Uçakaltı bagajında sıvı kısıtlaması yoktur ancak; tehlikeli maddeler sınıfına giren sıvılarda havayolu işletmesinin politikasına uyulmalıdır. Yolcu olarak seyahat eden uçuş ekibi/personel sıvı kısıtlamasına tabidir.
Uçak yolculuğu ile seyahat ederken sıvı taşıma gibi bir durumunuz varsa el bagajınızda taşıma yapabilirsiniz. Sıvı ürünlerinizi en fazla 100 ml hacimli kutularda ve toplamda 1 litreye geçmeyecek şekilde taşıyabilirsiniz.
Uluslararası kurallara göre el bagajında tüm uçuşlarda sıvı kısıtlaması uygulanmaktadır. Bu uygulamaya göre el bagajında, kilitli torba içerisinde olmak kaydıyla maksimum 100 ml'lik kapta sıvı taşınmasına izin verilmektedir.
İçi su dolu bir pet şişeyi uçağa alamazsınız, ama içi boş bir cam şişeyi uçağa alabilirsiniz. Uçakta şişeyi ya da şişelerinizi koltuğun sert kolçağına vurarak yarısını kırarsınız ve elinize fazlasıyla kesici bir cisim ele geçirmiş olursunuz.
Sıvılar her biri en fazla 100 ml olan kaplarda, toplamda 1 litreyi geçmeyecek şekilde, şeffaf ve kilitli poşetlerin içinde taşınabilir. Her bir yolcu ise sadece 1 poşet taşıyabilir.
İlgili 44 soru bulundu
UÇAKLARA SU SOKMAK YASAK
Bunun temel nedeni ABD'de yaşanan 11 Eylül terör saldırısıdır. Benzer şekilde 2006'da bir yolcu yanında taşıdığı sıvılardan hazırladığı bomba ile uçağı patlatma girişiminde bulunmuştur, neyse ki önlenmiştir. Bu olayların ardından yolcuların yanlarına sıvı alma kısıtlaması getirilmiştir.
Özellikle yasaklanmadığı sürece uçak bagajında katı, sıvı, yarı sıvı olarak adlandırılan herhangi bir yiyecek veya içecek taşıyabilirsiniz.
El bagajında, tüm sıvılar/spreyler/ jellerin maksimum 100 ml'lik kapta taşınmasına izin verilmektedir.
Kabin bagajı içine alabileceğiniz kozmetik ürünleri, 100 ml'yi geçemez. Sıvı haldeki bebek maması gibi temel ihtiyaç ürünleri, kilitli poşetle kabin bagajı olarak taşınabilir. Uçak içine hiçbir şekilde yanıcı, kesici, delici, ezici eşyalar ve zarar verici olarak tanımlanabilecek eşyalar sokulmaz.
Önemli Hatırlatma! El bagajlarında 1 litrelik ağzı kilitli torba içinde her biri en fazla 100 ml'lik kaplarda sıvı, jel ve aerosol taşıyabilirsiniz. 100 ml'den büyük kaplardaki sıvı ve benzeri yiyecek ve içecekleri uçak altı bagaja vermelisiniz.
Kabin bagajı içerisine, kesici, ezici, yanıcı, delici ve zarar verici eşyalar kesinlikle alınmamaktadır. Kabin bagajlarında reçetesiz, orijinal ambalajı bulunmayan ve doktor raporsuz ilaçlar alınmamaktadır. El bagajı kurallarını uymanız güvenlik kontrol noktalarından sorunsuz ve hızlı geçmenizi sağlayacaktır.
Parfüm, deodorant, kontakt lens solüsyonu gibi yasak olmayan sıvı maddeleri, 100 ml'den daha küçük boyutlardaki orijinal kutularında olmak üzere, kabin içinde taşıyabilirsiniz. Kutu boyutu 100 ml üzerinde olan kutular, içerisinde daha az sıvı varsa bile, kabinde taşınamamaktadır.
Reçel ve bal gibi akabilen gıdalara kabin bagajında izin verilmiyor. Bu gıdaları belirtilen standartlara sahip kapalı kutulara yerleştirerek normal bagajınıza yerleştirebilirsiniz.
Bavulun içindeki giysilerin buruşmaması için valizin en alt kısmına tarak, saç kurutma makinesi, terlik, ayakkabı, saç maşası, makyaj çantası veya kutu gibi sert yapılı eşyalar yerleştirilmeli. Bunların üzerine çorap, tayt, eşofman, iç çamaşırı, bikini veya mayo gibi kırışsa da önemsenmeyen giysiler koyulmalı.
Sorun olmaz, el valizinde değilde bağaja verirsiniz sorun yaşamazsınız. Çağrı merkezinin de dediği gibi akmıyacak yada sızmayacak şekilde paketleneniz gerekir.
Türkiye'de 1 Nisan 2012'de yayınlanan kararnameye göre tam katı halde olmayan yiyeceklerin kabin bagajında taşınması yasak. Dolayısıyla salça da tam katı yiyecek sayılmıyor ve maalesef uçağın içine alınmıyor.
Sırt Çantası Kabin Bagajı Sayılır Mı? Kabin bagajı valiz olabileceği gibi sırt çantası da olabilir. Bagajın şekli veya ürün yapısı çoğu durumda önemli değildir. Burada kabin bagajı için temel şartlar ağırlık, ölçü ve içeriktir. 8 kilogramı geçmeyen ve ölçü limitlerine uygun sırt çantaları kabin bagajı sayılır.
Bıçak gibi kesinci aletlerin yasak olduğunu sanırım herkes biliyordur ama törpü, tırnak makası hatta birden fazla çakmağın da el bagajına alınamayacağını biliyor musunuz? Çok fazla tokadan tutun, cımbız tırnak makası hatta bazen törpüye de izin çıkmıyor.
Sıvılar için kabin bagajında taşımak istiyorsanız en fazla 100 ml ve hacimli şişe veya kutu içinde olması kaydıyla yanınıza alabilirsiniz. İlaçlar için ise yanınızda reçete olmalı.
İçecek sudan meyve suyuna, parfümden nemlendiriciye, şuruptan losyonlara kadar farklı birçok ürün sıvı kategorisinde değerlendiriliyor. Havalimanı dışından getirilen içecekler ve meyve suları kesinlikle uçağa kabul edilmiyor. Ancak son güvenlik noktasından sonra satın alınan içeceklerle uçağa binişe izin veriliyor.
Uçuş Görevlileri Birliği / The Association of Flight Attendants: "Uçakta verilen su, Çevre Koruma Dairesi bünyesinde güvenle içilebilir hale gelecek şekilde bir düzenleme getirdi.
Yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda geçerli olan fazla bagaj ücretlerini ise fazla bagaj sayfasında bulabilirsiniz. Kabin Bagajı (El Bagajı) Yolcunun kendi denetim ve sorumlulukları altında olan, yolcu kabininde ücretsiz taşınan, 55x40x23 cm ebatlarında ve 8 kg ağırlığında olan bagajlardır.
El bagajlarında taşınan 100 mililitreden fazla miktardaki sıvı ve kremlere güvenlik personeli tarafından el konuyor. Havaalanlarında büyük gecikmeye neden olan uygulama, 2006 yılında El-Kaide'nin 9 Eylül saldırılarına benzer şekilde bir başka terör saldırısı planının ortaya çıkması sonucunda başladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri