Onlar; ok ile yayı, adalet ve hâkimiyet sembolü kabul etmiş, hatta “yayı hakanlık, oku da hakana bağlılık” şeklinde anlamlandırmışlardır. Zaten Türklerin, doğum, evlilik ve ölüm gibi hayatın her alanında ok-yay kullandıkları ve ok kullanabilmenin, alplik/yiğitlik sembolü saydıkları ifade edilmektedir.
Zira okçu millet olarak nitelendirilen Türkler için, genel olarak güç, kuvvet ve kudreti temsil eden bu silahların, devlet ve hâkimiyet anlayışı içerisinde de özel bir yeri vardır. Nitekim Türklerde yay metbuluk, ok ise tâbilik ya da vasallık alameti/sembolü olarak kabul edilmiştir.
1038'de Büyük Selçuklu Hükümdarı Tuğrul Bey'in Nîşâbur'a girerken kolunda gerilmiş bir yay, belinde de üç ok olduğu, böylece onun Bozok ve Üçok'un başı, yani bütün Oğuzeli'nin hükümdarı kabul edildiği düşünülür. Ayrıca Üçok İç Oğuz sayılır, Bozoklar ise Taş Oğuz / Dış Oğuz olarak bilinir.
Okçulukta uzun mesafe atışına menzil atışı adı verilir. Kabza, Tutamaç, Kasan, Arkalık, Meydanlık, Endikatör, Zihgir Nedir? Yay türü fark etmeksizin yayı oluşturan ana kısma kabza denir.
Ok, yay vasıtasıyla atılan ucu sivri ya da özellikle ucuna metalden sivri bir başlık takılan çubuktur.
İlgili 32 soru bulundu
Yay'ın kabzası sol elle tutulur, ok yayın dış (sağ) yüzüne dayanır, kertiğiyle tutturulduğu ipek çile, (sağ) başparmak üzerindeki zihgir ile çekilir, başparmak işaret parmağıyla desteklenir, gözden çok zihnen nişan alınır, "ya hak!" diyerek çile salıverilir, ok yollanır.
Türk dilinin ilk metinlerinde yaz ve yay kelimeleri bulunmakla beraber, yaz daha çok altı aylık bir mevsimin karşılığı olarak, yay ise sadece yaz mevsiminin karşılığı olarak kullanılmıştır.
Eskiden kendisine "kemankeş" (yay çeken, menzil okçularına bu şekilde seslenilirdi) yada "tirendaz" (ok atan, hedef okçularına bu şekilde seslenilirdi) denilen okçu Okmeydanı' nda esen rüzgarlara bakarak hava gözler, ve "Ya Hak" diye bağırarak okunu var gücüyle uzaklara salardı.
Osmanlıcada keman=yay, keş=çeken demektir. Kemankeş de yay çeken, yâni okçulara verilen ad.
O olimpik, mekanik yaylar falan, modern zaman için cılkı çıkarılmış şeylerdir. Arbalet alması, kullanması, bulundurulması yasaktır.
Ok yay seti alırken kaliteye, kullanılabilirliğe, kullanacak kişiye olan uyumuna, bir sorun yaşanma ihtimaline karşı değişim imkanına dikkat edilmelidir.
Türklerde İslam öncesi dönemde ok tabiri ile “kabile, boy, aşiret” anlamı da kastedilmiştir.
Yay burçları genelde sinirli ve çabuk öfkelenen biri olarak bilinir. Sinirlendiği zaman aniden parlar ve sinirinin sebebini de karşısındakine hemen söylemez. Kısa süre içinde normal haline döner ve hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam edebilir.
Simgesi yarı at, yarı insan olan bir okçu figürüdür. Elementi ateş, niteliği değişkendir. Yay burcunun yönetici gezegeni Jüpiter'dir.
Oldukça maceracı bir yapıya sahip olan yay burcu aşk hayatında da bu tutkusunu sürdürür. Yay burcu aşk hayatında partneri ile sürekli gezmek ve yeni yerler keşfetmek ister. Küçük seyahatler bile onu heyecanlandırmaya yetecektir. Yay burcu aşk hayatında, uzun süreli bir ilişki içinde bile olsa, heyecan peşindedir.
Okun temreni üzerinde delikler açılmıştır; ve ok fırlatıldığında delikten hızla geçen hava tiz bir ses çıkarır. Bu nedenle çavuş okuna ıslık çalan ok, ıslıklı ok veya vızlayan ok da denir. Çin tarih kaynaklarında aktarıldığı üzere çavuş okunun mucidi bizzat Mete Han'dır.
Modern okçulukta salonda (indoor) 18 metre, açık havada (outdoor) makaralı yaylar için 50 metre, olimpik yaylar için 70 metre mesafeden ok atışları yapılır. Geleneksel okçulukta oklar 30 – 90 metre mesafeden atılır. Menzil okçuluğunda ise mesafe sınırı yoktur.
Ok hızı (Archery Chrony, F–1 modeli) öz ışık kaynaklı bir süreölçerden yararlanılarak ölçülür. Yay süreölçer camından yaklaşık 1 yarda (0,91 m) uzakta yer alır. Ölçümler bu yakın yay mesafesinde ok türü, biçimi ve tüylendirme şeklinden etkilenmez.
Bugün ve geçmişte okçuların piri olarak kabul edilen Sa'd bin Ebu'l Vakkas, peygamberin yakın sahabelerindendir. Ona Uhud Gazası'nda “At ya Sa'd anam babam sana feda olsun.” dediği söylenir. 14. yüzyıldan itibaren yazılan okçuluk risalelerinde yay ve okun ilk yapılışı Hz. Adem ve Cebrail'e dayandırılır.
Rekorları Osmanlı İmparatorluğu'nun çeşitli illerinde 10 ayrı rekor kırmış, daha sonra bu rekorlar aşılamamıştır. Tozkoparan İskender en uzun rekorunu, gündoğusu havasıyla atılan Akrurı Menzili'nde 1281,5 gezle kırmıştır. 846 (veya 848) metrelik bu mesafe bir dünya rekorudur.
Okçuluk, muhtemelen Taş Devri (M.Ö. 20.000)'ne kadar tarihlense de, yay ile ok kullandığı bilinen ve okçuluğu avcılıkla-savaşa da en az 5.000 yıl önce uyarlamış olan ilk insanlar; Eski Mısırlılardır. Çin'de okçuluğun tarihi Shang Hanedanı(M.Ö. 1766-1027)'na kadar dayanmaktadır.
Karbon, alüminyum, cam elyaf (fiberglas) ve ahşap olarak binbir çeşit ok şaftı bulunmaktadır. Örneğin, menzil atışları yapan geleneksel okçular sedir ağacından yapılmış şaftları çok severken, bir salon makaralı okçusu alüminyumdan şaşmayabilir.
Yaylar dostluğa ve arkadaşlığa oldukça önem verirken ateş elementinin ardından hava grubundan olan burçlarla da iyi anlaşabiliyor. Bu nedenle yay burcu kadınlarının ikizler, terazi ve kova burçlarıyla iyi ilişkileri olabiliyor.
Yay burcu yükseleni özgür bir yapıya sahiptir. Özgürlüğüne oldukça düşkün olan yay burcu yükseleni için kesin kurallar özgürlüğü etrafında oluşur. Özgürlüğünü engelleyecek ya da kısıtalayacak hiçbir şeyi hayatında istemez. Yay burcu yükseleni oldukça entellektüeldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri