Ulusal, resmî ve dinî bayramlarla anma ve kutlama günlerinin adları büyük harfle başlar: Cumhuriyet Bayramı, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Nevruz Bayramı, Miraç Kandili; Anneler Günü, Öğretmenler Günü, Dünya Tiyatro Günü, 14 Mart Tıp ...
SORU: Özel günler büyük harfle mi yazılır? CEVAP: Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle, belirli bir tarih bildirmeyen ay ve gün adları küçük harfle yazılır.
d) Cümle içinde geçen gün ve ay isimleri küçük harfle başlar; ancak gün ve ay isimleri bir tarihe bağlanmışsa yani yanında bir rakam varsa büyük harfle başlatılır: 24 Ekim Pazartesi günü Ankara'da olacağım. Bu yıl okullar 18 Haziran'da kapanacak.
TDK kurallarına göre normalde gün isimleri küçük harfle yazılır: salı, perşembe, pazar....
Tarih bildiren rakamlardan sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır. Örnek: " Atatürk 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı." "23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır." "30 Ağustos'ta müthiş bir zafer kazanılmıştır."
İlgili 30 soru bulundu
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran'da başlayacak. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genellikle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar.
23 nisanda olarak yazılsaydı yanlış yazılırdı. 23 Nisanda yazsaydı yanlış yazılırdı. 23 Nisan'da doğru yazılmıştır.
6) Gün ve Ay Adlarının Yazımı:
Cümle içinde geçen gün ve ay isimleri küçük harfle başlar;ancak gün ve ay isimleri bir tarihe bağlanmışsa yani yanında bir rakam varsa büyük harfle başlatılır.
1.Belli bir tarihi bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 10 Aralık 2001 Pazar günü buluşalım.
Belirli tarihler
Belirli bir tarih bildiren ay ve gün isimleri büyük harfle başlar. Toplantı 28 Ekim Salı günü yapılacak.
Aylar, tıpkı haftanın günleri gibi özel isim değildir ve her zaman küçük harfle başlaması gerekir.
Buna karşın dilimizde birçok esenlik sözü ayrı yazılmaktadır. Örneğin: Hoşça kal - Hoş geldiniz, iyi Günler, İyi Akşamlar.
Özel adların sonlarına gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır. Adana'ya gitti. Ciciş'e ekmek aldı.
Kimi toplumsal özel günler kötü olayları hatırlayıp kaybettiklerimizi anmak ve aynı kötülüğü bir daha yaşamamak için önlem ve tedbir almamızı vurgulamak içindir. Kimi toplumsal özel günler de, dinî ve millî açıdan önemi olan, o toplumun mânevî ve târihsel varoluşunun sebebi olan günlerdir.
Türkiye'de yılın 365 gününden 125'inden fazlasında özen gün kutlanıyor. Ayrıca 50'ye yakın da belirli hafta kutlaması yapılıyor. Yılın bazı günlerinde dört özel gün kutlandığı da oluyor.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Başyapıt kelimesinin nasıl yazılır şekliden sorulan sorunun yanıtı: Başyapıt şeklinde bitişik olarak yazılır. Baş yapıt şeklinde yazılması durumunda kelimenin yazılımında önemli bir hata yapılmış olur.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Selam :) Cevabımız: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı şeklinde yazılır.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Tarih atılırken her zaman günün, ay ve yıldan daha önce yazılması gerekiyor. İlk olarak gün, sonra ay ve daha sonra yıl yazılır. 01.01.2021 şeklinde tarih atılma işlemleri gerçekleştirilmelidir.
(3) Tarih; gün, ay ve yıl olarak rakamla yazılır. Ay ve gün iki haneli, yıl ise dört haneli olarak düzenlenir (Örnek: 01.09.2014, 04/09/2014). Ay adları, harfle de yazılabilir.
Tarihlerin arasına nokta konulabilir. Tarihlerin yazımı sırasında gün, ay ve yılın arasında nokta ya da eğik çizgi konulması gerekir. Örneğin 13.09.2022 ya da 13/09/2022 gibi yazım şekli doğru bir şeklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri