Madde kapsamında düzenlenmiştir. Bu madde uyarınca ölüm izni 7 gündür. Özel sektör çalışanları ise bu hak 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde düzenlenip 3 gün olarak sunuluyor.
Yukarıda da ayrıntılı bahsettiğimiz üzere ölüm izni süresi işçi ile memur arasında farklılık gösteriyor. Buna göre 657 sayılı yasaya tabi devlet memurunun ölüm izni süresi 7 gün, işçinin izin süresi ise 3 gündür. TSK çalışanı ise 10 günlük izin hakkına sahiptir.
Memurlar için ölüm izni memurun eşinin, çocuğunun, kardeşinin, anne veya babasının, eşinin anne veya babasının ölümü halinde 7 gün olarak sunuluyor. İlgili kanun çerçevesinde özel sektör çalışanları için ölüm izni ise çalışanın eşinin, çocuğunun, anne veya babasının ölümü halinde 3 gün olarak sunuluyor.
Örneğin 2. derece ölüm izni kaç gün diye bakıldığında 2. derece akrabalardan dede, babaanne, anneanne ve kardeşler için izin süresi aynıdır. Bu sebeple, 2. derece ölüm izni kaç gün özel sektör için 3 gün; kamu personeli için 7 gündür.
1. derece akrabalar için ölüm izni alınabilir mi? 4857 sayılı İş Kanunu'na bağlı olan çalışanların 1. dereceden yakın akrabalarının vefatı durumunda kullanabilecekleri 3 günlük izin hakları vardır.
İlgili 41 soru bulundu
Bunun dışındaki akrabalara yani; hala, amca, dayı, nine, dede ve diğer akraba dereceleri ölüm izni kapmasına dahil edilmemiştir. Ayrıca, ikinci ve üçüncü dereceden akrabaların vefatı durumunda mazeretli izin verilmez, verilen izin yıllık izinlerden düşürülür.
Hangi neden olursa olsun mazaret izinlerinde ek ders kesiliyor.
Memurlar için bu süre 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 104. Madde kapsamında düzenlenmiştir. Bu madde uyarınca ölüm izni 7 gündür. Özel sektör çalışanları ise bu hak 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde düzenlenip 3 gün olarak sunuluyor.
Buna göre, birinci derece yakınlarının ölümü nedeniyle çalışanlara 3 gün ölüm izni verilir. Birinci derece yakınlar; anne, baba, eş, çocuk, kardeş gibi kişilerdir. Ölüm izni süresi, birinci derece yakınlar dışındaki diğer akrabalar için ise 1 gündür.
Ek madde 2'ye göre, işçiye; ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün ücretli izin verilir. İşçinin dedesi ek madde 2'de sayılanlar arasında olmadığından, işçi dedesinin ölmesi halinde 3 günlük ücretli izinden yararlanamayacaktır.
Öte yandan işçilere verilen ölüm izni hakkı ise; işçinin anne-babasının, eşinin, kardeşinin ya da çocuğunun ölümü halinde 3 gün olarak belirlenmiştir. Burada vurgulamak gerekir ki memurlara eşlerinin anne babalarının ölümü halinde de ölüm izni verilmiştir fakat aynı durumda işçilere ölüm izni hakkı verilmemiştir.
Ölüm izninin kullanılabilmesi için kişilerin vefat eden yakının birinci derece akraba olduğunu da kanıtlar şekilde belge sunması da gerekli prosedürler arasındadır. Ölüm izni birinci derece yakınları kapsadığı için bu izne eşinin anne ya da babası yani kayınpeder ve kayınvalide ölümleri de dahil edilmektedir.
Cenaze, söz konusu kişilerin haricinde gerçek ya da tüzel kişilerce kaldırılırsa, masraflar gerçek veya tüzel kişilere SGK tarafından ödenmektedir.
Madde 55- (Değişik : 1211011983-2917 K/8. md) Hastalık, sel, kar, deprem ve yangın gibi okul idaresince takdir edilecek sebeplerle okula gelemeyen öğrenciler izinli sayılırlar.
İlgili yasaya göre kamu kuruluşlarında görev alan memurlar birinci derece yakınlarının ölümünden itibaren geçen 7 gün içinde izin hakkını kullanabilir. Özel sektör çalışanları ise birinci derece yakınlarının ölümünün ardından verdikleri başvuru dilekçesinin işleme alınmasıyla birlikte geçen 3 gün için izinli sayılır.
Mazeret izin belgesi nereden alınır? Öğrencilerin, e-Nabız'dan alacakları belgeyi okul müdürlüklerine iletmeleri gerekiyor. Genelgeye göre, kronik hastalığı olan öğrencilerin sınavları salgın tedbirlerine uygun şekilde okullarda yüz yüze yapılacak.
İş kanunu uyarınca özel sektörde çalışanların anne ve babası, kardeşi, eşi ya da çocuğu öldüğünde ölüm izni verilmektedir. Bu izin 3 günlüktür. Devlet Memurları Kanunu'nda düzenlenen ölüm izninin kapsamında memurun eşi, çocuğu, kendisinin anne-babası, eşinin anne-babası, kardeşi öldüğünde ölüm izni verilir.
1. derece akraba: Annemiz, babamız ve çocuklarımız birinci derecede kan bağımız olan akrabalarımızdır. 2. derece akraba: Kardeşlerimiz, torunlarımız, dedemiz ve ninemiz (babaanne, anneanne) ikinci derece kan bağı olan akrabalarımızdır.
- Birinci derece akrabalar: Eş, anne, baba, çocuk. - İkinci derece akrabalar: Kardeş, dede, nine, torun. - Üçüncü derece akrabalar: Amca, hala, dayı, teyze, yeğen.
Yani bir nevi ücretli izinde sayılır. Ölüm izni yıllık izinden farklı bir haktır. Dolayısıyla ölüm izninde olan bir çalışanın izinde olduğu süre yıllık izninden düşülmez.
TSK mensuplarında izin süresi 10 gün olarak belirlenmiştir. İzin çalışanın yakını vefat ettiği gün başlar ve daha sonra kullanılması mümkün değildir. İzin süresinin hafta sonu, resmi tatil veya dini bayramlara denk gelmesi durumunda süresinde bir değişim olmaz.
4857 sayılı İş Kanunu, evlilik izninin minimum 3 gün olduğunu belirtir. Ancak çalışan ile işveren arasında iş sözleşmesi imzalanmışsa bu durum değişiklik gösterebilir. Örneğin iş sözleşmesinde evlilik için 5 günlük izin belirlendiğini varsayalım. Bu durumda çalışan 5 günlük iznini nikahı takiben kullanabilir.
Buna göre amir, bu yönerge ile izin verme yetkisi verilenleri ifade etmektedir. Ancak hem 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda hem de yönergenin 10'uncu maddesinde, 10 güne kadar mazeret izni söz konusu olduğunda; izin verme yetkisinin amirde değil kaymakamda ya da valide olduğu ifade edilmiştir.
Yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılan ders görevleri, ders görevinin yapılmış sayılacağı haller ile yüz yüze yapılan ders görevleri dışındaki ek ders görevleri hariç, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında aylık karşılığı ders görevini doldurmayanlara ek ders ücreti ödenmez.
İdare Hukukunda Mazeret İzni Süreleri
Memurlara bu izin 10 güne kadar verilebileceği gibi memurun talebi ve işverenin onayı doğrultusunda bir 10 gün daha izin verilebilmektedir; ancak bu ikinci 10 günlük izin süresi işçinin yıllık izninden düşürülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri