Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.
Öğretici metinler değişik amaçlar altında ele alınan ve hazırlanan metinler olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde bilgi ve haber vermek, ikna etmek, kanıları değiştirmek, uyarmak, düşündürmek ve yönlendirmek gibi unsurlar yer almaktadır.
İşlenen konunun ele alınış şekli, anlatım tarzı ve üsluba bağlı olarak farklı türleri oluşmuştur: Bilimsel, tarihi ve felsefi metinlerin yanı sıra makale, eleştiri, deneme, fıkra/köşe yazısı, sohbet(söyleşi), röportaj, gezi yazısı, anı(hatıra), günce(günlük) ve biyografi/otobiyografi öğretici metin türlerindendir.
Edebi eserler şiir ve düz yazı olmak üzere iki ana başlıkta toplanır. Nesir ve mensur adıyla da bilinen düz yazılar da sanatsal metinler ve öğretici metinler olarak ikiye ayrılır. Şiir, roman ve öykü gibi sanatsal yazılarda üslup ve kurgu, öğretici metinlerde ise bilgi ön plandadır.
İlgili 37 soru bulundu
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.
Anlatmaya bağlı metinler öğretici ve sanatsal metinler olmak üzere gruplandırılabilir. Roman, hikâye, halk hikâyesi, destan, masal ve fabl gibi metinler anlatmaya bağlı sanatsal metinlerdir. Deneme, fıkra, eleştiri, biyografi, deneme, gezi yazısı gibi metinler anlatmaya bağlı öğretici metinlerdir.
Bilgilendirici metin türleri içinde bilimsel yazılar, maka- leler, tarihi yazılar, denemeler, eleştiriler, haber metinleri, günlükler ve gezi yazıları bulunur. Yazınsal türler içinde ise masal, öykü, roman, fıkra, fabl, tiyatro, destan ve şiir gibi metin türleri vardır. Bilgilendirici metinlerde amaç bilgi vermektir.
Makale, deneme, fıkra, gezi yazısı, eleştiri, sohbet, biyografi gibi metin türleri bilgilendirici türde metinlerdir.
Köşe yazısı veya fıkra; bir yazarın ve köşe yazarı'nın herhangi bir konu veya günlük olaylar hakkındaki görüşlerini, düşüncelerini ayrıntılara inmeden anlattığı gazete ve dergilerde yayımlanan kısa fikir yazılarının genel adıdır.
Kitapta, 4 anı, 1 anonim ürün, 3 biyografi, 1 deneme, 1 destan, 2 fabl, 1 fıkra, 2 köşe yazısı, 4 gezi yazısı, 4 hikâye, 1 masal, 1 mektup, 3 söyleşi, 6 şiir ve 1 tiyatro olmak üzere 15 tür metin vardır.
Bilgilendirici metinlerin dili yalındır. Bu metinler nesneldir yani kişiden kişiye değişmez. Tek anlamlıdır. Bilimsel yazılar, tarihi yazılar, gezi yazıları, otobiyografi, biyografi, deneme, eleştiridir.
Öğretici metinler bilgi vermek amacıyla yazılan metinlerdir. Bu metinler hayatın gerçeklerini, tarihi olayları, felsefi düşünceleri ve bilimsel gerçekleri anlatır. Dil, bu metinlerde göndergesel işlevinde kullanılır.
Kurmaca kavramının sözlük anlamına baktığımızda karşımıza "Olmadığı halde varmış gibi tasarlanmış, kurgulanmış," ifadesi çıkmaktadır. Edebiyatta kurmacanın yer aldığı türlerse roman, öykü, anlatı ve oyundur. Kurmaca metinler salt gerçeklikten hareket edilerek yazılsalar bile hayal gücünü içerirler.
Kurmaca ürün olan metinler anlatmaya bağlı edebi metinler olarak ifade edilebilir. Özellikle bunlar içerisinde masal, hikaye ve roman gibi türler yer alır.
Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.
Okuyucuya bilgi ve haber vermek yada tanıtmak amacıyla yazılan ve okuyucuyu herhangi bir konuda aydınlatan metinlere BİLGİLENDİRİCİ METİN denir.
Bilgilendirici, önemli, güncel, dürüst, objektif ve anlaşılır olmak zorundadır. 6N1K sorularının (ne, nerede, ne zaman, nasıl, neden, nereden ve kim) yanıtlarını içermesi gerekir. Dijital habercilikte, başlık, spot, kaynak, giriş ve haber metni şeklinde yazılır.
Kelimeler cümleleri, cümleler paragrafları, paragraflar da yazıları oluşturur. Paragraf bir yazının küçültülmüş bir örneğidir. Bu yönüyle yapı bakımından bir yazıya benzer.
Öyküleyici metinler, belirli bir yer ve zaman diliminde yaşanmış ya da kurgulanmış bir olayla ilgili yazılan metinlerdir. Bilgilendirici metinler, bir konu hakkında bilgi vermek amacıyla yazılan metinlerdir.
Bilgilendirici metinlerde her tümce tek bir anlam taşımalı, sözcükler temel anlamlarıyla kullanılmalıdır (Adalı, 2004). Yazmaya karşı olumsuz tutum içerisinde bulunan bireylerin ilgi alanları doğrultusunda herhangi bir konuda bilgi veren metin oluşturmaları daha kolay ve ilgi çekici olabilir.
Masalın özellikleri
Olaylar ve kahramanlar olağanüstü özellikler içerir. Kahramanları arasında olağanüstü varlıklar (cin, peri, melek) veya hayvanlar bulunabilir. Ahlâka dayalı, yararlı, eğitici anlatılar olarak düşünülürler.
Kısaca, bir türküye bağlı olarak anlatılan hikâyelere ise Kuzey Doğu Anadolu' da serküşte ve kaside, Güney Anadolu'da ise bozlak adı verilir.
Halk hikâyeleri destan geleneğinin devamı olarak gelişmiş zamanla destan geleneğinden modern hikâyeciliğe geçişi sağlamıştır. Destan geleneğinden halk hikâyeciliğine geçişi sağlayan ilk eser olarak kabul edilen Dede Korkut Hikâyeleri bu türün ilk örnekleri olarak da kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri