Açıklama: → Öğretmen kelimesinin zıt anlamı yoktur, öğretmen kelimesinin eş anlamlısı muallim dir.
⚘Öğretmen kelimesinin zıt anlamlısı yoktur, eş anlamlısı vardır. Eş anlamlısı da muallim olacaktır.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Eş anlamlı ( anlamdaş ) olmaları sebebi ile birbirlerinin yerine kullanıldıklarında cümle bütünlüğünü bozmazlar. Öğretmen kelimesinin eş anlamlısı 'muallim' olmakla birlikte, ' hoca' ve kadın öğretmenler için kullanılan ' muallime' de öğretmen sözcüğünün eş anlamlısı olarak kabul edilmektedir.
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
İlgili 32 soru bulundu
Şimdi bu konuda ele alacağımız diğer zıt anlamlı sözcüklerden bazılarına bakalım. Kirli = Temiz Yaşlı = Genç Aşağı = Yukarı Şişman = Zayıf Aç = Tok Ağır = Hafif Ucuz = Pahalı Büyük = Küçük Görmüş olduğunuz gibi bu konuda birçok farklı zıt anlamlı kelimeleri kullanmak mümkün.
Zıt anlamlı kelimeler; anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere denir. Birbiriyle çelişen özellikler barındırırlar. Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlısı MUALLİM, MUALLİME veya HOCA kelimeleridir.
Türk Dil Kurumu'nun resmi internet sitesinde muallim sözcüğünün eş anlamlısı 'öğretmen' olarak belirtilmiştir. Bu nedenle cümle içerisinde aynı anlama gelen muallim ve öğretmen sözcükleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
ÖZ: Osmanlı eğitim sisteminde öğretmenler; muallim, müderris, molla, hoca gibi adlarla anılmışlardır.
Zıt kelimesinin eş anlamı ise karşıttır. Zıt ile karşıt kelimeleri birbirinin eş anlamlısı olarak belirlenmiştir.
Eş Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir? Eş kelimesinin zıt anlamlısı olan kelime zıt kelimesidir.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
Eski bir kelime olan kadın kelimesi gibi zıt anlamlısı olan erkek kelimesi de dilimize 12.yüzyılda girmiş bir kelimedir. Kadın kelimesinin zıttı olarak karşımıza çıkan erkek kelimesi anlamına baktığımızda karşımıza birden fazla anlam çıkmaktadır. İşte erkek kelimesinin anlamları; Yetişkin adam, er kişi.
Karşıt rengi mavidir. Kırmızının, tamamlayıcı rengi yeşildir.
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir. Öğrenci kelimesinin yalnızca eş anlamı bulunmaktadır.
Muallim kelimesinin zıt anlamı bulunmamaktadır. Ancak eş anlamı vardır. O da "öğretmen" sözcüğüdür.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı olarak 'hekim' ve 'tabip' karşımıza çıkmaktadır.
Hakim kelimesinin eş anlamlı kelimesi ise Yargıç, başat, yargıcı, bilge, filozof kelimeleridir.
Uçurum kelimesinin Eş Anlamlısı olan kelime yamaç olarak bilinmektedir. Uçurum kelimesinin diğer eş anlamlısı olan kelimeler ise yar, sarp kayalık, yalpak kelimeleri uçurum kelimesine eş anlamlısı olan kelimelerdir.
Yazılışları farklı, fakat anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı ya da anlamdaş sözcükler adı verilir. Soruda belirtilen öğrenci kelimesinin eş anlamlısı talebe, öğretmen kelimesinin eş anlamlısı ise muallimdir.
SİYAHIN EŞ ANLAMLISI
Bu kelimenin eş anlamlısı beyazın karşıtı olan karadır. Bilindiği gibi kara sözcüğü eş sesli bir sözcüktür.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Anlamları birbirine karşıt olan kelimelere zıt anlamlı kelimeler denir.
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri