesi Özellikle şeker hastaları için çok faydalı bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda bağırsak düzenleyici bir etkiye de sahiptir.
Üç su bardağı kadar olan maş fasulyesi 40 ile 45 dakika arasında pişmektedir. Düdüklü tencere içerisinde pişme süresi ise yaklaşık 15 ile 20 dakikaya düşmektedir.
Açıkta taze fasulye yetiştiriciliğinde Mart sonu ve Nisan aylarında ekime başlanır (bölge ekolojik şartları dikkate alınır). Fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayının son haftasına kadar kademeli olarak ekim yapılabilir.
Maş fasulyesi filizini sadece çorbalarda değil, özellikle de çiğ olarak salatalarda tüketebilirsiniz. Çocuklarınız maş fasulyesi filizlerini çerez olarak da rahatça tüketebilirler.
Vegetasyon devresinde Taze fasulye bitkisinin su ihtiyacı en az 300-450 mm dir. Bitkiler generatif devrede tam çiçekte iken sulanmamalıdır.
Çiçeklenen ve meyveye duran fasulyeler artık düzenli sulanır. Kökü kurumadan her 4-5 günde bir doyunca su verilir. Her ürün toplandıktan sonra mutlaka sulanır. İki haftada bir sulama sırasında gübre şerbeti verilirse verimi çok artar.
Fasulye tohumu 15-20 °C'de çimlenmekte, 15 °C'nin altında yavaşlamakta, 10 °C'nin altında ve 35°C'nin üstünde ise çimlenme çok az veya hiç olmamaktadır. Çıkış ekimden sonra optimum nem ve sıcaklıkta 7-10 gün sonra olur. Çimlenme 15 °C'nin altında yavaşlar. Düşük sıcaklıklarda çıkış süresi 20-25 gün olabilir.
Fasulye Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Fasulye tohumu ekimi yapmak için Nisan ve Mayıs aylarını tercih etmeniz gerekecektir.
Toprağa fasulye tohumunun dikilmesi için en uygun aralık Nisan ve Mayıs ayları olarak bilinmektedir. Tohum toprağa dikilmeden önce toprağın ısısı da kontrol edilmelidir. Havanın iyi olduğu bir günde toprağa ekilen fasulyeden daha yüksek bir şekilde verim alınır.
- Bir fasulyenin iyi olup olmadığını anlamak için ilk önce rengine bakmak gerekir. Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. - Fasulyeyi kırdığınızda "çıt" diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir.
Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
Soya yetişme süresi boyunca bir dekara 500-600 ton su ister. Bitki, ekiminden hasadına kadar yeterli miktarda suyu toprakta bulmalıdır.
Bölgemizde yapılan soya araştırmalarında, bölgeye uygun çeşitlerin yetiştirme süreleri 95-120 gündür. Sıcak ve yaz mevsimi nisbeten uygun geçen yöremizde bu çeşitler arasında yetişme süreleri 110-120 gün olanlar, bölgemizin diğer yörelerinde ise olgunlaşma süreleri kısa olan çeşitler tercih edilmelidir.
Maş fasulyesi, mercimek ve taze bezelye ailesine ait bir kuru baklagil çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri