Tamamen olgunlaşmadan önce mavi rengi alan muz, olgunlaştıkça solar. Yumuşak kremsi yapıları ile vanilyalı dondurmayı andırır. Genellikle tatlılarda ve smoothielerde kullanılmasıyla hem sağlıklı yaşam hayat tarzını benimsemiş kişiler hem de kilo problemi yaşayan kişiler için favori haline gelmiştir.
Bugünlerde bildiğimiz sarı renkte olan muzların haricinde mavi renkte olan yeni bir muz türünün popülaritesi artmaktadır. Mavi java muzu olarak adlandırılan bu muzlar, mavimsi bir tona ve kremsi bir dokuya sahip olup, vanilyalı dondurma tadındaki lezzetiyle de dikkat çekmektedir.
Mavi Muz doğal mı? Hayır, sarı muzu mavi ve kırmızı muzdan yanlışlıkla üretti. Muz 1836'da Jean François Paujot isimli bir Jamaikalı tarafından üretildi.
Mavi Muz, Kuzey Batı İngiltere üzerinden batıda Büyük Londra'dan Benelux devletleri ve Almanya'da Renanya, Güney Almanya, Fransa'nın Alsas bölgesi ve güneyde İsviçre'den Kuzey İtalya'ya kadar uzanmaktadır. Nüfusu 111 milyona kadar ulaşmaktadır.
Java muzları da genelde 12 ay kadar bekletiliyor fakat diğer muzlardan farklı olarak Java muzları erken dönemde nadir de olsa sarı ila açık mavi rengini alabiliyor. Buna karşın daldaki 10 muzdan sadece biri maviye yaklaşırken, geri kalan 9 muz sarıya yakın bir renge sahip.
İlgili 31 soru bulundu
Mavi Java muzu nedir? Görüntüleri ve tatları ile büyüleyen bir muz çeşidi olan Java muzu, Güney Doğu Asya'ya özgü iki muz türünün melezidir. Tamamen olgunlaşmadan önce mavi rengi alan muz, olgunlaştıkça solar.
Güneydoğu Asya ve Hawaii'de yetişen Mavi Java Muzları giderek daha popüler hale geliyor. Tatlarının vanilyalı dondurma gibi olduğu bilinen mavi java muzları (blue java banana), çoğunlukla Güneydoğu Asya ve Hawaii'de yetişmektedir. Dünya çapında popüler olan muz, aynı zamanda çok besleyici bir meyvedir.
Kırmızı muz: Kabuğu tamamen kırmızı olan buz muzlar, Güney Amerika, Asya ve Doğru Afrika'da yetişir.
Muz meyvesinin 40 türü ve 250′ den fazla çeşidi vardır. Meyvesinin boyu 5 santimden yarım metreye kadar olan çeşitleri mevcut. Her muz bitkisinin üzerinde 10-20 arası meyve bulunan 10-15 muz hevengi bulunur. Bir muz bitkisi 100-200 adet ve 30-40 kilogram meyve verir.
Yeşil muzun, sindirim ve bağışıklık sistemini düzenleyen probiyotik etkisi bulunuyor. Böylece metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Kalp hastalıklarını önlemede ve kolesterol seviyelerinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar.
Sarı az olgun muz
Çok tatlı olan sarı muzlar, nişastalarını, basit bir şekere dönüştürerek hızlı bir enerji kaynağı haline gelirler. Sağlık yararları göz önüne alındığında, sarı muzlar yeşillerinde bulunmayan antioksidanlar ve anti-kanser özellikleri içerir. Lif açısından zengindir, antioksidan içeriği yüksektir.
Kırmızı muz, normal muzdan daha küçük boyutlarda, kabuğu koyu kırmızı ya da mor renklerde olan bir muz türüdür. Bu renkli meyve Doğu Afrika, Asya, Güney Amerika ve Birleşik Arap Emirlikleri üreticileri tarafından ithal edilmektedir. En gözdesi Orta Amerika'da üretilerek dünya çapında satılır.
Dünyada en çok üretilen meyvelerin başında gelen muz, yeşil renkte hasat edilmektedir.
Kararmış muz, içeriğinde yoğun oranda demir bulundurur. Bu özelliği sayesinde kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olarak kansızlık probleminin ortadan kalkmasını sağlar. Kısacası, kararmış muzu da kan yapan besinler arasına dahil etmekte hiçbir problem olmayacaktır.
Muzun kabuğunu bıçakla soyuyoruz. Elle soymamız imkansız. Daha sonra istediğiniz şekilde dilimlemek size kalmış ben 3 mm genişliğinde yuvarlak dilimlemeyi tercih ettim. Dilimleme işlemi bitince üzerini tuzluyoruz ve kızgın yağa atıyoruz kızarana kadar bırakıyoruz.
Pembe muz küçük meyveleri vardır ve çok lezzetlidir. Ev içinde veya bahçede yetişebilir. en az -6 veya -7 °C kadar dayanır.
Goldfinger Muz
Yeşil olduğunda, genellikle pişirildikten sonra yemek yenebilir.
Eşek muzu, ülkemizde gün geçtikçe daha az üretimi yapılan ve hatta kendiliğinde de yetişen muz olarak anılsa da aslında muz olmayan bir meyvedir. Muz ile çok yakın akraba olan eşek muzu, görüntü olarak da neredeyse muzun aynısıdır. Plantain ya da plantin olarak da bilinir.
Muzların ayrıca kas kramplarıyla savaştığı, kan basıncını düşük tuttuğu ve asitliği önlediği bilinmektedir. Günde 1 ila 2 ufak muz, çoğu sağlıklı insan için makul bir alım olarak kabul edilir.
Türkiye'de ilk kez kırmızı muz üretimini gerçekleştirdi. Tropik bölgelerde bile ender olarak yetiştirilen kırmızı muzun Manavgat'ta ilk hasadı yapıldı.
Ahududu aroması sayesinde kırmızı ya da mor renk alan bu muz türünün tadı sarı muzla benzer özellik gösterir. Çikolata, bisküvi, puding ve cips gibi atıştırmalıklara tat vermesin için kullanılan kırmızı muz, una dönüştürülerek pasta yapımında da kullanılabilir.
Bildiğimiz sarı muzlara göre daha yumuşaktır. Kırmızısı da mı varmış dedirten bu muzun şeker oranı daha düşük olduğundan şeker hastaları ve diyettekiler için daha ideal bir tropik meyvedir. Muzun rengi ne kadar kırmızıysa/bordoysa; C vitamini ve beta karoten açısından o kadar zengindir.
Muzun kabuğundaki koyu lekeler, çürük meyve belirtisi değil, muzun olgunlaşma belirtileridir. Muzların üzerindeki siyah-kahverengi lekeler ne kadar çok olursa, tüketilmesi o kadar iyi olur.
Siyah lekeli muz, daha olgun bir muz demektir. Ve daha olgun bir muzda daha fazla antioksidan bulunur. Antioksidan da hücrelerimizin en güçlü kuvvetli koruyucusudur. Siyah lekeli muzlarda TNF (Tumor Necrosis Factor) bulunur.
Olgunlaşma sürecinin başında bir muz daha tatlı hale gelip sararabilirken, sonunda etilenini çok fazla üreterek aşırı olgunlaşır. Yüksek miktarda etilen, muzlardaki sarı pigmentlerin enzimatik esmerleşme adı verilen bir süreçte karakteristik kahverengi lekelere dönüşmesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri