Öğrenme stilleri envanterleri ise bir kişinin hangi öğrenme stiline/stillerine yatkın olduğunu, çevresini nasıl algıladığını ve öğrenme ortamı ile nasıl etkileşime girdiğini görebilmek için geliştirilmiştir. İnsanların farklı öğrenme stillerine sahip olabileceği fikri ilk olarak 1970'li yıllarda popüler hale geldi.
Öğrenme stili, öğrencinin en etkin şekilde öğrenmek için yani, yeni bir bilgiyi almak, anlamak, tutmak ve tekrar kullanabilmek için programlandığı tarzıdır. Öğrenme stilleri her bir öğrencinin yeni ve zor bilgiyi öğrenmeye hazırlanırken, öğrenirken ve hatırlarken farklı ve kendilerine özgü yollar kullanmasıdır.
Ortaokul ve lise dengindeki öğrenciler için uygulanan bu testin bitiminin ardından kişideki öğrenmeye ilişkin alan belirlenmektedir. Öğrencinin öğrenme stilinin belirlenmesinden sonra ise birey artık bir konu üzerinde çalışırken bu yöntemi uygulayabilir.
Bu bulgular “5-6 Yaş Çocukları İçin Öğrenme Stilleri Ölçeğinin içerdiği her maddenin çocukların öğrenme stillerini ayırt etme niteliği taşıdığı şeklinde yorumlanabilir.
Vermunt'un Öğrenme Stilleri Ölçeği (ÖSÖ) öğrencilerin çalışmalarını nasıl yaptıkları ve kendi öğrenmelerini nasıl algıladıklarına açıklık getirme amacındadır. ÖSÖ, Ölçeği, çalışma stratejileri, motivleri ve tutumları ile ilgili cümleleri içermekte- dir. Öğrenme stili ölçeğinde sorular beşli likert tipindedir.
İlgili 34 soru bulundu
Baskın alanlar genellikle; görsel, işitsel ve kinestetik (yaparak) öğrenme olarak 3 gruba ayrılır. En sık gözlenen öğrenme stili %65 ile görsel öğrenme, sonra %30 ile işitsel öğrenme ve %5 ile kinestetik öğrenmedir. Ancak, aynı kişide birden fazla baskın öğrenme stilleri olabilir.
Kişilik envanteri testleri sonucunda, bireylerin güçlü ve zayıf yönleri, tutumları, potansiyel yetkinlikleri, yetenekleri, sosyal özellikleri ve ilgi alanları hakkında daha fazla bilgi edinilebilir.
İşitsel öğrenmeyi tercih eden öğrenciler, bilgiyi işiterek daha iyi öğrenirler. Ses kayıtları, tartışmalar gibi kaynaklar işitsel öğrencilerin işine yarayabilir. Öğrendiklerini sesli olarak tekrar etmek, arkadaşlarla konuları tartışmak işitsel öğrenciler için faydalı çalışma yöntemleri arasında bulunur.
16PF kişilik envanteri işe alma-yerleştirme, ölçme-değerlendirme, terfi, yetenek yönetimi, koçluk, kariyer gelişimi ve eğitim ihtiyacını belirleme alanlarında kullanılmaktadır. Ayrıca bireysel ve çift/aile danışmanlığı, psikolojik sağlık-ön izlenim-tarama süreçleri ve araştırmalarında da kullanılır.
Kişilik envanteri, İnsan Kaynakları departmanının başvuruları değerlendirmesi ve nihai karar aşamasında hangi adayın pozisyon için daha uygun olacağının saptanması konusunda önemli bir araçtır. Dolayısıyla, kişilik envanterinde verilen cevaplar doğru ya da yanlış olarak değerlendirilmez.
Öğrenmeyi öğrenmek karmaşık sorunların çözümünde anahtar bir rol üstlenir. Kendine güvenin kazanılmasında önemli bir araçtır. Bilgiye ulaşmak için doğru kaynakları araştırmak, ulaşılan bilginin ne olduğunu ve ne tür bir işleve sahip olduğunu düşünmek, bilginin kullanılacağı yeri anlamayı içinde barındırır.
En kalıcı öğrenme tekniği, bilgi ve beceri kazanımını etkili öğrenme yöntemleriyle desteklemek ve hafızaya doğru yerleştirmektir.
Öğrenmeyi öğrenme teknikleri kişinin belirlediği öğrenme amacının gerçekleştirilmesine yönelik olan ve öğrenme sürecini kolaylaştıran tekniklerdir. Öğrenmeyi öğrenme teknikleri öğrenen kişinin kolay ve kalıcı öğrenmesini sağlarken öğrenmedeki verimliliğini arttırmayı sağlamaktadır.
İşe alımlarda adayı daha iyi tanıyabilmek için kullanılan kişilik envanter testi, kişinin karakter analizini yapmak ve temel yetkinliklerini ortaya çıkarmak için kullanılan bir testtir.
Kişilik envanteri, işverenlerin adayların karakteristik özelliklerini belirlemek ve değerlendirmek için kullandığı psikolojik ölçüm aracıdır. İşe alım sürecini yönetenler için personel adaylarının kendine özgü yönlerine dair objektif ve bilimsel bir perspektif sunar.
Kişilik envanteri uygulaması sırasında adayların yalnız kalabildikleri, sakin ve bölünmeyecekleri bir ortamın sağlanması önemli. Adayların, sorulara düşünmeden, detaylı değerlendirme yapmadan, “olmak istedikleri gibi değil, oldukları gibi cevap vermeleri” gerekiyor.
Agte testi;
0-6 yaş arasındaki bebek ve çocukların gelişimsel değerlendirmelerinde kullanılmaktadır. Agte testi çocuğun dil gelişimi, ince motor, kaba motor, sosyal duygusal gelişim ve öz bakım alanların değerlendirmektedir.
Bu durumlar gözlemlendiğinde çocuğun ihtiyacına cevap verecek şekilde, amacına uygun zekâ ya da gelişim testleri bir psikolog ya da konuyla ilgili gerekli eğitimi almış bir uzman tarafından çocuğa uygulanabilir. Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Okul öncesi dönem çocuklarına (4-6 yaş) genellikle, Wechsler Okul Öncesi Dönem Çocukları İçin Zeka Testi (WPPSI) uygulanır, okul çağındaki çocuklara (6-16 yaş) ise Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği - R (WISC-R) veya geliştirilmiş versiyon olan Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği - IV (WISC- IV) uygulanmaktadır.
Uzmanlar, bireylerin veri toplama, toplanan veriyi işleme ve bilgiye dönüştürme konusunda farklı eğilim ve tercihleri olduğu konusunda hemfikirler. Söz edilen üç arkadaş ise, üç temel öğrenme stilini temsil etmektedirler: Kinestetik, işitsel ve görsel.
Yaşantısal öğrenme modeline göre öğrenme deneyimler yoluyla gerçekleştirilir ve kalıcı bir hale getirilir. Kolb öğrenmenin yaşantıya bağlı olduğunu ve öğrenmelerin yaş, cinsiyet, kültür gibi bileşenlere göre değişiklik gösterdiğini savunur. Ancak bu bileşenler kişinin öğrenmesiyle uyum içindedir.
Yaşantısal öğrenme, öğrencilerin bir şeyi yapma deneyimleri üzerine yansıttıkları üzerine odaklanır. Bunun amacı, uygulama yetenek ve deneyimine ek olarak kavramsal anlamayı da sağlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri