Mezuna kalmak öğrenciyi psikolojik açıdan çok yıpratır. Mezuna kalan öğrencinin sosyal çevresi dağılır. Bazı öğrenciler üniversiteye gider, bazı öğrenciler başka yerlerde sınava hazırlanırlar. Bu yüzden mezuna kalmak öğrencinin sosyalliğini etkileyecektir.
Kilit sorulardan birini yanıtlamaya çalışacağım bu yazıda. “Acısıyla tatlısıyla tüm lezzetleriyle mezuna kalmak”. Öncelikle “Mezuna kalmak nedir?” biraz bunu açıklayalım: Mezuna kalmak demek, YKS'den istenilen puan ve sıralamanın alınamadığı, şansın bir sonraki sene kullanımı demektir.
Mezuna kalmanın temel amacı öğrencinin kendini anlama, dünya görüşünü genişletme, akademik deneyimler için yeni çalışma ve hazırlanma yöntemleri geliştirme ve uygulama gibi ortak ihtiyaçları üzerine kurulur.
Mezuna kaldıysanız öğrenci sayılmıyorsunuz üniversiteye girene kadar.
Mezuna kalanların akıllarında soru işareti oluşturan OBP'yı şu şekilde açıklayabiliriz. Eğer mezuna kalma nedeniniz herhangi bir yere yerleşememiz veya tercih yapmamanız ise herhangi bir şekilde ÖSYM puanında kesinti veya artış bulunmuyor. Ama yerleşmiş veya kayıt olduysanız ÖSYM puanda bir kesintiye gidecektir.
İlgili 15 soru bulundu
Okul birinciliği kontenjanından yalnızca mezun olunan ilk yıl faydalanılabilir, gelecek yıl geçerli olmaz. Ayrıca yalnızca devlet üniversitelerinde olan bir kontenjan türüdür, vakıf üniversitelerinde böyle bir kontenjan bulunmamaktadır.
Adayın orta öğretim başarı puanı: 70*5=350'dir.
Öğrencilerin diploma notları 0.12 katsayı ile çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak tanımlanan bu puanın yerleştirme puanına en düşük katkısı 30, en yüksek 60 oluyor.
Mezuna kalmak, lise son sınıfta üniversite sınavını kazanamayan öğrencilerin liseden mezun olduktan sonra tekrar TYT ve AYT sınavlarına hazırlanarak üniversiteye giriş yapmalarını sağlayan bir süreçtir.
Mezun kartı ne işe yarar? Mezun kartı YTÜ kampüslerine giriş-çıkış yapmak; yemekhaneden, kütüphanelerden, sosyal tesislerden yararlanmak için kullanılır.
Ayrıca, tercih yapmadan önce seçtiğiniz programda yerleşen öğrencilerin OBP ortalamasını kontrol edebilirsiniz. Sonuç olarak, OBP seçim yaparken bozulmaz. Ancak, bir program seçip yerleşmezseniz, OBP'niz düşebilir. OBP düşmesini engellemek için yerleşme şansının yüksek olduğu bir program seçmeniz önemlidir.
Ancak, bir program seçip yerleşmezseniz, OBP'niz düşebilir. Bu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın seçtiğiniz programa yerleşen öğrencilerin OBP ortalamasını hesaplaması nedeniyledir. Eğer OBP'niz, seçtiğiniz programda yerleşen öğrencilerin OBP ortalamasından daha yüksekse, OBP'niz düşecektir.
Mezuna Kalan Öğrenci
İlk Başvuru İşlemleri: Yolcularımız Hafta İçi Mesai Saatleri İçerisinde Seyahat Kartları Ofislerinde İlgili Yılın YKS Sınav Giriş Belgesi, Mezuniyet Belgesi, SGK Hizmet Dökümü, Kimlik, Güncel Fotoğraf İle Başvurulması Gerekmektedir. Kullanım Biçimi: Tanımlanan Kart Validatör Cihazına Okutulur.
Türkiye'de ise bu kavram mezuna kalmak şeklinde çoğunlukla lise veya üniversite sınavından umduğunu bulamamış olan ve bir sene daha hazırlanma kararı alarak sene boyunca tek hedefe yoğunlaşan kişiler için kullanılmaktadır.
Hiçbir şey yapmana gerek yok.
"mezuna kalmak" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 2 sonuç take a gap year f. (decided to) study for another year (after failing the university entrance exam) f.
Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılır. 📢 Kısaca, okul başarı puanı (OBP) yüksek olan öğrencilerin, yerleştirme işlemlerinde öncelikli olduğunu söyleyebiliriz.
Ortaöğretimde alınan ve 100 üzerinden verilen diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır.
İşte bu, OBP puanı diye tanımlanır. Yerleştirme puanlarına maksimum katkısı 60, en düşük katkısı ise 30 olur.
Aday öğrenciler için bu soruları cevaplıyoruz. Lise eğitimi boyunca aldığınız diploma notları 0.12 katsayısı ile çarpılıyor. Çıkan sonuç ise yerleştirme puanlarınıza ekleniyor. Bu puan Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak adlandırılıyor ve yerleştirme puanına en az 30, en fazla 60 puan katkı sağlayabiliyor.
LİSE BİRİNCİSİ OLMA AVANTAJINI BİR SONRAKİ YIL KULLANABİLİR MİYİM? Hayır. Lise Birincisi olma avantajı sadece mezun olunan yıl için geçerlidir.
Okul kaydı sonuçları, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan duyuru sonrasında erişime açıldı. 2023-2024 yılında ana sınıfı, ilkokul ve ortaokul öğrencileri gidecekleri okulları e-Devlet üzerinden sorgulayabiliyor.
OBP sisteminde okul birincisine direkt 60 puan gelmez. Okul birincisi de olsa diploma puanı diğerleri gibi önce 5 ile çarpılarak, daha sonra çıkan sayı da 0.12 katsayısı ile çarpılarak puana dönüştürülmektedir. Eski sistemde okul puanın etkisi %21 oranına (en fazla 80 net puan gelirken) çıkıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri