Disiplin cezası öğrencinin başvurusunu takiben Dekan veya Müdürün önerisi üzerine Üniversite Yönetim Kurulu Kararı ile silinebilir. Üniversiteden mezun olmuş öğrencilerin disiplin cezalarının sicillerinden silinmesi yönündeki talepleri Üniversite Yönetim Kurulu tarafından ayrıca değerlendirilir.
Mevzuatımızda disiplin cezalarının sicilden silinmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu kapsamda disiplin cezası alan öğrencinin sicilinden işbu cezanın silinmesi için Disiplin Suçu Af Kanunu çıkması gerekmektedir.
Öğrencilerin aldıkları disiplin cezalarının öğrencilerin dosyalarında ne kadar süre ile saklı tutulacağı belirlenmediğinden bu sicillerin, üniversite idaresi takdir yetkisi kullanarak bir düzenleme yapmadığı takdirde, hiçbir zaman silinmeyeceği sonucuna ulaşmak mümkündür.
Öğrenci kınama cezası ne zaman silinir sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Öğretmenler kurulu kararına bağlı şekilde cezalar, öğrencinin mezun olacağı ders senesi sonunda öğrenci dosyasından silinmektedir ve sonuçlar da yazılı şekilde velilere bildirilmektedir.
MEB yönetmeliğine göre disiplin cezası alacak öğrencilere öncelikle kınama yapılır. Öğrenci ceza almaya devam eder ve kuralları çiğnerse kısa süreli uzaklaştırma cezası verilir. 3. kere ceza kuralı aşıldığında öğrencinin başka okula nakli gerçekleştirilir.
İlgili 23 soru bulundu
Öğrenciler ilkokul, ortaokul ya da liseye gidiyorlarsa disiplin cezası almadığına dair belgeleri okul yönetiminden alabilirler. Üniversite öğrencileri ise bu belgeyi öğrenci işlerine başvuru yaparak temin edebilir.
(5) Verilen cezalar öğrencinin siciline işlenir.
Disiplin cezalarına karşı cezaların tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde disiplin cezasının iptali davası açılabilir. Disiplin cezaları için idari itiraz yoluna başvurulmuş ve itiraz merciince itiraz reddedilmiş olsa bile yargı yoluna müracaat edilebilmesi mümkündür.
MADDE 171- (1) Öğrencilerin aldıkları cezalar, e-Okul sistemine işlenir.
6) ALINMIŞ OLAN HER DİSİPLİN CEZASI SİLİNEBİLİR. UZAKLAŞTIRMA DA OLSA KINAMA DA OLSA. 7) Cezanın silinmesi için cezanın alındığı yıl silinmesine gerek yoktur örneğin 10. sınıfta alınmış ceza 12. sınıfın sonunda da silinebilir.
Mezun duruma gelen öğrenci için cezası kaldırılma işlemi yapılamayacağından bu durumda öğrencinin cezasının kaldırılması için ilgili Genel Müdürlüğe yazı ile ivedilikle başvurulması gerekmektedir.
Lisede alınan disiplin cezaları üniversite okumaya engel değil, genel olarak lisede alınan herhangi bir cezanın üniversitede karşınıza çıkma ihtimali çok düşük.
Hayır, değil. Lise disiplin kayıtlarınızın resmi sicil kaydınızla bir alakası yok. Üniversitedeki sicilinizin de üniversite öncesi eğitimle bir alakası yok. Hatta, genel olarak lisede (yani o eğitim kurumu bünyesinde) yaptığınız şeyler üniversitede ciddiye alınmaz diyebilirim, olumlu veya olumsuz :).
3. Disiplin Cezasının Özlük Dosyasına Kaydedilmesi
Görüleceği üzere disiplin cezası kesinleşmeden sicile işlenir. Disiplin cezasının üst mercie itiraz neticesinde kaldırılması veya İdare Mahkemesi kararı ile iptal edilmesi halinde disiplin cezasının özlük dosyasından silinmesi gerekir.
Bu cezayı alan öğrenciler yatılılık ve bursluluktan çıkarılarak öğrenimlerine gündüzlü olarak devam ettirilirler. Ancak, bu öğrencilerin zorunlu hizmet yükümlüğü saklı kalır. Öğrenimini sürdüremeyenlerden ise, tazminat alınır.
Böylece okul birincisi belirlenirken disiplin kurulunun görüşü alınmayacak, disiplin şartı da aranmayacak. Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) okul birincisi olma kriteri olarak getirdiği “milli ve manevi değerlere uygunluk” maddesini objektif olmadığı gerekçesiyle durdurdu.
Üniversitelerde disiplin cezası alınmadığını kanıtlayan belge gereksinimi duyulduğunda bu belgeye e devlet üzerinden ulaşılabilmektedir.
DİSİPLİN BELGESİ SORGULAMA
e-Okul sistemine https://eokulyd.meb.gov.tr/ giriş yapın. Öğrenci Disiplin İşlemleri sayfasına gidin. Disiplin Cezası Bilgileri butonuna tıklayın.
www.turkiye.gov.tr internet adresindeki e-Devlet kapısı'ndan alınan adlî sicil belgeleri üzerinde güvenlik için barkod numaraları bulunacaktır. e-Devlet kapısı kullanıcıları, bu belgeyi çıktı alarak ilgili kurumlarla paylaşabileceklerdir.
Disiplin amirleri uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını soruşturmanın tamamlandığı günden itibaren 15 gün içinde vermek zorundadırlar. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren hallerde soruşturma dosyası, kararını bildirmek üzere yetkili disiplin kuruluna 15 gün içinde tevdi edilir.
1-Kınama: Genelde öğrenci uyarılır. Aynı hatanın tekrarında bir üst ceza verilir. 2-Uzaklaştırma: Geçici süre okuldan uzaklaştırılırsınız. 3-Okuldan Atılma: Okuldaki kaydınız silinir.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
normalde boş kağıt vermek disiplin suçu . isminizi yazsanız da boştur .
Sicile etki edecek herhangi bir durum yok bunda. Eğer ki disipline gider bir ceza alırsan o zaman siciline işler.
Bu cezayı alan öğrenci ilgili okul müdürlüğü ve valiliğin olumlu görüşlerinin alınması şartı ile öğretim yılı sonunda eski okuluna dönebilir. c) Örgün eğitim dışına çıkarma cezasının uygulanmasında; Öğrencinin devam zorunluluğu bulunan okullara tekrar kayıt yaptırmasının mümkün olamayacağı hususu açıkça belirtilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri