İnsan, sezgilerinde beyninin sağ tarafını kullanır. Aynı zamanda sağ beyin lobu, vücudun sol tarafını (organlarını) yönetir. Görme ve duyma yoluyla öğrenir.
Öğrenme için önemli yapılar olan amigdala ve hipokampus buradadır. Bellek, öğrenme, motivasyon, açlık ve susuzluk, kimyasal denge, kan basıncı, hormon salgılama, koklama hissi, bağlanma ihtiyacının kaynağıdır.
TEMPORAL LOB: Şakakların arkasında yer alan loblardır. Koku ve işitme ile ilgili merkezler bulunur. Yeni bilgilerin düzenlenmesi ve kısa dönemli hafıza ile ilgilidir. Sağ temporal lob özellikle resimlere ve yüzlere ait hafıza, sol temporal lob ise kelimeler ve isimlere ait hafıza ile ilgilidir.
Beynin sağ bölümü yaratıcılık kısmını oluşturur. Görsel ve duyusal algıları ile öğrenir. Gerçeküstü hayaller ve olguları kapsar. Sezgisel yetenekler beynin sağ lobunun ürünüdür.
Konuşma ve dil merkezi sol yarım kürededir. Dili doğru kullanma, mantık yürütme, matematiksel işlemler, analiz etme ve sıralama beynin bu bölümünün fonksiyonlarıdır. İşitsel ve görsel öğrenmenin gerçekleştiği sol lop aynı zamanda vücudun sağ tarafını da kontrol etmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Frontal lobun sol yanı “lisan ağırlıklı”dır. Sağ taraf ise daha ziyade lisan gerektirmeyen becerilerden sorumludur. Bu bölgedeki hasarlar, eleştirel düşşünce ve problem çözme yeteneklerinde bozukluklara yol açar.
Parietal lob: Görme ve dokunma duyusu. Anlayış için farklı duyulardan giren verilerin düzenlenmesi, vücudun duysal kontrolü, yazı yazma, matematik ve dil.
Sol beyin baskın olursa kişide mantık ön planda olur. Bununla birlikte matematiksel ve dilsel becerileri diğer insanlara göre daha gelişkin olur. Pragmatik ve gerçekçi olurlar, sonuçlarla ilgilenirler. Hayatlarında her zaman bir plan ve düzen vardır.
Sol beyinli kişiler
Analitik düşünür. Ayrıntılara önem verir. Temiz ve düzenli bir kişisel alanları vardır.
Sağ beyni baskın olan bireyler; Güçlü hayal gücüne sahiptirler ve yaratıcı düşünme becerileri gelişmiştir. Detaylara takılmaktan ziyade bütüne odaklanırlar. Duygusaldırlar ve duygularını rahatlıkla ifade edebilirler.
Farklı zamanlarda yapılan çalışmalar, müzik algısı ve performansının beynimizin sağ şakak bölgesinde, fakat ritim duygusunun ise beynin sol tarafında (girus insula) gerçekleşen bir süreç olduğunu göstermiştir.
Hipokampus beynin hafıza merkezi olarak bilinir. Kısa süreli hafızaya alınan bilgilerin uzun süreli hafızaya aktarılmasında görev alır. Hipokampus, yaşanılan anıların olaylarla ilişkilendirilmesinde ve kişinin yön bulma duyusunu kontrol etmede de önemli bir rol oynar.
3. Uç beyin (beyin kabuğu=beyin yarım küreleri) istemli hareketlerin kontrolü, beş duyu organından gelen uyarıların algılanması, öğrenme, hafıza, zekâ, bilinç, yazma, konuşma gibi merkezlerin bulunduğu bölgedir.
Beyin, öğrenme sürecinde yapısal ve işlevsel açıdan aktif olarak çalışan en önemli organdır. Öğrenme eylemi herhangi bir davranışın, yeteneğin, bilginin, değerin, becerinin, duygunun ya da seçimin kazanılması olarak ifade edilir.
Frontal loblarda işlev bozukluğuna yol açan durumlar nisbeten özgül bir klinik tablo ile sonuçlanır. Olgu bildirimleri ve görüntüleme çalışmaları lateral prefrontal hasarlı hastaların apati, kayıtsızlık ve yürütücü işlevlerde yetersizlik gösterebileceğini ortaya koymaktadır.
Frontal lobun ön bölgesine 'Prefrontal Kortex' adı verilir. Bu bölge yüksek bilinç fonksiyonlarında çok önemlidir. Kişilikle ilgili merkezler buradadır.
Sol beyin daha baskındır. Konuşma merkezi ve duygudurum merkezi soldadır. Sağ beyin özellikle boyut ve hacim değerlendirmelerinde ön plana çıkar, bilgiyi şekil ve hayal gücü ile işlemede önemli görevler üstlenir. Bu da demektir ki, estetik zekâ yani mimari ve mühendislik işleri için sağ beyine çok ihtiyaç vardır.
Sol beyin matematiksel yetenekleri, sağ beyin ise mühendislik yeteneklerini ön plana çıkarır… Dünyada yapılan birçok araştırmanın da gösterdiği üzere sağ ve sol beyin farklı fonksiyonlara sahiptir. Sağ beynin baskın olduğu kişilerde bilgiyi şekil ve hayal gücü ile işleme özelliği gelişmiştir.
Sol beyin ile sağ beyin arasındaki farklara değinen Tarhan, “sol beyin rasyonel beyin. Mantık, konuşma, matematik hesaplama ile ilgilidir. Sağ beyin ise duygusal beyindir. Estetik algılar, müzik sanat, duygu ve heyecanlarla ilgilidir.
Bilim insanları her katılımcının beyinlerinde özelleşmiş olduğu düşünülen binlerce bölge üzerinde ölçümler yaptılar. Elde edilen bulgular gösteriyor ki, bazı işlevler beynin sadece bir yarım küresinde olabiliyor ancak katılımcıların hiçbirinde beynin bir yarım küresinin diğerinden daha baskın olduğu tespit edilemedi.
Baskın sol beynin özellikleri
Dil ve konuşma becerisi, Mantıklı düşünme, Kritik karar verme, Hesaplama ve işlem yapma.
Özetlemek gerekirse REM uykusu pontin beyin kökü tarafından düzenlenirken, rüya olgusu genel olarak ön beyin tarafından düzenlenmektedir [5,6,7]. Uyanıklık sırasında görsel aktivite lateral prefrontal korteks (LPFK) tarafından kontrol edilmekte ve REM sırasında LPFK'nin inaktif olduğu bilinmektedir.
Amigdala: Talamus gibi amigdala da beynin iki tarafında da bulunan bir yapıdır. Duygu ve içgüdülerimizi bunlara bağlı olarak da tepkilerimizi yöneten merkez amigdaladır. Korku, öfke, şiddet gibi ani gelişen duyguların yönetim merkezi olan amigdala aynı zamanda hayatta kalma dürtülerinin de temel merkezidir.
2. Alt Beyin Düzeyi: Beyin korteksi ile omurilik arasında yer alan yapılardır. Bilinçaltı fonksiyonları kontrol eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri