Allah'a hamd olsun. Kadının, zarar vermeyecek şekilde tırnaklarına oje sürmesi mübahtır ve tırnakları ojeli halde namaz kılmasında da bir sakınca yoktur. Ancak bu durum ojenin altına su girmesine engel oluyorsa, oje giderilmeden alınan abdest ve boy abdesti geçerli değildir.
Oje, tırnaklara su değmesine engel olduğu için abdeste engel olan bir şeydir. Bu nedenle tırnaklarda oje varken abdest alınamaz. Ancak salavat, abdest almayı gerektiren bir ibadet değildir. Sonuç olarak abdestsiz bir şekilde de salavat çekilebilir.
Oje abdeste ve gusle manidir. Bu sebeple alınan abdest geçerli olmaz. Tırnağa sürülen parlatıcılar da oje gibi tırnak üzerinde tabaka oluşturuyor ve suyun tırnağa temasında mani oluyorsa bunlar giderilmeden abdest ve gusül alınmaz.
Ayetel kürsi Kuran-ı Kerim'de bulunmaktadır. Kuranı kerim ayetleri abdestsiz ve gusülsüz okunamadığı gibi ayetel kürsi de bu hallerde okunmamalıdır.
Kadının süsü olan oje abdeste engel değildir.
İlgili 33 soru bulundu
Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir. Jöle ise bir tabaka oluşturmadığından abdest ve gusle engel olmaz." denildi.
Yani oje abdeste engeldir. Din İşleri Yüksek Kurulu konu ile ilgili değerlendirme yaparken mesleğini icra ederken uzuvlarına boya bulaşanları müstesna tutmuştur. Örneğin tırnaklarına boya bulaşan boyacı ya da parmak aralarında çamur bulunan çiftçi, verilen fetvadan müstesnadır. Bu durum abdest almaya engel değildir.
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır.
Oje varken abdest alınırsa namaz geçerli olmaz. Bu zahmete girmemek için oje kullanmamayı öneriyoruz.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Helal oje, adı üzerinde helal sertifikalı bir ürün; tamamen sağlıklı maddelerden üretilmiş. Ekstra olarak da argan yağı, B5 ve C vitamini içeriyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı açıklamadan ojenin dinen haram olmadığı belirtilmiştir. Ancak hali hazırda uygulanmış olan oje ile abdest almak doğru olmayacağı ve alınan abdestin eksik kalacağını bildirmişlerdir.
Tırnaklara sürülen oje sert bir tabakadır, su geçirmez. Ancak abdesti bütün farzlarıyla yerine getirdikten sonra el veya ayak tırnaklarına sürülen oje ile birlikte namaz kılınır. Ta ki abdest bozulana kadar, tekrar abdest almak için ojenin asetonla birlikte tırnaklardan silinmesi gerekir.
Oje abdeste engeldir
Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan oje, ruj, geçici dövme ve takma tırnak gibi maddeler bu ruhsatın dışındadır. Böyle maddeler suyun bedenle temasına engel olursa abdest ve gusle de engel olurlar. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
Örneğin tırnağın çekilirse çok fena acı duyarsın ama bunun sebebi, tırnağının altındaki deridir. Yoksa tırnağın kendisi ölü deridir ve tırnağın içinden damar vs geçmez. Haliyle ölü ya da diri, bir insan tırnağındaki oje asetonla çıkar. Aynen budur.
Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Oje sürmek bu kapsamda olmadığından orucu bozmaz. Fakat¸ oje tırnak üzerinde kalıcı olup ve suyu alta geçirmediği için abdeste engeldir.
HATİPOĞLU, sözlerine şöyle devam etti: "Deri altına yapılan kalıcı makyaj abdest veya gusüle engel değil. Fakat Peygamber Efendimiz vücutla bu şekilde oynamayı hoş görmüyor. Protez tırnağın ise hiç kurtarır yanı yok, elinizden geldiğince kaçının! Protez tırnak abdest ve gusüle engeldir.
''Ben kimyager değilim''diyen Öztürk, ''Oje öncesi abdest alıp namaz kılan biri, daha sonraki namazlar için ojesini kazımalı, çıkarmalı mıdır?''sorusuna da, ''Ojeyi çıkarmak gerekmez. Daha sonraki namazlarını da abdestini alıp kılabilir. Bunun, fıkıhta da yeri vardır'' yanıtını verdi.
Abdestten sonra yüze krem sürmek veya makyaj yapmak abdesti bozmaz. Bu bakımdan abdest aldıktan sonra yapılan makyajla namaz kılınabilir. Makyaj yapıldıktan sonra makyajdaki maddeler suyu geçirmeyecek maddelerden yapılmışsa, abdeste mani teşkil edeceğinden, bu maddeler giderildikten sonra abdest alınmalıdır.
Kadının, zarar vermeyecek şekilde tırnaklarına oje sürmesi mübahtır ve tırnakları ojeli halde namaz kılmasında da bir sakınca yoktur. Ancak bu durum ojenin altına su girmesine engel oluyorsa, oje giderilmeden alınan abdest ve boy abdesti geçerli değildir. Bu durumda abdest geçerli olmadığı için namaz da geçerli olmaz.
İşlem esnasında kullanılan bitkisel bazlı kalıcı makyaj boyaları; kıl köklerinin kapanmasına engel olmadığından dolayı uygulama, abdeste engel olmamaktadır.
Takma tırnak da suyun deriye değmesine engel olacağından, gusülden ve abdestten önce çıkarılması gerekir. Abdeste ve gusülde tırnakları da yıkamak farzdır. Bu bakımdan takma tırnaklarla alınan abdest ve gusül geçerli olmaz.
Minevital Feather 027 nefes alan helal oje hem görüntüsü hem de işlevi bakımından ihtiyaçlarınıza yönelik çözümler sunar. Yüksek teknolojili tesislerde üretilen oje, su ve hava geçiren özelliğe sahiptir. Bu durum, tırnakların sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Kuru kalan yerde yıkanarak gusül tamamlanmış olur. Gusülde ve abdeste suyun uzvun üzerinden akması ile yıkanmış olur. İster bir defa yıkansın ister üç defa yıkansın su bedenin tamamının üzerinden akıp geçmişse gusül tamamdır. Ayrıca insan ine ucu kadar bir yerin kuru kalıp kalmadığını bilemez.
Avret yerindeki kıllar (tüyler) uzun olursa namaz kabul olur mu? Gusül abdesti kabul olur mu ve günahı var mıdır? Aleykümselam.O kılların uzunluğu gusle ve namaza mani değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri