Öğrenme güçlüğü, normal zihinsel kapasitesi olan insanların özellikle okuma, yazma, matematik gibi temel becerileri öğrenmekte zorlanmasıdır. Bu kişilerin öğrenme sürecinde engelleri vardır ve bu engeller aşılması gereken problemlerdir.
Özellikle konuşma gecikmeleri, kelimeleri yanlış telaffuz etme, konuşurken harf ve hecelerin yer değiştirmesi gibi belirtiler özgül öğrenme güçlüğüne işaret edebilir. Özellikle bir şey anlatırken zorlanma, az konuşma ya da kelime dağarcığının yetersiz olması da bu belirtiler arasında kabul edilir.
Öğrenme güçlüğü bir zeka geriliği ya da zihinsel bir engel değildir. Öğrenme güçlüğü olan bireylerin yaşadıkları öğrenme sorunları zeka düzeyindeki gerilik ile ya da engel ile ilişkili değildir.
İlgili 29 soru bulundu
Disleksi tanısı konulur ise: Engelli Sağlık Kurulu Raporu düzenlenir. (En az %20 oran) Skolastik becerilerde karma tip bozukluk Özgül öğrenme güçlüğü Disleksi!!! Disleksi, rapor için başvurulan hastanelerde veya Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde uygulanan test WISC-R Testi'dir.
ÖÖG kesinlikle zeka geriliği değildir, ÖÖG tanısının konulabilmesi için çocuğun zeka düzeyinin normal sınırda ya da üzerinde olması gerekmektedir.
Görülme sıklığı nedir? Erkeklerde kızlara oranla 3-4 kat daha fazla görülüyor ve okul öncesi dönemde bazı belirtiler olmasına karşın genellikle okul çağındaki çocukların yüzde 15-20'sine tanı konuluyor. Özgül öğrenme güçlüğü olan çocuklarda buna sıklıkla dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu da eşlik ediyor.
0-6 yaş arasında da gözlemlenebilir. Ancak genellikle ilkokula başlanması ve okuma-yazma etkinliğinin başlaması ile tam tanı konur. Özgül öğrenme güçlüğü normal ya da normalden daha zeki çocukların yaşadığı bir sorundur.
Disleksi fiziksel bir hastalık değildir. O yüzden belirli bir tedavi yöntemi uygulandıktan sonra bu güçlük bireyden tamamı ile kaybolur demek mümkün değildir. Ancak kişiler bu durum ile ilgili mücadele etmeyi öğrenir.
Disleksi aynı zamanda öğrenme güçlüğü olarak da bilinir. Genellikle çocukluk çağında fark edilen disleksi problemi nadir olarak görülse de bilinen bir sorundur ve yaşam boyu süregelebilir. Yaşam boyu süren disleksi durumu da gelişimsel disleksi şeklinde adlandırılır.
Disleksisi olan bireylerin sözcükleri doğru okuma, okuduğunu anlama ve okuma hızlarında problemler vardır. Okuma yazmayı öğrenmede yaşıtlarına göre gecikme görülür. Okurken yanlış ve yavaş okuma, harf, hece ve satır atlama sıktır. Okuduğunu anlamada güçlük çekerler.
Disleksinin en erken belirtileri, çocukluk çağında gelişir. Özellikle çocukların ses çıkarmayı öğrendikleri 1-2 yaşlarında ortaya çıkar.
Ülkemizde öğrenme güçlüğü tanısı psikiyatrlar tarafından konulmaktadır.
Genel olarak disleksi belirtileri ilkokul döneminde fark edilir ve tanı 7-8 yaşlarında konulur ancak ebeveynler iyi birer gözlemciyseler okulöncesi dönemde de disleksi tanısının konulması mümkündür.
- Öğrenci, eğitim-öğretim çalışmalarında etkin aktif duruma getirilmeli. - Basit sözcükler ve kısa cümleler kullanılmalı, kendilerini sözle anlatmaya teşvik edilmeli. Somut materyallerden faydalanılmalı. - Başarı ile yapılmış işler üzerinde önemle durulmalı.
Disleksi, zamanında farkedilmez ve tadavi edilmezse çığ gibi büyür. Çocuklar okulda hergün biraz daha geride kalacakları için daha da öfkelenebilir ve başarızlık hissine kapılabilirler. Genelde, özgüven sorunları kötü davranışlara ve depresyon, anksiyete ve okulu bırakma gibi duygusal problemlere yol açar.
Tanı için öncelikle zeka testi uygulanır. Bu test ile çocuğun normal zihinsel gelişime sahip olup olmadığı, güçlü ve zayıf yanları belirlenir. Daha sonra okuma, yazma ve aritmetik becerilerini değerlendirecek olan testler yapılır. Ayrıca özel öğrenme güçlüğü belirtilerinin araştırıldığı bir grup test daha yapılır.
Öğrenme güçlüğü tamamen doğuştan gelen bir sorundur ve genellikle çocuklarda eğitim süreci içerisinde sonrasından fark edilmektedir. Beyin içerisindeki yapısal işlevlerde bulunan kalıtsal etmenlerin yer aldığı bilinmektedir.
En sık görülen özgül öğrenme güçlüğü tipi olan disleksi, yani okuma bozukluğu, çocuğun okuma becerisini düşüren, harf-ses uyumu, harflerin şekilleriyle seslerini eşleştirememe, hecelemekte zorlanma gibi durumlarla kendisini gösterir.
Disleksi tarama testi ve beraberinde diğer öğrenme güçlüğü testleri, rehberlik araştırma merkezlerinde (RAM) , okullardaki rehberlik servislerinde veya özel eğitim kurumlarında öğrencilerin velileri veya öğretmenleri tarafından ölçeğin doldurulması ile uygulanabilir.
Öğrenme bozukluğunun, nedenleri henüz tam olarak aydınlığa kavuşmamıştır. Yaygın olarak kabul edilen görüşe göre, öğrenme bozukluğu çeşitli genetik ve çevresel etkenlerle belirlenen, biyolojik temele dayalı bir işlevsel bozukluktur.
Özgül Öğrenme Güçlüğü'nün tek tedavisi eğitimdir.
özellikle öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliği alanlarında eğitim almış kişiler tarafından uygulanması gerekmektedir. Öğrenme Güçlüğü'nün tedavisi / terapisi evde özel ders alınması ya da normal sınıflarda verilen eğitim müfredatı ile yapılamaz.
Kişinin zekasının normal ya da normalin üstünde olmasına rağmen, yaşı, zekası ve verilen eğitim düzeyine göre beklenen düzeyde öğrenememesi Disleksi (özel öğrenme güçlüğü) olarak tanımlanır.
Disleksi nörolojik bir hadise olup, kişinin okuma ve yazma ile ilgili fonksiyonlarının olumsuz yönde etkilendiği bir rahatsızlıktır. Beynin kelimeleri oluşturan sembollerin ve kelimelerin hangi seslerden meydana geldiğini algılaması ile ilgili bir problem olarak ifade edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri