- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
Kırmızı et ortalama 4°C'lik bir buzdolabında 5 güne kadar muhafaza edilebilir. Ancak uzmanlar etin bozulmaması, tazeliğini koruyabilmesi için tek pişirimlik porsiyonlara bölüştürüldükten sonra poşetlenip derin dondurucuya atılması gerektiğini belirtiyor.
Hiçbir işlem görmeyen kurban eti, normal mevsim koşullarında 4 derecede 3-4 gün buzdolabında muhafaza edilebilir. Buzlukta ise -18 derecede ortalama altı ay bekletilebilir.
Taze etin rengi miyoglobinin oksijenle reaksiyona girdiğinde oluşan bir pigment olan oksimiyoglobin seviyeleri nedeniyle kırmızı olmalıdır, kahverengiye veya griye dönmüşse bu etin bozulduğunu gösterir.
İlgili 30 soru bulundu
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Bu değişiklikler dondurucu tipi sarma kullanarak ve paketten mümkün olduğu kadar çok hava boşaltılarak minimize edilmiştir. Taze etlerinin uygun yüzey rengi; sığır etleri için vişne kırmızı renk; kuzu eti için koyu vişne kırmızı renk, süt danası eti rengi için soluk pembe renktir ancak bu renkler geçicidir.
Özellikle temmuz ve ağustos aylarında hafif bir kuzu eti kokusu gelir. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında hafif bir kuzu eti kokusu gelir. Bu koku iri kuyruklu kuzularda, özellikle Karaman kuzularında daha yoğun, kısa kuyruklu yayla kuzularında ise daha azdır.
Kurban eti, kesilip parçalandıktan sonra 1 gece dinlendirilmeden hemen poşetlenirse yeşillenir. Kesilen kurban etinin en az 4-5 saat en iyi koşulda 1 gece kapalı, serin ve güneş almayan bir yerde dinlendirilmesi yeşillenme ve çabuk bozulma risklerinin önüne geçecektir.
Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir. Çok fazla bekletmeden tüketmek gerekir.
Marine etmek de kokuyu giderir. Bunun için eti bıçak yardımıyla kemiksiz parçalara ayırın. Bir kabın içine yarım çay bardağı zeytinyağı, yarım su bardağı süt, 2 diş sarımsak, 2 dal kekik ve biberiye ekleyin. Malzemeleri karıştırdıktan sonra eti bu sosa batırın ve bir gün boyunca bekletin.
Mutlaka tüketilmesi gereken ve 7'den 70'e herkesin değerlendirilmesi gerektiği sağlıklı besin kaynakları arasında kuzu eti gelir. - Yüksek oranda amino asit miktarına sahiptir. - Kasları güçlendirmede oldukça etkilidir.
Et kesildiğinde miyoglobin havayla temas ederek oksidasyona uğrar ve böylece etin orijinal rengi oluşur. Kesimden sonra et uzun süre hava ile temas edince rengi koyulaşır. Bu durum, etin yüzeyindeki pigment konsantrasyonun artmasından dolayı etin koyu bir renk almasına neden olur.
Değdiği taktirde yüzeydeki tüm mikroorganizmalar ete bulaşarak kısa sürede bozulmasına neden olur. Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir. Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur.
➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir. ➽ Dondurulan et çözdürüldükten sonra kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır.
Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak adlandırılır. Kuzu eti alırken yağının rengi köpük gibi bembeyaz, et renginin açık pembe olmasına, sırt kemiklerinin (pirzola kemikleri) ise ortalama insanın serçe parmağından daha ince olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
Peki Koyun Eti Kokar Mı? Koyun eti tercih etmeyenler “koktuğunu” iddia ederler ki bu bir gerçektir. Bunun sebebi, koyunun çoğunlukla açık havada çeşit çeşit ot yiyerek beslenmesinden kaynaklanır. Haliyle, yedikleri otun tadı ve kokusu hem sütlerinin, hem de etlerinin kokusunu değiştirir.
Uzmanlara göre, kurban etinin parçalara ayrılmasının ardından serin bir yerde 5-6 saat dinlendirilmesi gerekiyor. Etin ısısının düşmesi için üstü kapatılmadan bekletilmeli. Ancak bu sürede, etin böcek ve sineklerden korunmasına da dikkat edilmeli. Yapılan yanlışlardan biri ise eti yıkamak.
Ortalama et haşlama süresi etin gramajına ve türüne bağlı olarak 30 dakikayla 1,5 saat arasında değişiyor. Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır. Daha fazla haşlarsanız etiniz sertleşebilir.
“Taze ve kaliteli bir et diri görünür, yüzeyi kurumamış olmalıdır. Buna karşılık aşırı ıslaklık ve yapışkan doku da etin sağlıksız olduğunun göstergesidir. Ayrıca, piştikten sonra, kolay çiğnenebilmesi, etin parçalara bölünme kolaylığı ve çiğneme sonrası ağızda kalan miktarı etin kalitesinin göstergesidir.”
Koyun Etinin Kokusunu Gidermek İçin Neler Yapılabilir Örneğin, eti haşlarken içine defne yaprağı, karabiber, havuç, soğan veya sarımsak atabilirsiniz. Maydanoz sapı da koyun eti kokusunun giderilmesi için kullanılabilir. Marine etmek, etin hem lezzeti hem de aroması için uygulanan yöntemlerden birisidir.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Hayvanlar sürekli hareket ettiği, ve otla beslendiği için etin yağ oranı düşüktür. Yağın rengi sarıya çalar.
Domuz ve buzağı gibi hayvanlar da beyaz et olarak sınıflandırılır. Buzağı eti beyaz ettir, çünkü bu hayvanlar sütle beslendikten sonra, daha bir yaşına gelmeden kesilir; dolayısıyla kırmızı et üretecek kadar büyümezler.
ETİN RENGİ NASIL OLMALIDIR? Oksijene maruz kalmamış (örneğin vakumla paketlenmiş) et bordo veya morumsu renktedir. Ortalama 15 dakikalık havayla temastan sonra etteki miyoglobin hücreleri oksijeni alır ve etin rengi parlak kırmızıya döner.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri