Verilen bilgiler çeşitli gerekçeler sunularak kabul ettirilmeye çalışılır. Söz sanatları ve mecaz anlamlar ise çok fazla tercih edilmez. Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.
Bunlar içerisinde fıkra, makale, deneme, eleştiri ve anı ile beraber biyografi gibi pek çok tür bulunmaktadır. Bu türler üzerinden konuya bağlı olarak öğretici ve yol gösterici metinler yazılır. Aynı zamanda otobiyografi, söylev, mektup, mülakat, söyleşi ve röportaj ile gezi yazısı gibi birçok unsur öne çıkmaktadır.
Metin türleri yani edebi türler herhangi bir uyak veya ahenge bağlı kalmasalar da kendi içlerinde türlerine ayrılıyorlar. Olay, düşünce ve bildirim yazıları olarak üçe ayrılıyorlar. Olay yazılarında öne çıkan yazı türleri ise, hikâye, roman ve masallardır.
Düşünce yazılarında ve resmi mektuplarda anlatım daha ciddi; özel mektuplarda, anılarda daha içten; olay yazılarında sürükleyici, heyecan doludur. Anlatımda kimi zaman konuşma dili, kimi zaman şiir dili kullanılır. Her ikisi için de iki anlatım biçimi vardır: Dolaylı anlatım, dolaysız anlatım.
İlgili 41 soru bulundu
Öğretici metinlerde dil, göndergesel işlevindedir. Öğretici metinlerde içerik tekrarlamaları ile cümle akışını bozan ve söylenmesi güç olan kelimelere yer verilmez. Verilen bilgiler çeşitli gerekçeler sunularak kabul ettirilmeye çalışılır. Söz sanatları ve mecaz anlamlar ise çok fazla tercih edilmez.
Bir duyguyu, düşünceyi, olayı veya durumu anlatan yazıya metin denir. Metinler türleri düz yazı ve şiir olmak üzere ikiye ayrılır. Bir haberi, olayı, düşünceyi veya durumu cümleler halinde ifade eden yazılara düz yazı denir. Düz yazı da kendi içinde hikaye edici ve bilgilendirici olmak üzere ikiye ayrılır.
Roman, hikaye, masal, makale, deneme, fıkra ve eleştiri olmak üzere toplamda 7 adet metin türü bulunuyor.
Amaç okura bilgi vermek, okuru aydınlatmak ve ikna etmektir. Makale, biyografi, otobiyografi, haber yazısı, gezi yazısı, nutuk gibi türler öğretici metinlerin başında gelir. Ders kitapları, belgesel metinleri ya da kullanım kılavuzları da öğretici metin örnekleridir.
Bilgilendirici metin türleri içinde bilimsel yazılar, maka- leler, tarihi yazılar, denemeler, eleştiriler, haber metinleri, günlükler ve gezi yazıları bulunur. Yazınsal türler içinde ise masal, öykü, roman, fıkra, fabl, tiyatro, destan ve şiir gibi metin türleri vardır. Bilgilendirici metinlerde amaç bilgi vermektir.
Edebi eserler şiir ve düz yazı olmak üzere iki ana başlıkta toplanır. Nesir ve mensur adıyla da bilinen düz yazılar da sanatsal metinler ve öğretici metinler olarak ikiye ayrılır. Şiir, roman ve öykü gibi sanatsal yazılarda üslup ve kurgu, öğretici metinlerde ise bilgi ön plandadır.
Roman, hikâye, halk hikâyesi, destan, masal ve fabl gibi metinler anlatmaya bağlı sanatsal metinlerdir. Deneme, fıkra, eleştiri, biyografi, deneme, gezi yazısı gibi metinler anlatmaya bağlı öğretici metinlerdir.
Köşe yazısı veya fıkra; bir yazarın ve köşe yazarı'nın herhangi bir konu veya günlük olaylar hakkındaki görüşlerini, düşüncelerini ayrıntılara inmeden anlattığı gazete ve dergilerde yayımlanan kısa fikir yazılarının genel adıdır.
roman, tiyatro, masal, efsane, destan, fabl, anı yazısı, gezi yazısıdır. Düşünceye dayalı türler, makale, deneme, söyleşi, fıkra, eleştiri, incelemedir.
Makale, deneme, fıkra, gezi yazısı, eleştiri, sohbet, biyografi gibi metin türleri bilgilendirici türde metinlerdir.
İşlenen konunun ele alınış şekli, anlatım tarzı ve üsluba bağlı olarak farklı türleri oluşmuştur: Bilimsel, tarihi ve felsefi metinlerin yanı sıra makale, eleştiri, deneme, fıkra/köşe yazısı, sohbet(söyleşi), röportaj, gezi yazısı, anı(hatıra), günce(günlük) ve biyografi/otobiyografi öğretici metin türlerindendir.
Bilgilendirici metinlerin dili yalındır. Bu metinler nesneldir yani kişiden kişiye değişmez. Tek anlamlıdır. Bilimsel yazılar, tarihi yazılar, gezi yazıları, otobiyografi, biyografi, deneme, eleştiridir.
Metin, kelimelerin ve cümlelerin dilin kurallarına bağlı olarak sıralanmasından meydana gelir. Cümlelerin metin oluşturabilmesi için belirli bazı ölçütler vardır: “Bağdaşıklık, tutarlılık, kabul edilebilirlik, durum, bilgisellik, metinler arası ilişki” (Keçik ve Uzun, 2003: 11).
Yazı türleri ''düz yazı'' ve ''şiir'' türleri olarak iki ana başlıkta toplanır. Roman, öykü, fabl ve masal olay yazılarının en çok okunan türleridir. Deneme, makale ve eleştiri ise düşünce yazılarına örnek olarak gösterilebilir. Yazı çeşitleri ve özelliklerini sizler için derledik.
Metin türleri iki farklı kategoriye ayrılır. Bunlardan biri düz yazı diğeri ise şiirdir. Her ikisinin de farklı özellikleri vardır ve bu özelliklerini kullanarak hikayeler ya da şiirler yazarız. Şimdi düz yazı ve şiirin özelliklerine bakarak metin türlerini inceleyeceğiz.
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.
Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır.
Çocuk edebiyatında metin türlerini ana başlıklar olarak masal-destan-mitoloji, fabl, roman, öykü, şiir, biyografi, çizgi roman, çocuk dergileri ve gazeteleri, anı-günlük, gezi yazısı, bilmece-tekerleme-fıkra olarak tanımlayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri