Genellikle % 50 – % 50 oranında oksijen – asetilen karışımı ile kaynak yapılır. Yüksek ısı ile oluşturulan kaynak banyosu istenilen dikiş boyunca ilerletilirken banyoya genellikle metal kaynak teli damlatılarak arzu edilen miktarda dolgu yapılır.
2.1 Oksi Gaz Kaynağında Kullanılan Kaynak Tüpleri ve Gazlar Oksi gaz kaynağında; asetilen, sıvılaştırılmış petrol gazları, propan, metan, bütan ve hava gazı gibi kolay yanabilen, yüksek ısı veren ve yanmaları sonucunda artık bırakmayan gazlar kullanılır.
Oksi-asetilen kaynağının avantajları: Tüm pozisyonlarda birleştirme kaynakları, boru hatları, tesisat alanı tamir ve kaplama kaynaklarında kullanılır. Alaşımsız ve düşük alaşımlı çelik, demir dışı metaller, dökme demir. Gibi metallerin kaynağında kullanılır.
Yanıcı bir gazın oksijen ile yakılmasıyla elde edilen yüksek ısı ile metalin eritilerek kaynatılması işleminde en yaygın yakıt olarak asetilen gazı kullanıldığı için, genellikle oksi asetilen kaynağı olarak telaffuz edilir. Asetilenin oksijen ile yakılmasında takriben 3200o C sıcaklığa ulaşılır.
Oksi-gaz kaynağında yanıcı gaz olarak değişik gazların kullanımı mümkündür. Ancak yakıcı gaz olarak oksijen gazı kullanılır.
İlgili 18 soru bulundu
Asetilenin oksijen ile yakılmasında takriben 3200oC sıcaklığa ulaşılır. Genellikle %50 - %50 oranında oksijen-asetilen karışımı ile kaynak yapılır. Yüksek ısı ile oluşturulan kaynak banyosu istenilen dikiş boyunca ilerletilirken banyoya genellikle metal kaynak teli damlatılarak arzu edilen miktarda dolgu yapılır.
Oksi-yakıt kaynak, basit bir birleştirme işlemidir ve kaynak teknolojisinin temellerinden biridir. Uygun ekipmana sahipseniz, ihtiyacınız olan tek şey kaynak için gazdır.Asetilen ve oksijen gaz tedariği tüm tüp boyutlarında mevcuttur - kolayca sipariş edilebilir.
"Oksijenli yakıtla kesme nedir?" diye merak ediyorsanız yanıtı basittir. Çelik sac gibi malzemeleri kesmek için saf oksijen ve yakıt gazı kullanılan bir termal kesme prosesidir. Oksijenli yakıtla kesme torçundan gelen ısı, çeliğin yüzeyini veya kenarını yaklaşık 1800?'ye yükseltmek için kullanılır.
Oksi-Propan (LPG, Doğalgaz) için; önce tutamak üzerindeki yanıcı gaz valfini (2) kapatınız.
Sağdan başlanıp sola doğru yapılan, kaynatılacak gereçlerin kenarları karşılıklı birbirlerine yaklaştırılarak gereç kalınlığına uygun bir aralık bırakılarak, üfleç önde ek tel arkada olacak şekilde ilerleme yapılan kaynak, soldan sağa küt-ek kaynağı olarak adlandırılır.
Oksijen tüpü çeşitleri, içinde saf oksijen bulunan tüplerdir. Oksijen gazı içerecek şekilde tasarlanmış ve geliştirilmiş olan bu tüpler, yüksek basınçlı kap olarak uygun destek sağlar.
Oksitleyici alev (oksijen fazlalı), belli keskin bir koniyi haizdir. Koni ve dış alev, normal ayardakinden daha kısa olup bu tertip en sıcak alevi sağlar ve ana metali oksitleyebilir.
Normal Alev (Nötr Alev) : Yanıcı gaz (asetilen) ile oksijenin oranlarının eşit olduğu alev türüdür. Çelik, bakır gibi metallerin sert lehimlenmesinde genellikle tercih edilir. Karbürleyici Alev : Yanıcı gaz oranı fazla olan alevler karbürleyici alev olarak isimlendirilir. Yanışı daha sakindir.
Oksi asetilen kaynağı, metalleri kaynak yapmak ve kesmek için yakıt gazları ve oksijenin kullanıldığı bir işlemdir. İlk olarak 1903 yılında Fransız mühendisler Edmond Fouché ve Charles Picard tarafından geliştirildiler.
Oksijen Gazı Nasıl Elde Edilir? Kriyojenik sistemlere sahip hava ayrıştırma tesislerinde, oksijen gazı elde edilir. hava belli bir sıcaklık derecesine kadar soğutulur. Daha sonra soğutulan hava ayrıştırılarak, oksijen gazı elde edilir. Suyun elektrolize edilmesi ile de oksijen elde edilebilir.
10) Kaynak alevi ne demektir? Açıklayınız. CEVAP: Yanıcı gaz asetilen ile yakıcı gaz oksijenin güvenli bir şekilde karıştırılıp bek ucunda yakılmasıyla elde edilen aleve kaynak alevi denir.
Oksijen kaynağında çıplak kaynak telleri kullanılır. Kaynak teli iĢ parçasının özellikle- rine en yakın değerlere sahip olmalıdır. Kaynak telleri uluslararası alanda semboller ile ifade edilmiĢ olup, G I, G II, ..., hâlinde ifade edilmektedir. G harfi kaynak yöntemi, yani oksijen kaynağının, uluslararası ifadesidir.
Kapalı alanlarda, Oksi-asetilen ya da oksijen- LPG li çalışmalar da kesinlikle tüpler kapalı alan dışında bulundurulmalı, gaz kaçaklarına karşı önlem alınmalı ve sık sık gaz ölçümü yapılmalıdır. Kapalı alanda yapılan kaynak işlerinde içerde oluşan kirli gazlar dışarı atılmalı ve içeriye temiz hava verilmelidir.
Koruyucu gaz kaynakları:
Argon, Helyum, Karbondioksit ve bu gazların karışımıdır.
Dışardan ateş veya alevle ısıtılmış tüplerde mutlaka asetilen ayrışması tehlikesi vardır. Oksijen kaynağında asetilen yerine likit gaz (LPG) tüpleri de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Plazma kesim ile kıyaslandığında 10 mm ve 200 mm arasında tüm işlemler oksijen kesim ile kolaylıkla sağlanmaktadır.
Propanda (C3H8) karbon ve hidrojenden meydana gelen renksiz bir gazdır. Asetilen gazında olduğu gibi kaynak ve kesme işlerinde yanıcı gaz olarak kullanılır. Sıvı petrol gazında (LPG) bol miktarda propan bulunur.
Oksijen ile kesim en yaygın kullanılan endüstriyel termal kesim işlemidir. Metal malzeme yanıcı bir gazın oksijen ile yakılmasıyla elde edilen yüksek ısı ile tutuşma sıcaklığına kadar ısıtıldıktan sonra, ısıtılmış bölge saf oksijen gaz jeti ile kesilir.
MEMBRAN çatı kaplama, kaynak işlerinde, metalleri kesmek veya eritmek amacıyla kullanılan ve alev püskürten araca ŞALOMA adı verilir. PÜRMÜZ ise şaloma ile benzer bir alet olup kesme işlemleri haricinde tavlama, eritme, ısıtma gibi amaçlarla kullanılır.
Oksi-asetilen kaynağı Oksijen ve Asetilen gazının kullanımı ile yapılan bir kaynak çeşididir. Kaynak torcu olarak tabir edilen bir kaynak ekipmanında Oksijen gazı ve Asetilen gazının karışımının sağlanması, bu karışımın bir çakmak yardımı ile yakılması ile aktif hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri