Öğretim üyesi; üniversitelerde kadrolu çalışan, doçent ya da profesör gibi unvanlara sahip olan akademik personeldir.
Tüm doktor öğretim üyeleri sözleşmeli. Yani yaklaşık 100 bin kişi kadroya alınmıyor.
Daimi bir kadro değildir, doktora veya diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık ya da sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış olanların kadro ile ilişikleri bir yıl uzatılır.
128/I'e göre “devletin” istihdam ettiği memurlar dışındaki diğer kamu görevlileri; üniversite öğretim elemanları ve bu arada araştırma görevlileri de diğer kamu tüzel kişilerinin (üniversitelerin) istihdam ettiği diğer kamu görevlileridir.
Öğretim Üyesi:Yüksek lisansın ardından doktorasını tamamlamış kişiler, yani doçent ve profesör kadrosunda olan kişiler öğretim üyesi olarak isimlendirilir. Öğretim Görevlisi:Yüksek lisans yada doktora şartı aranmayan üniversitelerde ders veren kişilerdir.
İlgili 17 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Öğretim Görevlisi 2023 yılında ortalama 28.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Öğretim Görevlisi , Ocak 2023 yılında ortalama 22.660 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 13.992 TL maaş alıyordu.
öğretim üyeleri
Üniversite öğretim elemanlarının aylıkları, yine daha önce olduğu gibi 657 sayılı Kanunda yer alan gösterge tablosu ve Devlet Memurlarının aylıklarına esas olan katsayı dikkate alınmak suretiyle hesaplanacaktır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesinde memur sınıfları sayılmış. Akademisyenler bu sınıflara dahil değil. Dolayısıyla Devlet Memurları Kanunu'na göre akademisyenler memur değil.
Öğretim görevlisi pozisyonu, üniversitelerde özel uzmanlık gerektiren konularda öğrencilere ders verme amacıyla geçici veya devamlı olarak görevlendirilen kişilere verilen unvandır. 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'na göre, bu kişiler üniversitede ders vermek ve uygulama yapmakla görevlidir.
Öğretim görevlisi olmak için, lisans mezuniyetinin ardından Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girme şartı bulunmaktadır. Sınavda başarı sağlanmasının ardından, görev alınmak istenen üniversite tarafından düzenlenen sözlü mülakata girmek gerekmektedir.
Yükseköğretim Kurulu, öğretim üyelerinin 75 yaşına kadar sözleşmeli olarak çalışabilmesine imkan sağlayan kanuni düzenlemenin detaylarına dair usul ve esasları açıkladı.
Bilindiği üzere, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa ekli Ek Gösterge Cetveline göre Öğretim Görevlisi ve Araştırma Görevlilerinin kadro dereceleri 1 ila 7 aralığında belirlenmiştir.
Evet, Doçent ve Profesör hariç bütün akademisyenler sözleşmeli olarak çalışmakta, sürekli işleri ile tehdit edilmekte ve akademisyenliğin her aşamasında haksızlığa, mobbinge ve tehditlere maruz kalmaktadır.
Devlet üniversitelerinde, bölümler akademisyen ihtiyaçlarını rektörlüğe bildirirler. Üniversite Yönetim Kurulu'na gelen personel talepleri incelenerek karara bağlanır. Açılmasına karar verilen kadrolar YÖK'ün onayına sunulur. YÖK'ün onayından sonra gazetelere ilana çıkılarak alım süreci başlatılır.
Öğretim üyesi, üniversitelerde görev yapan doktor öğretim üyesi, doçent ve profesörlere verilen isim. Yardımcı doçent doktorasını tamamlamış, akademik çalışmaları bulunan öğretim üyesidir. Üniversite doçenti unvanının alınabilmesi için belirli sınavların başarılması gerekir.
Öğretim Üyesi Yetişrime Programı (ÖYP) başlamadan önce 2006-2009 seneleri arasında 41 yeni üniversite açıldı. Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında YÖK tarafından çeşitli üniversitelere atanan 15 bin araştırma görevlisinin kadro garantisi, son Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kaldırıldı.
2914 Sayılı Yüksek Öğrenim Personel Kanunu.
eleman.net verilerine göre, Akademisyen 2023 yılında ortalama 39.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Akademisyen , Ocak 2023 yılında ortalama 31.680 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 19.536 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
MADDE 7 – (1) Doktor öğretim üyeleri, ilgili yönetim kurulunun görüşü alındıktan sonra fakültelerde ilgili dekanın, diğer birimlerde müdürün önerisi ile rektör tarafından en az bir en çok dört yıl süre ile atanır. (2) Her atama süresinin sonunda görev kendiliğinden sona erer.
2547 sayılı Kanun'da siyasi parti faaliyetinde bulunmamak kaydıyla yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanlarının siyasi partilere üye olabilecekleri düzenlenmiştir. 657 sayılı Kanun'da ise siyasi partiye girmek devlet memurluğundan çıkarılmayı gerektiren fiiller arasında gösterilmiştir.
b. Yükseköğretim kurumlarından, mahkeme veya disiplin kararları ile çıkarılanlar hariç olmak üzere herhangi bir nedenle kendi isteği ile ayrılan öğretim üyeleri başvuruları üzerine bu Kanun hükümleri çerçevesinde kadro koşulu aranmaksızın tekrar ayrıldıkları yükseköğretim kurumlarına dönebilirler.
04.11.1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun "Emeklilik Yaş Haddi" başlıklı 30 uncu maddesinde; "Öğretim üyelerinin görevleri ile ilişkilerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 67 yaşını doldurdukları tarihtir." Hükmü gereği 67 olarak belirlenmiştir.
Öğretim üyesi, üniversite ve benzeri yükseköğrenim kurumlarında öğrencilere eğitim vermekle görevli kişidir. Öğretim üyesi olmak için lisans programlarından mezun olmak, yüksek lisans eğitimini tamamlamak ve doktora yapmak gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri